Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zeneca ger inga besked om effektiviteten

Uppgifter: Astra Zenecas vaccin godkänns inte för 65 plus
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA / STELLA PICTURES
”Jag vet inte var de fått de siffrorna ifrån”, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På måndagen rapporterade tyska medier att skyddseffekten för Astra Zenecas vaccin är lägre än tio procent för personer äldre än 65 år.

På tisdagen tillbakavisade företagets vd Pascal Soriot uppgifterna – men kunde inte ge något svar på vaccinets egentliga effekt.

– Jag har inte den siffran just nu, säger Soriot till italienska La Repubblica.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot slår tillbaka mot de tyska medieuppgifterna om att deras vaccin bara har en skyddseffekt på åtta procent för personer över 65 år.

– Jag vet inte var de har fått de siffrorna från. Varför skulle alla dessa tillsynsmyndigheter världen över godkänna vårt vaccin om dess effekt bara var åtta procent?, säger Pascal Soriot till italienska La Repubblica.

Men Soriot kunde inte ge något svar på vaccinets egentliga effekt:

– Jag har inte den siffran just nu, vår forskargrupp håller på att slutföra analysen.

Andra företag tog risker

Han hänvisar till en studie som publicerades i tidskriften The Lancet i november och säger att den visade ett gott antikroppssvar hos äldre, som är jämförbart med det hos yngre. Han tillstår dock att underlaget av äldre personer i studien var lågt.

– Andra företag chansade och började vaccinera äldre personer tidigt. Men Oxford som genomförde testerna tyckte inte att det var etiskt korrekt, säger Soriot vidare.

– Samtidigt är det viktigaste att det skyddar mot svår sjukdom och sjukhusinläggning, och i det avseendet har vår studie visat 100-procentigt skydd.

Godkänns – men med villkor

Flera experter tror dock att Astra Zenecas vaccin kommer godkännas av EU-kommissionen på inrådan av EMA. Men att det kan ske villkorat.

– Man kan inte utesluta att EMA godkänner men med villkoret att det inte ska ges till personer över 65 år. Möjligen ber de om ytterligare studier såsom USA har gjort, säger Lorenzo Biasio, ledande läkemedelsanalytiker vid Credit Suisse, till SvD. 

Det tror även Johan Unnerus, fristående läkemedelsanalytiker, som pekar på studiens svaghet att inte innehålla tillräckligt många äldre personer, och att det vore önskvärt att läkemedelsföretaget snarast följer upp det.

– Det kan jag tänka mig att EMA också kommer att efterlysa, säger han till SvD.

Astra Zeneca kommer leverera drygt en miljon färre vaccindoser än planerat. Sveriges vaccinsamordnare om förseningen: ”Klart det får konsekvenser”