Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antikroppar kan vara borta efter 8 veckor

Oklart både kring antikroppar och själva testningen.
Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin.Foto: Ulf Sirborn
Resultaten bygger på totalt 37 personer vars sjukdomsförlopp var asymtomatisk.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Covid-19-antikroppar kan försvinna redan efter två månader, visar en studie från Kina publicerad i Nature Medicine.

– Det är troligt att många av dessa inte kommer att utveckla påtagliga antikroppssvar i blod, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, till SVT Nyheter

Resultaten bygger på totalt 37 personer vars sjukdomsförlopp var asymtomatisk. Resultaten visade att 90 procent av gruppen började förlora antikroppar redan åtta veckor efter att de lämnat sjukhuset. 

– Sannolikt finns det en relativt stor grupp som infekterats utan att utveckla svårare sjukdom. Det är troligt att många av dessa inte kommer att utveckla påtagliga antikroppssvar i blod, eller så kommer de att utveckla antikroppssvar som blir mer kortlivade, säger Ljunggren till SVT.

Han utvecklar: 

– Vi vet inte hur länge dessa individer kommer ha kvar sina antikroppar. Vid mild covid-19 kanske de klingar av eller försvinner inom några månader. Ju längre vi har kvar antikroppar desto bättre, samtidigt är det viktigt att vi får mer kunskap om antikroppsreaktioner vid covid-19. 

Forskar på T-cellsimmunitet

Antikroppar behöver dock inte vara nödvändigt för en eventuell immunitet.

Ljunggren har tillsammans med en forskargrupp på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset genomfört en ännu opublicerad studie om covid-19 och T-cellsimmunitet, som skiljer sig från antikroppsimmunitet. 

– I ett begränsat material fann vi att många av patienterna med asymtomatisk eller mild sjukdom utvecklar en T-cellsimmunitet, även bland en del som inte utvecklade ett antikroppssvar. Vi vet inte hur stark denna T-cellsimmunitet är eller hur länge den kvarstår. Vad vi vet från tidigare coronavirusinfektioner är att T-celler förefaller ge ett påtagligt skydd mot infektionen under lång tid.

Så skiljer sig tester mellan antikroppar och T-celler.