Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Astra Zeneca efter beskedet: "Upprörd"

Uppgifterna om Astra Zenecas låga effekt hos äldre kan bero på brister i testningen.
Astra Zeneca uppgavs på onsdagen ha dragit sig ur ett EU-möte om företagets försenade vaccinleveranser.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.
Foto: Catharina Fyrberg / Pressbild
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sveriges andel av Astra Zenecas coronavaccin ser ut att krympa från 1 miljon doser till 400 000 i februari.

Samtidigt växer irritationen mellan läkemedelsjätten och EU.

– Vi är mycket upprörda, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SVT Nyheter.

Under onsdagen ska EU möta Astra Zeneca för att utkräva svar från läkemedelsjätten, som aviserat att de kommer leverera betydligt mindre coronavaccin till EU än vad som utlovats. Under årets första kvartal rör det sig om en minskning på cirka 60 procent.

Efter flera olika bud om att Astra Zeneca dragit sig ur mötet, verkar det nu som att det kommer hållas på onsdagskvällen.

EU har riktat hård kritik mot vaccintillverkaren, och företrädare för flera länder har hotat med att stämma företaget, eftersom unionen betalat över 300 miljoner euro i förskott i samband med att avtalet tecknades i augusti. 

Astra Zeneca hävdar i sin tur att det finns förbehåll i kontraktet, som innebär att de inte gör sig skyldiga till något avtalsbrott. 

– I kontraktet är det väldigt tydligt. Jag citerar exakt: vi ska göra ”our best effort”, så gott vi kan. Men vi kan inte garantera att vi ska lyckas, och faktum är att vi har blivit lite försenade, säger vd:n Pascal Soriot, enligt flera internationella medier.

Irriterat mellan EU och Astra Zeneca

Enligt företaget är det produktionsproblem som orsakar de minskade leveranserna. Samtidigt fortsätter produktionen obehindrat i Storbritannien, och EU-företrädare anser att kvoten kan fyllas genom leveranser därifrån.

Det håller Soriot inte med om.

– Som ni förstår har den brittiska regeringen stipulerat att leveranser från den brittiska produktionen först ska gå till Storbritannien. I kontraktet med EU nämns att de brittiska fabrikerna kan vara en möjlighet för EU, men bara i ett senare läge, säger Astra Zenecas vd.

Men EU invänder bestämt, och uppger att de två brittiska fabrikerna som tillverkar vaccinet måste dela med sig av sina doser, rapporterar AFP.

– Det är många saker vi inte håller med om, inklusive att fabrikerna i Storbritannien skulle vara reserverade för brittiska leveranser. Det är inte sant, säger en högt uppsatt EU-tjänsteman till nyhetsbyrån.

Bergström: ”Mycket upprörda”

För Sveriges del innebär minskningen cirka 400 000 doser i februari, i stället för 1 miljon, enligt Richard Bergström.

– Vi är mycket upprörda och måste få till en lösning. Vi gillar inte att man bygger på sig ett lager på ett ställe och minskar leveranserna någon annanstans, säger vaccinsamordnaren till SVT.

Till Sveriges Radio säger Bergström att han ska medverka på mötet mellan EU och Astra Zeneca.

– Det viktiga nu är: Finns det vaccin att få tag på? När vi nu får hälften av det vi förväntat oss. Astra Zeneca har ju stor kapacitet världen över, så går det att hitta de här doserna någonstans? 


Betonar rollen om ett internationellt samarbete i kampen mot pandemin.
Den europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kräver att vaccinföretagen levererar.