Sverige har knappt 15 000 bekräftade coronafall. 5 992 av dem finns i Region Stockholm. Men mörkertalet tros vara stort.
Folkhälsomyndigheten har gjort en matematisk modellering över smittspridningen för att försöka bilda sig en uppfattning kring hur stort det kan vara.
Enligt beräkningarna bör toppen på smittspridningen ha nåtts förra veckan, runtomkring den 15 april, och den 1 maj beräknas en tredjedel av Stockholmarna ha haft viruset.
– De har kommit fram till att flest nya fall i Stockholm inträffade 15 april, redan för knappt en vecka sedan kan toppen varit nådd, men det innebär inte att smittan upphör, säger vice statsepidemiolog Anders Wallensten.
Frågetecken kring modelleringens resultat
På pressträffen sa man att det – utifrån modelleringen – går 999 obekräftade smittfall per 1 bekräftat smittfall. Men det påståendet fick snabbt många att höja på ögonbrynen, bland andra journalisten Emanuel Karlsten tog upp det.
Myndigheten baserar sina resultat på dels antalet bekräftade fall och dels den så kallade Stockholmsstudien, där 707 personer fick ta ett coronatest mellan 27 mars och 3 april. Testet visade ett resultat på att 2,5 procent av Stockholmarna bör ha varit smittade av coronaviruset vid den tidpunkten.
För att uppnå 2,5 procent smittade Stockholmare presenterades i modelleringen tre scenarior av smittspridning där de obekräftade fallen är mellan 99-99,9 procent av totalfallen.
Men det är svårt att dra några slutsatser kring vad det verkliga mörkertalet då kan ligga på, förtydligar Lisa Brouwers, chef för analyseneheten på Folkhälsomyndigheten. Hon förklarar att resultatets tillförlitlighet bygger på underlaget, som det i dagsläget finns problem med. Det är inte ett statistiskt slumpmässigt urval, utan ett riktat urval som har varierat under hela smittspridningen.
– I början av ett utbrott provtog man väldigt brett. Då har man ett annat förhållande mellan antal bekräftade fall och antalet obekräftade fall. Mot slutet när man bara provtar de som är svårt sjuka får man ett annat förhållande, det man ser i studien är över tiden, alltså en blandning av det. För att göra den generaliseringen till hela Sverige måste man ha ett konstant provtagningsförhållande för att se hur stor del av alla fall som provtas i vården, säger hon.
Emma Frans: Mycket märkligt
Enligt henne är det mest troliga scenariot ur modelleringen att det går 1 bekräftat fall på 100 stycken.
– Det vi har sagt är att minst 99 procent av alla fall är obekräftade fall. Så om man säger att det i Stockholm är 5 000 bekräftade fall innebär det under en halv miljon fall.
Utifrån scenariot om att 1 av 100 fall bekräftas bör antalet smittade i Stockholm ligga på 693 000 stockholmare 1 maj, står i modelleringen.
Efter pressträffen skrev Folkhälsomyndigheten in en rättelse på sin hemsida om modelleringen och påståendet att det för närvarande ”går cirka 1 rapporterat fall av covid-19 på 1 000 fall totalt” och tillägger:
”Det stämmer inte.”
Emma Frans, forskare och doktor i epidemiologi, är en av de som reagerat på missen. På Twitter kallar hon det för ”mycket märklig kommunikation” av Folkhälsomyndigheten.
”Hade jag varit kommunikatör på FoHM hade förtydligandet lydit 'de citerade siffrorna i sig är i vårt tycke mindre viktiga än den principiella utveckling av pandemin vi försöker peka på'”, skriver hon vidare.
https://twitter.com/DrEmmaFrans/status/1252614842575474694Giesecke: De sjuka är en väldigt liten andel
Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke sa i SVT:s Morgonstudion på tisdagsmorgonen att omkring 600 000 stockholmare har haft viruset – vilket skulle ligga i ungefärlig linje med beräkningen att det går 1 bekräftat fall per 100 totala fall.
– 600 000 Stockholmare har haft det, säger tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke i Morgonstudion.
SVT: Och många vet inte om att de haft det?
– 99 procent eller mer vet inte om att de haft det, svarar smittskyddsexperten.
– De som smittas märker inte av att de haft det. Sen är det några som blir sjuka, några svårt sjuka och några dör. Men tittar man på alla som smittats är det en väldigt liten andel.
Folkhälsomyndigheten: ”Fin gräns mellan symtom”
Anders Wallensten fortsatte på samma spår under Folkhälsomyndighetens presskonferens. Han sa då att det finns ett stort antal smittade som inte behöver sjukhusvård.
Hur många har så lindriga symtom?
– Den är svårare att veta, då måste man veta att den personen verkligen inte haft symtom, exakt hur stor den delen är, det vet vi inte. Sen kan det (den informationen) komma i efterhand, när man går djupare in på det. Det är en fin gräns mellan vaga symtom och inga alls.
https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/13/Antalet IVA-fall ligger stabilt
Enligt Folkhälsomyndigheten har ytterligare 185 personer rapporterats döda i Sverige det senaste dygnet, efter att ha smittats av viruset. Totalt har nu 1 765 personer i landet avlidit.
– I diagrammet över fall som rapporteras dag för dag kan vi se en viss upphämtning efter helgen, men det talar för platån vi talar för i alla fall, säger vice statsepidemiolog Anders Wallensten.
Fortfarande är det många som vårdas för covid-19 på intensivvårdsavdelning – men antalet ligger på en stabil nivå, enligt Wallensten.
– IVA-fallen har inte rört på sig utan ligger kvar stabilt. 15 000 fall i Sverige och 1 158 personer som vårdats på IVA hittills.
Smittskyddsläkaren: Överväga restriktioner för Stockholm
Samtidigt finns det nu en risk att nya smittcentrum i landet utvecklas.
– Vi har ett Stockholmsfokus här nu och det är för att epidemin är här, men det är ingen garanti för att det inte kommer spridas på andra ställen, säger Wallensten.
– När vi har skillnad i spridning är det rimligt att hålla smittan och hålla igen med resor.
Smittskyddsläkare Per Follin är oroad över att antalet smittade i Stockholm inte minskar, skriver han i ett pressmeddelande.
Follin uppmanar där till att man måste öka följsamheten i myndigheternas råd – annars måste man överväga restriktioner, skriver han.
– Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit. Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas.