Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besöksförbudet på äldreboenden förlängs

Socialminister Lena Hallengren (S): ”Ser fortsatt smittspridning”.
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Besöksförbudet på svenska äldreboenden förlängs, meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under måndagen. 

Det kommer dock att finnas vissa undantag för säkra besök.

Coronapandemin är inte över och därför måste restriktionerna ligga fast. Det var budskapet från socialminister Lena Hallengren under måndagen. 

Enligt tidigare uppgifter till Expressen togs dock beslutet redan under ett möte mellan socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i slutet av maj. 

Minst 40 procent av alla coronadödsfall i Sverige har skett på äldreboenden – trots att gruppen pekats ut som en av de riskgrupper som måste skyddas i allra högsta grad. Detta gör att man omöjligt kan släppa på det nationella besöksförbudet, sa socialminister Lena Hallengren under måndagens pressträff. 

Kan finnas undantag till besöksförbudet 

– Att äldreboenden har drabbats kraftigt innebär att det fortsatt är av stor vikt att vi förhindrar smittspridning. Det här är en av många tuffa åtgärder som måste ligga fast. 

Det finns dock undantag. Besöksförbuden gäller inomhus på äldreboenden – men utomhusbesök kan komma att godkännas om de sker under säkra former. Det kan även finnas utrymme för besök för äldre vid livets slutskede. 

– Ingen ska behöva dö ensam, säger socialminister Lena Hallengren. 

Chefsjuristens råd om sommaren:

Chefsjuristen om hur du ska bete dig: ”Gå av bussen om det är mycket folk”