Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Moderna sätts på paus

Professor Matti Sällberg kommenterar.
Moderna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell säger att orsaken till att FHM kommer med beskedet nu är för att datan finns.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Modernas vaccin mot covid-19 pausas för alla som är födda 1991 och senare, meddelar Folkhälsomyndigheten. 

Orsaken är en ökad risk för två sällsynta biverkningar. Flera som vaccinerats med Pfizer har rapporterat in samma biverkningar, men FHM har inga planer på att stoppa det vaccinet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nej det tror jag inte, säger han.  

Förekomsten av hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation har ökat i samband med vaccination mot covid-19, främst hos ungdomar, unga vuxna samt pojkar och män, enligt Folkhälsomyndighetens data. 

Symtomen är ofta andfåddhet, hjärtklappning samt bröstsmärta, enligt Läkemedelsverket. 

Sambandet är särskilt tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax – och särskilt efter den andra vaccindosen, enligt FHM.

Tegnell: Signaler i den yngre befolkningen 

Folkhälsomyndigheten ser en ökad risk för biverkningen främst inom de två första veckorna efter vaccinationstillfället. Därför sätter man nu Modernas vaccin på paus fram tills den 1 december. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att orsaken till att man pausar Modernas vaccin är för att underlaget finns i form av en sammanställning av Läkemedelsverket.

– I den här sammanställningen ser man en tydlig skillnad mellan vaccinerna. Därför tycker vi att det är rimligt. I Sverige väljer vi att använda det säkraste vaccinet, säger Tegnell.

Vilken skillnad? 

– Läkemedelsverket sitter på datan och den är inte färdigt analyserad, men det är en tydlig skillnad. 

Varför kommer detta besked nu, när nästan hela befolkningen har vaccinerats? 

– Signalen finns framför allt i den yngre befolkningen, säger Tegnell. 

Nu erbjuds i stället Pfizer till den åldersgruppen. 

De som fått en dos av Modernas vaccin kommer i nuläget inte få en andra dos, meddelar FHM. Det gäller totalt 81 000 personer. 

– Har man fått Moderna, framför allt om man fått två doser, får man svårt att orka, tryck över bröstet eller svårt att andas bör man ta kontakt med sjukvården för att få en bedömning, säger Tegnell och tillägger att biverkningarna oftast läker av sig själv. 

Enligt Tegnell är risken för att man skulle få likadana biverkningar av Pfizers vaccin ”mycket mindre”.

Kommer även Pfizer att stoppas i Sverige? 

– Nej, det tror jag inte. För Pfizer finns stora datamängder. Även för yngre personer finns det stora datamängder, säger Tegnell. 

Fler har fått Pfizer än Moderna 

2019 behövde 300 personer under 30 år sjukhusvård för hjärtmuskelinflammation i Sverige. 

Fram tills den sista maj 2021 hade 145 fall av hjärtmuskelinflammation rapporterats in av personer som fått Pfizers vaccin inom EES-området. Samma siffra var 19 för dem som fått Spikevax, enligt en rapport av Läkemedelsverket. 

Vad gäller hjärtsäcksinflammation hade 138 fall inrapporterats hos dem som fått Pfizers vaccin inom EES under samma tid. Hos dem som fått Modernas vaccin var antalet fall 19, enligt rapporten. 

Det är ändå fler som har vaccinerats med Pfizer än Moderna. Medan 177 miljoner doser av Pfizers vaccin hade administrerats fram till den sista maj i år, hade endast 20 miljoner doser av Spikevax delats ut. 

Modernas vaccin 96% effektivt på tonåringar