Besked i dag: Så ska Sverige öppna

Socialminister Lena Hallengren (S) om hur smittan kan utveckla sig de kommande månaderna.
Nu kommer nya besked om hur Sverige ska öppna upp.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag kommer Folkhälsomyndighetens svar på hur och när coronarestriktionerna stegvis kan tas bort.

Och om det finns behov av åtgärder även i ett ”nytt normalläge”.

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

Rapporten som ska lämnas till regeringen senast i dag ska vara mer konkret om olika nivåer för smittspridningen än vad tidigare rapporter har varit. Dessutom ska FHM prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.

Det nya normala

Redovisningen är ett viktigt underlag i regeringens arbete med att ta fram en nationell plan för hur restriktionerna successivt ska kunna anpassas, fasas ut eller helt tas bort.

I uppdraget ingår också att Folkhälsomyndigheten ska analysera vad ett nytt normalläge innebär. För även när pandemin är under kontroll är det inte säkert att allt blir som förr. Alla kommer inte att vara vaccinerade och nya mutationer kan uppstå.

– Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt, sade socialminister Lena Hallengren till TT när hon presenterade uppdraget.

FHM ska ge en prognos för när ett eventuellt nytt normalläge kan uppstå och om de ser behov av fortsatta restriktioner eller rekommendationer då. Det kan till exempel handla om fortsatt kapacitet för testning, ytterligare vaccinering, att undvika trängsel och beredskap för nya utbrott.

Besked om restriktioner

Ett nytt normalläge ligger en tid bort, men redan på måndag kan lättnader för kultur- och idrottsevenemang träda i kraft om smittläget tillåter – och regeringen beslutar om det.

Men regeringen har skjutit upp beslutet flera gånger under våren med hänvisning till den höga smittspridningen och belastningen på vården. Ett besked om hur det blir måste komma den här veckan.

I beslutet om ändringar av den så kallade begränsningsförordningen ligger också att Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland ska slippa regeln om max åtta besökare och i stället få samma regler som andra nöjesparker, det vill säga att de ska garantera att varje besökare har minst 20 kvadratmeter att röra sig på.

Ett annat besked som väntas i veckan är om krogar och caféer måste fortsätta att stänga klockan 20.30 och och om det blir några lättnader i handeln. Nuvarande restriktioner går ut på söndag, om de inte återigen förlängs av Folkhälsomyndigheten.

Sveriges vaccinsamordnare: ”I värsta fall i år”

Richard Bergström om en tredje dos och uppdaterade vaccin.