Beskedet om Pfizer: Funkar mot mutationer

Enligt Läkemedelsverket finns inga orsakssamband mellan nya biverkningar och vaccinen från Moderna och Pfizer.
Pfizers vaccin fungerar mot mutationer.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA
”Vi tror att detta är varför den andra dosen skapar ett så bra svar med antikroppar”, säger Dr William James, virolog vid Oxford university till Daily Mail.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pfizers vaccin fungerar mot mutationerna, enligt en studie från Oxford university.

Enligt forskarna utvecklas T-celler som själva bekämpar viruset. 

– Vi tror att detta är varför den andra dosen skapar ett så bra svar med antikroppar, säger Dr William James, virolog vid Oxford university till Daily Mail

Det har beskrivits som en nyckelfaktor i kampen mot covid-19 – att vaccinen är effektiva mot virusvarianterna, den brittiska och sydafrikanska. Nu tror sig forskare i Storbritannien ha tagit reda på att åtminstone Pfizers vaccin är det. 

Enligt en studie – som ännu inte är granskad – neutraliserar antikroppar mutationerna, även om de inte gör det lika bra som vid äldre varianter av viruset, skriver Daily Mail.

Utvecklar T-celler

Forskarna har tagit blod från personer som antingen tagit en eller två doser vaccin. Därefter har de tittat på hur väl cellerna försvarar sig mot viruset. 

Studien visar hur de som tagit två doser av vaccinet har ett 90 procentigt skydd mot alla varianter av viruset. Även efter den första dosen finns ett visst skydd.

– Det behöver nödvändigtvis inte skydda mot en infektion, men det är väldigt troligt att den första dosen gör det lättare för ditt immunförsvar att svara nästa gång det inträffar, säger Dr William James till Daily Mail. 

– Därför tror vi att den andra dosen är så bra, eftersom T-cellerna redan är där. 

Enligt forskarna ”triggar” den första dosen T-celler – vilket gör att att kroppen själv kan bekämpa infektionen. 

Och då spelar det, enligt studien, ingen roll vilken mutation det rör sig om. 

– Viruset kommer inte sluta utvecklas, men så länge vaccinen kommer ut, och människor får sina doser är vi i en mycket bättre position att klara av sommaren än vad vi är nu, säger Dr William James. 

”Kan inte räkna med att man inte är farlig” – USA slopar karantän.