Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Många kommer nu bli vaccinerade senare

Tysklands motsvarighet till FHM avråder äldre från vaccinet.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg
Foto: Region Kronoberg
Jonas Ekström, vaccinsamordnare för region Västmanland.
Foto: Anders och Mia
Astra Zeneca.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Flera regioner har tvingats bromsa vaccineringstakten efter att Pfizer levererat färre doser.

Nu sätter många sitt hopp till Astra Zeneca – men även de kommer att leverera betydligt färre doser, om deras vaccin godkänns i EU. 

Tyska myndigheter har gått ut med en avrådan från Astra Zenecas vaccin för personer över 65 år.

– Det är ett problem, det går inte att säga annat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. Det är de tre vaccintillverkare som Sverige förväntar sig kunna lita på om fas 2 ska kunna inledas i februari som planerat.

Än så länge får Sverige endast ett fåtal doser från Moderna. Pfizer har dragit ner på sina leveranser och Astra Zeneca är just nu i en tvist med EU-kommissionen, samtidigt som deras vaccin förväntas bli godkänt av EU:s läkemedelsmyndighet under fredagen.

Flera regioner berättar att de tvingats tänka om i sin vaccinationsplan på grund av minskade leveranser. Västernorrland måste exempelvis prioritera vem som ska få vaccindos 2 först, och har redan meddelat att de behöver skjuta upp fas 2 några veckor.

”Helt beroende”

I Kronoberg har man fått bromsa in på nyvaccineringen och i Västmanland har 2000 vaccinationer avbokats, i brist på doser.

Flera regioner berättar att för att vaccinationsplanen ska pågå som planerat, krävs det att Astra Zeneca levererar enligt plan.

– Vi är helt beroende av att få doser från Astra Zeneca snabbt. Du kommer få samma svar i hela landet, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg.

– Vi hoppas att EU kommer godkänna Astra Zenecas vaccin i morgon, och att vi får leveranserna snabbt, säger även Jonas Ekström, vaccinsamordnare för Region Västmanland.

– Det är väldigt välkommet, eftersom vi känner att vi kan vaccinera många fler just nu än vi har vaccin, säger Magnus Thyberg, vaccinkoordinator i Region Stockholm.

Mindre leveranser från Astra Zeneca

Konflikten mellan Astra Zeneca och EU handlar bland annat om läkemedelsjättens besked om mindre leveranser än utlovat. För Sveriges del betyder det 400 000 doser i februari, i stället för 1 miljon, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Anders Tegnell bekräftar att beskedet innebär ett avbräck från vaccinplanen.

– Det spelar en väldigt viktig roll, det var det här vaccinet som vi enligt initiala rapporter skulle öka vaccinationstakt med i februari och mars. Nu ser det ut att komma senare. Många kommer att bli vaccinerade senare än vi ville. Det kommer finnas krav på att vaccinera fler under kortare period, det blir en större utmaning att erbjuda vaccin till alla före sommaren.

– Det är ett problem, det går inte att säga annat.

TT: Kommer även äldre att få vänta längre på vaccin?

– Ja, i viss utsträckning kommer de över 70 år att få vänta längre. Vi får se hur vaccinet registreras i slutändan. Det får vi veta i morgon får vi hoppas.

SKR: Avgörande för vaccintakten

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektion på SKR, säger att siffrorna som Astra Zeneca först lovade, var högre än vad som nu sägs av bolaget. Hon säger också att Astra Zenecas vaccindoser hela tiden har varit en ”bärande del” för att Sverige ska klara av att genomföra fas 2 och 3 enligt tidsspannet som man satt upp.

– Det är helt avgörande att man kan leverera enligt den plan man gjort, för att vi ska kunna hålla tempot. Astra Zeneca ska stå för en bärande del av vaccindoserna under fas 2 och fas 3.

Men nu kommer ju doserna bli färre, påverkar inte det fas 2 och fas 3?

– Det är klart att minskade leveranser kommer påverka vaccinationstempot, det är ju det som är avgörande.

Tyskland avråder

Hur länge 70-plussare kan få vänta beror på leveranserna, enligt Anders Tegnell. Han uppger att det kan diskuteras först i början på nästa vecka, när vaccinet godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Samtidigt rapporterar flera medier att tyska myndigheter avråder personer över 65 år från att ta Astra Zenecas vaccin, eftersom studierna på åldersgruppen är begränsad. Enligt Anders Tegnell är även detta en fråga för EMA.

– Vi är medvetna om att det finns en diskussion om hur långt man kommit för att visa effektivitet hos äldre. Nu måste EMA bedöma hur bra underlaget är, och vad de säger om rekommendationer för att använda vaccinet. Den väntar vi på innan vi tar ställning. Grunddatan finns bara tillgänglig för läkemedelsmyndigheten, så jag har inte sett den.

Ny statistik över vaccinerade

Hittills har nu 230 517 vaccinationsdoser rapporterats in från regionerna till det nationella vaccinationsregistret, som inkluderar både dos ett och två. Antalet personer som har fått den första sprutan är i dag 216 269, enligt myndigheten.

Deras statistik visar bland annat att 30 procent av alla över 90 år har fått den första vaccindosen, och en del har även fått dos två. Motsvarande siffra för personer mellan 80 och 89 år är nio procent.

– Vi har kommit bra bit på väg att skydda de allra äldsta i vårt samhälle, säger Anders Tegnell.


De olika vaccin-faserna

Fas 1

I en första fas (som pågår nu) vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Ett indirekt skydd för dessa grupper kan även uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.


Fas 2

I den andra fasen, som väntas kunna komma igång i februari 2021, rekommenderas vaccination av:

Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först.

Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.


Fas 3

I denna fas, som inleds därefter, kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp.

Tanken är att fas 3 ska vara klar i april, har Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sagt


Fas 4

I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Denna fas ska börja under sommaren har Bergström sagt tidigare.


Källa: FolkhälsomyndighetenSveriges vaccinavtal

ASTRA ZENECA 

6 miljoner doser (Väntas bli godkänt 29 januari)


JANSSEN 

4,5 miljoner doser (Väntas bli godkänt i april)


PFIZER/BIONTECH

4,5 miljoner doser


CUREVAC

4,5 miljoner doser (Väntas bli godkänt i april)


MODERNA

1,8 miljoner doser. 

Johan Wessman på Öresundsinstitutet om vad vi kan lära oss av Danmarks vaccinationsstrategi.
Tegnell om varför slumpen avgör vilken vaccin som ges
Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten avråder personer över 65 år att ta vacciet från Astra Zeneca.