Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergströms ilska: ”Kan försöka lite till”

Tyskland avråder Astra Zenecas vaccin till äldre
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca Norden.
Foto: Catharina Fyrberg / Pressbild
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Efter produktionsproblemen hos Astra Zeneca har EU argumenterat för att få vaccindoser av Storbritannien.

Men får nu blankt nej av läkemedelsföretaget.

– Vi kan inte lösa ett problem genom att skapa ett annat problem någon annanstans, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca Norden i SVT:s ”Aktuellt”.

Astra Zeneca har meddelat EU att man kommer leverera knappt 60 procent av den vaccinmängd som först avtalats under årets första kvartal. Detta innan läkemedelsföretagets vaccin ens godkänts för användande i EU.

– Det finns en irritation och frustration bland mina kolleger i EU-kommissionen. Astra Zeneca måste hitta en lösning, säger vaccinsamordnare Richard Bergström i SVT:s ”Aktuellt”.

Borde använda andra länders fabriker

Bergström och så även EU–kommissionen anser att Astra Zeneca får ta av sina vaccindoser från fabrikerna i Storbritannien och leverera till EU, så att avtalet hålls. Men det finns inte på världskartan säger läkemedelsföretaget.

– EU har sin produktionskedja och Storbritannien har sin. Vi kan inte lösa ett problem genom att skapa ett annat problem någon annanstans, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca Norden i SVT:s ”Aktuellt”.

Bergström: ”Köper inte argumentet”

Beskedet får Bergström att ilskna till, han menar att Astra Zeneca får se sig om i världen efter alternativa lösningar, för att tillgodose avtalet med EU.

– Vi köper inte argumentet att vi inte kan få doser från Storbritannien. Men vi kan titta på USA också. Det borde ju vara möjligt att använda de anläggningarna.

– Det som är viktigt är att Astra Zeneca gör sitt yttersta för att lösa problemet och hitta doser någon annanstans. Man kan nog försöka lite till, säger Bergström.

Lund understryker att Astra Zeneca gör sitt yttersta men vill inte ge några löften om lösningar.

– Vi förstår frustrationen och vi är frustrerade själva, säger han.

Sveriges vaccinsamordnare om förseningen: ”Klart det får konsekvenser”