Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astra Zenecas vaccin hindrar smittspridning

Studien är gjord på Astra Zenecas vaccin vid Oxfords universitet, och liknande studier görs nu hos de andra vaccintillverkarna. Det man vill ha bekräftat är att vaccinet inte bara har effekt på de allvarligare infektionerna, utan även de mildare.
Astra Zeneca.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Bild från vaccinering.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astra Zenecas vaccin skyddar inte bara mot allvarlig sjukdom och död i covid-19, utan har också en ”betydande” effekt på smittspridningen av viruset.

Det visar en ny studie som genomförts av forskare vid Oxfords universitet som publiceras i dag.

Det har tidigare varit osäkert om vaccinen mot covid-19 även kan stoppa smittspridningen, men den nya studien indikerar att vaccinet från Astra Zeneca/Oxford hindrar coronaviruset från att föras vidare.

Deltagare i studien testades för spår av virus på slemhinnorna, och i den vaccinerade gruppen var andelen positiva virustest 67 procent lägre. Utan mätbara virusmängder är det osannolikt att man smittar någon annan, enligt Oxfordforskarna.

Det är den första studien som undersöker smittsamhet i samband med vaccination, eftersom vaccinen primärt har utvecklats och testats för att skydda mot allvarlig sjukdom och dödsfall.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock kallar resultatet ”fantastiskt”.

– Det kommer hjälpa oss alla att ta oss ur den här pandemin, säger han till BBC.

”Släcka ner pandemin”

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har tidigare uttalat sig försiktigt kring vaccinens effekt på smittspridningen.

– Det är inte otänkbart att vi får en sådan effekt också, men det är inte helt säkert, och därför tycker vi att det är viktigt att kommunicera det. De som är vaccinerade kan inte helt och hållet räkna med att de är ofarliga för sin omgivning, har han sagt.

Enligt vaccinforskaren och KI-professorn Matti Sällberg kommer vi veta säkert att smittan minskar först när större befolkningsmängder har vaccinerats. Samtidigt bedömer han att vaccinet sannolikt får en stor påverkan.

– Tittar man på exempelvis de studier som (vaccintillverkaren) Moderna har gjort med apor så är de smittsamma en väldigt kort tid, och det talar för att det är samma sak för människor. Man får inga symtom, en väldigt mild infektion och väldigt lite virus. Effektiviteten på 95 procents skydd talar också för väldigt goda förutsättningar för att släcka ner pandemin. 

Osäker effekt för äldre

Astra Zenecas vaccin blev godkänt för användning inom EU i fredags, men med brasklappen att effektiviteten hos äldre fortfarande är osäker. Hittills har få äldre personer medverkat i de kliniska studierna, och Folkhälsomyndigheten meddelade därför på tisdagen att man i nuläget endast rekommenderar vaccinet i åldersgruppen 18-64 år.

Se också:

Professorn om att AstraZenecas vaccin inte rekommenderas till personer över 65 år.