Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta personer kan ha fått corona av minkar i Sverige

Hör Expressens grävande reporter Frida Sundkvist om hur Jordbruksverket har hanterat minkfrågan.
Många av minkfarmarna ligger omkring Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Flera personer har smittats av minkviruset i Danmark, och nu utreds fall även i Sverige.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åtta misstänkta fall av minkviruset utreds i Sverige.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Åtta fall av möjlig covid-smitta från minkar till människor utreds just nu av smittskyddsläkare i Blekinge. 

”Vid smittspårningssamtalet frågar vi alla som bor i Sölvesborg om de har minkkontakt”, skriver smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö vid Region Blekinge. 

Jordbruksverket har inte skickat information om nya restriktioner till alla gårdar – men har informerat gårdar som lades ned för flera år sedan.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen var skoningslös: Landets över 14 miljoner minkar skulle avlivas efter att en mutation av coronaviruset upptäckts. 

Ordern om avlivning visade sig senare vara olaglig och livsmedelsministern lämnade Danmarks regering. 

Men oron för viruset var påtaglig, framför allt för risken att mutationen skulle försämra effekten av ett kommande vaccin. Sju kommuner på norra Jylland stängdes ned i en vecka.

Danska uppfödare i protest på traktorer mot regeringens beslut att avliva landets över 14 miljoner minkar.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danska uppfödare i protest på traktorer mot regeringens beslut att avliva landets över 14 miljoner minkar.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Sverige vidtar man betydligt mildare åtgärder för att förhindra spridning av ett eventuellt muterat virus hos minkar. 

En åtgärd är att alla personer i minkfarmstäta Sölvesborg som konstateras smittade med covid-19 tillfrågas om de har haft kontakt med minkar. 

Det har resulterat i att åtta personer just nu utreds för ett möjligt muterat virus från minkar som gått till människa, en ökning med tre personer på mindre än en vecka.

”Därmed inte sagt att de är smittade av minkar, det finns ju andra möjligheter också”, skriver smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. 

Utreds av SVA och Jordbruksverket

Virusstammar från de åtta misstänkta mänskliga fallen har nu skickats för analys till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. SVA uppmanar dessutom Sveriges minkfarmar att skicka in döda minkar för analys. 

Danska minkuppfödare avlivar minkarna.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

13 av landets runt 40 minkfarmar har hittills bekräftats smittade med covid-19. Tre av dessa bekräftades under förra veckan. 

På grund av risken för smittspridning har Jordbruksverket infört restriktioner för landets samtliga minkfarmar. Det handlar om strikta regler för transport, besök till minkfarmarna samt att personer med misstänkt smitta ska undvika att vistas nära minkarna. 

Men Jordbruksverket vet inte exakt vilka minkfarmar som finns i Sverige, enligt dokument som organisationen Djurrättsalliansen har tagit del av. 

Informationen om de nya restriktionerna för minkfarmer skickades till 51 företag. 

Men enligt Djurrättsalliansen är 25 av företagen på sändlistan inte längre aktiva inom minknäringen. 

– Uppenbart har ansvarig myndighet inte koll på vilka minkfarmer som är aktiva i Sverige i dagsläget. Frågan är vad konsekvenserna blir av att hälften av alla minkfarmer i landet inte fått de nya restriktionerna skickade till sig, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Beslutet om restriktioner på minkfarmar har bland annat inte skickats till minkfarmar med bekräftad smitta, enligt Djurrättsalliansen. 

Enligt Jordbruksverket har informationen varit tydlig. 

– Jag är övertygad om att alla minkfarmer i Sverige har nåtts av informationen, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket. 

Han bekräftar att de skickat informationen till nedlagda minkfarmer. 

– För säkerhets skull, säger Henrikson. 

Djurrättsaktivister i London uppmanar Danmark att stänga alla minkfarmer.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rapporter från både Danmark och Nederländerna bekräftar att virus kan spridas mellan minkar och människor i varandras närmiljö. På vissa farmar har minkarna blivit sjuka med luftvägssymtom, på andra farmar har djuren knappt uppvisat några symtom, enligt SVA. 


Se också:

Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink, kommenterar coronapandemins inverkan på minknäringen och spridningen av viruset bland minkfarmar.
Flera minkfarmar kan komma att stängas ner efter att viruset konstaterats hos minkarna. SD:'s partiledare om hur det skulle påverka verksamheten lokalt.
Coronaviruset har muterat i Danmark