Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut om långtidscovid får kritik: ”Inte patientsäkert”

Efter slängda vaccin och bristfällig information.
Judith Bruchfeld.
Foto: JOHAN GARFELT / KAROLINSKA INSTITUTET
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Patienter med långtidscovid ska inte längre remitteras till Karolinska i Solna, som har en av få specialiserade mottagningar i landet.

I stället ska patienterna flyttas till andra sjukhus.

– Det är skandalöst. Det är mot all evidens, kunskap och forskning, säger överläkaren Judith Bruchfeld till Läkartidningen.

Förra våren öppnade en mottagning för patienter med så kallad långtidscovid på Karolinska i Solna. I höstas fick mottagningen uppdraget att följa upp alla svårt sjuka patienter som varit inlagda för covid-19, skriver Läkartidningen.

Utan formellt uppdrag från regionen har mottagningen har också tagit emot patienter som inte vårdats på sjukhus men som hade symtom som varat mer än tolv veckor och som nedsätter arbetsförmågan till minst 50 procent.

Men mottagningen räcker inte till för alla patienter och i höstas bad man om mer resurser, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Så blir det inte. I stället har hälso- och sjukvårdsförvaltningen beslutat att patienter från primärvården inte längre ska remitteras till karolinska Solna. Södersjukhuset och Danderyd ska börja ta emot patienter, och en mottagning av samma typ som den i Solna ska byggas upp på Karolinska i Huddinge.

Michael Runold, överläkare på Karolinska i Solna, är kritisk till flytten.
Foto: SVT Nyheter Stockholm

”Inte patientsäkert”

Michael Runold, överläkare på Karolinska i Solna, berättar för SVT Nyheter om sin besvikelse över beskedet.

– Det är inte patientsäkert att göra det här nu, mitt under tredje vågen av pandemin. Allt finns ju på plats här redan, säger han.

Judith Bruchfeld, överläkare och specialist på infektionssjukdomar, håller med.

– Att överhuvudtaget föreslå det i en pandemisk fas är inte förenat med … någonting egentligen. Det är skandalöst. Det är mot all evidens, kunskap och forskning, säger hon till Läkartidningen.

Orsaken till förändringen är enligt SVT Nyheter ett politiskt beslut om att Karolinskas två sjukhus ska ha olika inriktning; specialiserad infektionsvård ska finnas i Huddinge.

Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, uppger för SVT att flytten kommer att ske först när man har försäkrat sig om att det kan ske på ett säkert sätt.

Kämpar själv med långtidscovid: ”Förändrat hela mitt liv för all framtid”.