Attendo fick coronastöd – miljonbonus till chefer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vårdjätten Attendo har fått 133 miljoner i statliga coronastöd för att klara arbetet under pandemin.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdjätten Attendo har fått 133 miljoner i statliga coronastöd för att klara arbetet under pandemin. Samtidigt har toppchefer fått miljoner i bonus, enligt en granskning gjord av Aftonbladet.

Enligt tidningen fick bolagets vd och koncernledning 4,8 miljoner kronor i bonus under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019. Det framgår också att medarbetare som inte ingår i koncernledningen har fått lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Det statliga stödet, där merparten kommer från svenska skattebetalare, har enligt bolaget behövts för att täcka ökade kostnader för skyddsutrustning, kohortvård samt lönekostnader till följd av sjukfrånvaro. Enligt Attendo fattar styrelsen beslut om ersättning till ledningen utifrån kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och finansiellt resultat.

För Attendos vd Martin Tivéus blev den totala ersättningen förra året 12,9 miljoner kronor – vilket är en ökning med 16 procent enligt Aftonbladet.

Statligt stöd till skyddsutrustning

Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo, berättar att företaget har fått stödet som ersättning för vissa kostnader under pandemin. Det handlar exempelvis om skyddsutrustning och skyddskläder.

– Vi har tagit en väsentligt större del av kostnaderna själva, säger han till TT.

Enligt honom är det aktieägarna som har fått stå för dessa extrakostnader. Bonusen består av flera delmål, och är ett matematiskt system, förklarar han.

– Resultatmålet uppnåddes inte, så det gav inte ersättning. Men två mål om nöjdhet, kunder och anställda uppnåddes, säger han.

Styrelsen diskuterade om bonusen skulle betalas ut, berättar han. Också det faktum att bolaget fått statligt stöd och att ledningen skulle ha rätt till bonus var uppe på i styrelsen, enligt Ulf Lundahl.

– Så gör vi alltid. Det är styrelsens viktigaste uppgift att utvärdera ledningen.

Men beslutet blev alltså att ledningen skulle ha rätt till sina bonus. Såvitt han minns var ingen emot, förklarar han, och han tycker att beslutet var korrekt.

– Inte minst de anställda var mer nöjda. Vi har halverat personalomsättningen. Så det blev utfall för nöjda kunder och nöjda anställda.

Hålla avtal

TT: Hur tänker du om att det kan framstå som stötande med både statligt stöd och bonus samtidigt?

– Det är möjligt att det kan framstå så. Men det är aktieägarna som skickar in mest pengar. Det är aktieägarna som betalar mest av våra extra kostnader. Det är viktigt att vi håller vårt avtal då ledningen gjort ett bra jobb.

Bonusutbetalningarna blir kända samtidigt som Sveriges Radio rapporterat om att Attendos vårdboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm är i blåsväder, sedan en anställd larmat om att det inte bedrivits kohortvård, det vill säga separerad vård av covid-sjuka och friska, som utlovats. Denne varnades också av företaget för att ha larmat.

Men detta har inte med vare sig bonus eller nöjdhet hos anställda att göra, förklarar Ulf Lundahl.

– Vi har 700 vårdenheter och 25 000 anställda. Det är helheten som är väsentlig. Sabbatsbergsbyn är ett speciellt fall. Vi håller på att utreda det, säger han, och förklarar att han kraftigt tar avstånd från företagets agerande gentemot den person som larmat.

– Det var ett oförsvarligt beteende. Men det kan göras misstag från HR-sidan.

Dadgostar kritisk

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk till att Attendos bonusar och hon pekar på faktumet att företagets egen personal slagit larm om bristande coronavård, vilket Expressen kunde avslöja förra året.

– Vi behöver se till att ändra regelverket i det här stödet, så att man inte kan betala ut bonusar på det här sättet. Men I grund och botten hör det här företaget inte hemma i svensk välfärd., säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.