Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bagaren Tomas samlade in 750 mackor till sjukhuset

Tomas Persson på Roslagsbageriet skänker mackor till personalen på Norrtälje sjukhus.Foto: Måna J Roos / Norrtelje Tidning

Här är coronanyheter från landet runt.

Folk skänkte pengar till 750 mackor åt vårdpersonal – bagaren: ”Jag är chockad och rörd”

När Tomas Persson på Roslagsbageriet vill skänka mackor till personalen på Norrtälje sjukhus ansluter hundratals givmilda för att bidra till uppskattningen.

Kreativiteten flödar när corona orsakar kris i bagarbranschen. Efter en uppmaning på sociala medier från Tomas Persson på Roslagsbageriet, har hundratals personer öppnat både sina plånböcker och hjärtan. Uppmaningen går ut på att visa uppskattning till personalen på Norrtälje sjukhus genom att bjuda dem på mackor och juice. De som vill kan därför ge ett frivilligt bidrag för att bageriet ska kunna baka så många bröd till matiga mackor som möjligt.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger han till Norrtelje Tidning.

Läs mer på Norrtelje Tidning

Personal vädjar till föräldrar – sluta lämna era sjuka barn i skolan och förskolan: ”Var är respekten?”

Trots tydliga riktlinjer om att alla med minsta lilla förkylningssymptom ska stanna hemma lämnas snoriga barn på förskolan och i skolan.

En kvinna som vill vara anonym och som jobbar inom förskolan och skolan i Söderhamn har tröttnat på att behöva ringa föräldrar för att hämta sina hängiga barn.

– Jag förstår inte att föräldrar lämnar sina hängiga barn med förkylningssymptom på förskolan eller skolan. Det gäller alltid men allra helst i coronatider. Alla drabbas då, säger hon till helahälsingland.se.

Läs mer på helahälsingland.se 

Fritidshusägare i Rättviks kommun kan stå utan insatser om de blir sjuka

Krisledningen i Rättvik vill att fritidshusägare stannar i sina hemkommuner och har nu fattat beslut om att kommunen inte kan ”garantera” insatser.

– Vår kommun har flest äldre i hela länet, så vi måste prioritera våra resurser när coronaviruset nu sprider sig, säger Rättviks kommunalråd Jonny Jones (C).

Flera kommuner runt om i landet vill porta sina vanligen välkomna besökare och fritidshusägare på grund av corona. De vårdresurser man har är anpassade efter en normaltillvaro utan ett smittsamt virus.

Läs mer på dt.se 

Skyddsvisir som görs med en 3D-skrivare.Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN

Ingenjörsfamiljen Håkansson 3D-printar skyddsvisir till vården – efter Evas ritning i Nya Zeeland

I Ösmo 3D-printar Lennart Håkansson skyddsvisir, och i Nynäshamn gör hans mamma Lena likadant – efter ritningar som deras syster/dotter Eva Håkansson gjort på sitt håll – i Nya Zeeland. Ingenjörsfamiljen sällar sig till den växande skara privatpersoner som försöker hjälpa vården att lösa bristen på skyddsutrustning. 

Läs mer hos Nynäshamns Posten 

Fina uppmaningen från Hekmat i Andersberg – utmanar alla pizzerior i Gävle att bjuda vårdpersonal på mat

Personalen på Andersbergs hälsocentral fick vid lunchtid på tisdagen ta emot ett helt lass pizza från Hekmat Abdalla på lokala Andersbergs restaurang och pizzeria. Det skriver Arbetarbladet.

– Jag vill visa vårdpersonalen uppskattning under coronakrisen och jag utmanar alla restaurangägare i Gävle att göra likadant, säger han.

Läs mer i Arbetarbladet

Begränsad kapacitet hos krematoriet i Östersund – förråd och garage kan göras om till kylrum

Den pågående coronapandemin ställer det svenska samhället på prov. Med en begränsad kapacitet att kremera avlidna måste länets enda krematorium planera för ovanliga lösningar.

– Vi får nog vara beredda på exceptionella lösningar om det värsta skulle hända, säger kyrkogårdschef Dag Sundeman.

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

Sjukfrånvaron bland vårdpersonalen nästan dubblerad – nu är frivilliga på väg in i coronadrabbade vården

Samtidigt som fler söker sjukvård ökar de anställdas frånvaro. Vårdpersonalens sjukfrånvaro är nästan dubbelt så hög jämfört med årsskiftet. Nu ska frivilliga in i vården för att stärka upp.

Region Västmanlands nödrop om fler händer i vården har lockat 360 personer. Nu har de första inhopparna börjat.

Läs mer på VLT 

Kreativ lösning under coronakrisen – så får dansstudion barnen att dansa vidare: ”Behöver det i sin vardag”

Idrotten påverkas, som så många andra branscher, av coronavirusets spridning. Bland annat har detta lett till att vissa föräldrar är oroliga över att låta sina barn träna tillsammans med andra barn, där risken att smitta varandra kan finnas.

I det skeendet har JAM dansstudio i Södertälje försökt tänka till hur de ska fortsätta bedriva sin verksamhet. Lösningen blev dansundervisning via länk.

– Det här känns rätt. Många är glada över att vi både håller igång på plats och att vi även erbjuder det här extra alternativet, säger Jaana Rundberg, som är verksamhetsansvarig på dansstudion.

Läs mer på LT.se 

Hög sjukfrånvaro på skolorna – musiklärare kallas in som förstärkning

Sundsvalls Kulturskola har pausat sin vanliga verksamhet. I stället ska skolans lärare fördelas ute i grundskolorna för att ersätta den höga andelen sjukskriven personal.

– Det har aldrig hänt förr och hela skolsituationen är väldigt ovanlig, säger skoldirektör Urban Åström.

Tanken är inte att instrumental- och dramalärare plötsligt ska börja undervisa i matematik. Lämpliga arbetsuppgifter fördelas via dialog.

Läs mer på ST.nu 

Skistar har beslutat att stänga ner de tre svenska skidorterna Åre, Vemdalen och Sälen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vd:n om Skistars stängning: ”Vi har fattat rätt beslut utifrån samhällsnyttan”

Skistar offentliggjorde på tisdagskvällen beslutet att stänga ner de tre svenska skidorterna Åre, Vemdalen och Sälen för vintersäsongen. Ett beslut som Stefan Sjöstrand, vd på Skistar, är nöjd med.

– Takten på vård ökar. Får vi rådet att stänga våra verksamheter i landet så följer vid det rådet. Det känns bra att vi haft den här dialogen med experter på området hela vägen, men det känns såklart även trist, säger han till ÖP.

Läs mer på ÖP.se 

Här levererar Örebro Hockey-stjärnorna matlådor till riskgruppen: ”Känns bra att vi kan hjälpa till”

Örebro Hockeys initiativ med att dela ut matlådor till personer i riskgruppen drog i gång på tisdagen.

Gustav Backström, Lukas Pilö och Niklas Eriksson var representanter från A-laget.

– Den här mannen ville ha en plats i laget. 91 år var han, säger Ludwig Andersson, kommunikationsansvarig, efter ett samtal och skrattar.

Läs mer på NA.se 

Technichus drar fram esset ur rockärmen i coronatider – skapar utmaningar för hemmaexperiment: ”Både för stora och små”

Göra en egen vulkan eller undersöka ytspänning?

Med start under onsdagen kommer Technichus i Härnösand utmana den nyfikne med olika experiment – något som kan göras hemifrån.

– Det är väldigt blandat och experiment både inomhus och utomhus, säger Anna Samuelsson, koordinator på Technichus.

Läs mer i Tidningen Ångermanland/Allehanda.se 

 

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/