Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: Smittspridningen kan öka efter protesten

Under lördagen demonstrerade hundratals i centrala Stockholm mot corona-restriktionerna och pandemilagen. Bland annat ledde demonstrationen till att en polis skadades.
Sex poliser skadades när demonstranterna tågade genom staden – tätt intill varandra.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Filip Sjöström arrangerade demonstrationen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare.
Foto: ANNA MOLANDER / REGION STOCKHOLM
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Under lördagen samlades hundratals personer för en coronaprotest i Stockholm.

Sex poliser skadades när demonstranterna tågade genom staden – tätt intill varandra.

– De här personerna riskerar inte bara sin egen hälsa och sitt eget liv, utan riskerar också att smitta andra de möter, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Arrangören kan få 20 000 kronor i vite.

Under lördagen demonstrerade flera hundra personer i centrala Stockholm mot coronarestriktioner och pandemilagen. 

I samband med att polisen försökte skingra demonstranterna blev det stundtals stökigt och 50 personer avlägsnades. Sex poliser skadades.

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund är mycket kritisk till att demonstranterna brutit mot den mest grundläggande rekommendationen om att hålla två meters avstånd både inomhus och utomhus. 

– Att då medvetet utsätta sig för trängsel och att umgås nära med personer utanför det egna hushållet är oansvarigt och ökar risken för smittspridning. 

– Det är oerhört allvarligt att medvetet samlas många personer på en begränsad yta. Det går att ge uttryck för sina åsikter på så många andra sätt än att träffas fysiskt.

”Bör vara mycket observanta på symtom”

Hon påpekar att vi just nu är inne i en tredje våg av ökad smittspridning och ett ökat behov av sjukhusvård.

Vad skulle det här kunna leda till?

– Det finns en risk för ökad smittspridning, som ett par veckor senare innebär att fler personer får behov av sjukhusvård och i värsta fall fler som dör med covid-19.

Hon säger att alla som utsätter sig för en ökad smittorisk bör vara mycket observanta på symtom. Om symtomen håller i sig mer än 24 timmar bör man beställa ett PCR-test.

– Alla som utsatts för en ökad risk att bli smittad, antingen genom att man varit nära någon som visat sig ha sjukdomen eller som de här personerna som medvetet utsatt sig för en ökad smittrisk, bör vara mycket observanta på symtom, säger Maria Rotzén Östlund.

Riskerar 20 000 i böter

Demonstrationens initiativtagare, Filip Sjöström, riskerar 20 000 kronor i böter, rapporterar Aftonbladet. Han är också misstänkt för brott mot ordningslagen.

Sjöström blir den första personen i Stockholm som får ett föreläggande enligt den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari i år. Det är förbjudet att samlas fler än åtta personer, enligt den nya lagen.

Expressen har sökt Filip Sjöström. Han avböjer en intervju under dagen.

Se mer:

Gusten Holm sammanfattar demonstrationerna i centrala Stockholm