Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Sverige stänger gränsen – det här gäller nu

Inrikesministerns besked efter extra regeringssammanträde
Inrikesminister Mikael Damberg meddelade på söndagen att Sverige stänger gränsen mot Norge.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gränsen kommer vara stängd för inresande till den 14 februari – men det finns undantag.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter utbrottet av den brittiska mutationen av coronaviruset i Norge stänger Sverige gränsen för inresande från Norge, och UD avråder från icke-nödvändiga resor till landet.

– De här nedstängningarna är exceptionella och ska inte vara långvariga, säger Mikael Damberg. 

På söndagen höll inrikesminister Mikael Damberg pressträff, där han meddelade att regeringen inför ett inresestopp från Norge för att minska risken för smittspridning. 

– Regeringen har i dag under ett extra regeringssammanträde fattat beslut om ett inreseförbud från Norge, sa Mikael Damberg under en pressträff.

Beslutet gäller från och med midnatt och till och med 14 februari och kan vid behov förlängas, meddelade Mikael Damberg. 

Personer som bor och utför arbete i Sverige eller har trängande familjebehov undantas från förbudet. Inte heller godstrafik omfattas av inreseförbudet.

Beslutet kommer efter att den norska regeringen befarar spridning av en muterad variant i landet. 

Regeringen har även fattat beslut om att förlänga inreseförbudet från Storbritannien och Danmark till 14 februari. 

Inresande uppmanas till karantän i sju dagar

Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan ett par dagar tillbaka alla inresande från Norge att stanna hemma i minst sju dagar, samt att testa sig så snart som möjligt efter ankomst från Norge.

Regeringen har tidigare varit besviken på både Danmark och Finland när de stängde gränsen mot Sverige, och sagt att de tär en diskriminering mot Sverige som inte är acceptabel. 

– Vi har bra relationer med våra grannländer och alla länder är väl medvetna om att vi nu är i ett nytt skede med en osäkerhet i ekvationen. Gör då ett land stora nedstängningar vill vi inte trycka ut smittspridningen in över den svenska gränsen. Liknande argument var kopplat till den danska utvecklingen, säger Mikael Damberg. 

”Utesluter inte att det finns fler fall”

På söndagen sa den norska professorn i socialmedicin Steinar Westin till Dagbladet att han inte tror på att Sverige har kontroll över spridningen av den nya mutationen.

– Folkhälsomyndigheten har byggt ut kapaciteten att testa och kontrollera detta och kommer fortsätta göra det framöver. Men vi utesluter inte att det finns fler fall av det här viruset, säger Mikael Damberg. 

Sverige stänger gränsen mot Norge – det här gäller

Datumen • Undantagen • Mutationens spridning