Bergström varnar: Kan behöva vaccinera om

Sveriges vaccinssamordnare om det svenska vaccinmålet.
Vaccinsamordnaren Richard Bergström varnar för att det kan krävas fler vaccineringar efter mutationen.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Han säger att vaccineringen är viktig för att hindra nya mutationer.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronavaccineringen handlar inte bara om att skydda sig och andra från covid.

Den är också viktig för att hindra nya mutationer att uppstå.

– Nästa år, eller senare i år, då kanske det är nån mutation som är så pass allvarlig att vi måste vaccinera om alla människor, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Olika mutationer, varianter av covid-19, breder ut sig i världen. Folkhälsomyndigheten tror att den brittiska mutationen kommer dominera bland nya fall i Sverige inom ett par veckor

Den brittiska är inte den enda mutationen. Under lördagen meddelade region Gävleborg att man hittat fyra fall av en brasiliansk variant, de första i Sverige. Sedan tidigare har ett utbrott av den sydafrikanska varianten fått forskare att oroa sig över hur det ska gå med vaccinplanen om den får stor spridning. 

Alla virus muterar, och mutationer behöver inte per definition vara farligare än originalviruset. Richard Bergström säger att man inte behöver vara orolig för mutationer just nu, däremot krävs en vaksamhet ur ett större perspektiv. 

– Vi måste ju ha en beredskap för att kunna hantera en värre mutation, säger han. 

Sydafrikanska värst i dag

I nuläget är det den sydafrikanska varianten som utgör störst hot, enligt Richard Bergström. Han lyfter tre perspektiv på mutationer: om de är mer smittsamma, om de är farligare och huruvida vaccinen biter. 

– Är de mer smittsamma? Ja, det ser vi att den brittiska är, men vaccinen funkar på den. Sen är frågan: är de farligare? Det pågår fortfarande studier på det, men det finns indikationer på att både den brittiska och sydafrikanska är värre, att man blir mer sjuk. Men detta med att de är mer smittsamma, det är ganska klart. 

Än så länge finns vaccin som fungerar på alla varianter, även om Astra Zenecas inte verkar ha önskad effekt på den sydafrikanska varianten.  

EU är beredda på att man kommer behöva ge invånarna en tredje dos, kanske efter sommaren, som skydd mot en ny mutation som inte uppstått än. En sådan uppdatering skulle vara relativt enkel att ordna, säger Richard Bergström:

– Jag tycker det känns väldigt bra att vi har kapacitet att uppdatera vaccin väldigt snabbt, och också kapacitet att producera dem väldigt snabbt. 

Utdragen vaccinering ger tid för mutationer

Men ju längre tid som viruset sprids, desto större risk för ytterligare, potentiellt farligare mutationer. Viruset muterar när det ”brottas med immunförsvaret” och försöker hitta vägar runt vårt försvar, förklarar Richard Bergström. Ju fler som är sjuka, desto större blir alltså risken för att nya mutationer uppstår. 

– Ju längre tid det tar innan vi har vaccinerat väldigt många människor, ju längre tid har viruset att mutera och ta sig runt immunsystemet, säger han. 

TV: Så går vaccineringen till – fyra faserna

Allt du behöver veta inför din vaccinering.