Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet till studenterna: Inga studentflak i sommar

Ministern gav det dystra beskedet till landets gymnasister.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vid tisdagens pressträff.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Studentfirande i Stockholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Årets studenter ska få springa ut – men bara om de följer särskilda regler.

Och regeringen avråder starkt från stora mottagningar.

– Det kommer inte bli tal om stora bjudningar, säger utbildningsminister Anna Ekström, S.

På tisdagseftermiddagen höll utbildningsminister Anna Ekström, S, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en presskonferens om årets studentfirande.

Och det blir småskaligt 2020.

– Ni som är elever i gymnasiet: ni kommer få göra stora och fortsatta uppoffringar. Det kommer inte bli stora utspring, säger Anna Ekström.

Hon fortsätter:

– I år kan studentavslutningen inte bli som den brukar vara, Det måste bli väldigt annorlunda mot andra år.

Beskedet: Tillåtet med mindre utspring

Anna Ekström säger att hon förstår elevernas besvikelse, särskilt bland de som tar studenten i sommar. Men tillsammans med Folkhälsomyndigheten öppnar man nu ändå för mindre utspring – om skolor, anhöriga och elever förhåller sig till särskilda regler.

– Vi har utrett möjligheten att kunna genomföra något slags ceremonier och bedömer att vissa mindre ceremoniella inslag kan vara möjliga men bara om de anordnas så risken för smittspridning minimeras, säger Johan Carlson.

Han berättar sen detaljerat hur årets studentfiranden får gå till:

Skolor kommer att få genomföra betygsutdelning, mindre ceremonier och utspring klassvis. Närstående får också komma för att fira studenterna – om skolan kan garantera att inte trängsel uppstår.

De som tillhör en riskgrupp bör helt avstå från att delta, och den som känner av symtom ska stanna hemma.

”Inga stora bjudningar”

Johan Carlson betonar att det inte är tillåtet med stora gemensamma samlingar eller parader, inte heller med studentflak. Och regellättnaderna gäller bara avgångsklasser.

I övrigt säger Folkhälsomyndigheten och Anna Ekström att studentfester och studentmottagningar ska hållas små.

– Det är olämpligt med större bjudningar. Restauranger och andra verksamheter ska inte ordna privata bjudningar och de ska inte heller förekomma i hemmet eller utomhus, säger Carlson.

Enligt Anna Ekström är det ”inte tal” om några stora bjudningar.

– Den regel som finns om att man inte får ha allmänna sammankomster om mer än 50 personer anser jag vara normerande, säger utbildningsministern.

Anna Ekström: Lämpligt med ”ett fåtal”

Hon fortsätter:

– I den mån jag har en bjudning ser jag till att det är avstånd mellan människor, att den helst sker utomhus och att de i riksgrupper inte deltar.

– Själv skulle det inte falla mig in att bjuda 30 personer. Däremot skulle jag mycket väl kunna se till att ett fåtal personer kommer hem om vi kan vara utomhus och ha ordentligt avstånd.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Flera fall har dykt upp i Storbritannien.