Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zeneca slår tillbaka mot Trump: ”Förhastat”

Astra Zeneca inleder fas 1-studie på vaccin.
Donald Trump uppges ha övervägt att ge Astra Zeneca ett nödtillstånd.
Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump vill få till ett nödtillstånd för att Astra Zenecas coronavaccin ska bli tillgängligt i USA innan presidentvalet, enligt källor till Financial Times.

Det svenska läkemedelsföretaget har i dag avfärdat presidentens påstådda önskan om ett nödtillstånd.

– Det vore förhastat att spekulera kring en sådan möjlighet, säger en talesperson till MailOnline.

I går avslöjade Financial Times att Donald Trump överväger att ge Astra Zeneca ett nödtillstånd för användandet av det coronavirusvaccin som tas fram i samarbete med Oxford University.

Enligt flera internationella medier kämpar Trump för att ett vaccin ska släppas på den amerikanska marknaden innan presidentvalet i november, vilket skulle kunna vara till hans fördel.

Astra Zeneca: ”Har inte diskuterat”

Astra Zeneca slår i dag tillbaka mot påståendena att en sådan specialbehandling av USA har varit på tapeten.

– Astra Zeneca har inte diskuterat nödtillstånd med den amerikanska administrationen och det vore förhastat att spekulera kring en sådan möjlighet, säger en talesperson för företaget till MailOnline.

– Fas två och tre-studier för AZD1222 [vaccinets namn] pågår i USA och andra globala marknader, och vi väntar oss inga resultat gällande dess effektivitet förrän senare i år.

Vaccin till Sverige i januari

Professor Sarah Gilbert, som leder forskarteamet på Oxford University, har sagt att hon tror att vaccinet kan vara redo att användas innan årets slut.

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, uppger för Dagens Nyheter att ett vaccin skulle kunna bli tillgängligt för svenskar i januari nästa år.

– Det är inte tidsschemat med leveranser som är problemet, utan om den kliniska datan är bra nog, om de blir godkända och det finns data för alla patientgrupper, säger han till DN.

Då har Sverige vaccin så det räcker till alla:

Sveriges vaccinsamordnare om processen.