Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställda får 280 000 kr att festa för på lokala krogarna

Kommunalrådet Leif Pettersson (S), näringslivschefen Erik Odens, kommunchefen Jan Lindström och kommunalrådet Håge Persson (M) ger bort presentkort till de anställda i Ludvika kommun.Foto: Torbjörn Granling / Dalarnas Tidning

Här är coronanyheter från landet runt.

Kommunens drag för att stötta pressade butiker och restauranger – köper presentkort för 280 000

I stället för att fira fjolårets plusresultat på 37,9 miljoner kronor med tårta har Ludvika kommun bestämt sig för att ge sina anställda presentkort som gäller hos lokala butiker, restauranger och kaféer. Detsamma gäller även årets julklappar. Totalt köper kommunen presentkort för 280 000 kronor.

– Jag hoppas att personalen nu ska känna att man är med och gör en insats i det här läget med coronaviruset, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Läs mer på dt.se  

Liv från Falun bor i Tyskland: ”Frankfurt är nedsläckt”

Liv Grundel från Leksand veckopendlar mellan Dalarna och Tyskland. Bosatt i Bad Homburg ser Liv ett land med mycket tuffare restriktioner än de i Sverige.

– Frankfurt, 15 kilometer från där vi bor när vi är i Tyskland, är i det närmaste nedsläckt, berättar hon.

Hon vittnar om att alla skolor och butiker är stängda och att i stort sett all affärsverksamhet har upphört i hela Frankfurt, en stad på 700 000 invånare.

På nästan alla butiksfönster sitter anslag om coronaviruset. Flera entréer har plexiglas.

– Om man ska handla är det genom hårdplasten du kommunicerar.

Läs mer i Dala-Demokraten

Krögarna i Örebro efter nya direktivet: ”Alla restauranger kommer gå i konkurs”

Folkhälsomyndighetens nya restriktion att bara tillåta bordsservering kommer att slå hårt. Det fastslår Örebros redan hårt pressade krögare.

– Det är döden, säger en uppgiven Jonas Karlsson, ägare av Restaurang 4e våningen.

Läs mer i Nerikes Allehanda 

Östersunds sjukhus rekryterar personal från hotell och restauranger – Enhetschefen: ”Många vill hjälpa till”

Med anledning av coronavirusets spridning rekryterar vårdnära service och städenheten på Östersunds sjukhus just nu extrapersonal, främst från restauranger och hotell.

– Responsen har varit väldigt bra där många säger att de vill vara med och hjälpa till i dessa tider, säger Johan Holmlund, enhetschef vid Vårdnära service vid sjukhuset.  

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

Jenny och Maria från Nynäshamn har fastnat i coronakarantän i Peru.Foto: Privat
De får inte lämna hotellrummet.Foto: Privat

Nynäshamnsläraren Jenny och hennes mamma Maria är fast i karantän i Peru: ”Man börjar bli galen av att sitta inlåst”

Drömresan slutade abrupt när Jenny och mamma Maria hamnade i coronakarantän i Peru. Nu får de inte lämna hotellrummet och för lite mat och mediciner som håller på att ta slut gör läget extra tufft. På måndag kommer Jenny av allt att döma att få fira sin 30-årsdag i karantän. 

Läs mer i Nynäshamns Posten

Nattklubben konkurshotad – riktar skarp kritik: ”Det här är ett skämt”

Royale i Västerås är, liksom många andra nattklubbar, konkurshotad på grund av den rådande coronakrisen. I helgen som var, var det nästan öde på klubben.

Samtidigt tycker ägaren Zeki Turan att regeringen borde stänga ner landets krogar – och erbjuda hyresvärdarna generösa stödpaket.

 – Viktigast just nu är hyresfria månader och statlig hjälp med avgifter och skatter, Zeki Turan.

Läs mer på VLT 

Strikta förbud råder i Frankrike – Mandi från Sundsvall: ”Är mer aggressivt”

Mandi Nyby-Stålnacke från Sundsvall bor i staden Bagnols-sur-Cèze i Frankrike. Där råder utegångsförbud till följd av coronavirusets utbredning. Hon behöver ett speciellt tillstånd bara för att vistas utomhus.

– Nu behöver man dessutom skriva i klockslaget man går ut, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Mandi följer rapporteringen från både Sverige och Frankrike.

– Jag upplever det som att svenskarna har en solidarisk vänlighet, Frankrike är mer aggressivt, säger hon.

Läs mer på ST.nu 

Mitt i coronakrisen – nu erbjuds hemkörningsservice för däckskifte: ”Vi i riskgrupp ska inte träffa någon”

Coronaviruset har tvingat in personer i hemkarantän. Den som är i sådan kan inte gärna åka in till en däckfirma för att byta till sommardäck utan att riskera att smittas. På Gummicentralen beslöt man sig därför för att hjälpa till - och erbjuder nu hämtning och lämning av bilar som behöver däckbyte, skriver Norrtelje Tidning.

– Bra initiativ, vi i riskgrupp vill inte träffa någon, säger Bengt Karlsson som annars hade åkt in till Norrtälje för att byta däcken.

Läs mer på Norrtelje Tidning 

”Folk skriver att jag inte vet vad jag pratar om och att massa människor kommer att dö på grund av min inkompetens”, berättar Johan Giesecke till Länstidningen i Södertälje.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hyllad men också hotad – tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke i öppenhjärtig intervju

Södertäljebon och den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har blivit högaktuell i samband med coronaviruset. Han syns regelbundet i tv-soffor där han delar med sig av sina tankar kring coronapandemin. För Länstidningen i Södertälje berättar han om situationen i Sverige, om det blir några skolstängningar och hoten som kommer med uppmärksamheten.

– Folk mejlar och skriver att jag inte vet vad jag pratar om och att massa människor kommer att dö på grund av min inkompetens. Jag har till och med blivit mordhotad i ett mejl, säger han.

Läs mer hos Länstidningen i Södertälje 

Oro för coronasmitta får färre att söka akutvård i Gävle

Den senaste tiden har besöken på akutmottagningarna i Gävleborg minskat påtagligt.

Det finns ingen säker förklaring till detta. Men sannolikt bottnar det i en oro för corona.

– Det kan också vara så att en del nu vänder sig till primärvården med sina åkommor istället, säger verksamhetschefen Walentin Lindholm.

Den som är akut sjuk ska inte tveka att åka till akuten.

 – Vi vill inte att allvarliga fall missas på grund av att människor drar sig för att söka.

Läs mer på gd.se 

Klassrummen står tomma – så gör lärarna för att säkra lektionerna

Inte mycket är sig likt på gymnasiet Brinellskolan i Fagersta. Sedan stängningen av landets gymnasieskolor har lärare och elever i all hast fått ställa om till distansundervisning. ”Man saknar skolan lite, det trodde jag inte jag skulle tycka”, säger eleven Moa Bjurling. 

Läs mer på Fagersta-Posten 

Virus bromsar upp bandyhallsprojekt i Bollnäs – men förhoppning om snar byggstart kvarstår

Den rådande smittspridningen av det nya coronavisruset sätter sina spår i det mesta i vårt samhälle. Men än så länge påverkas inte bandyhallsprojektet i Bollnäs nämnvärt av den rådande pandemin.

– Den påverkar inte detta, säger Jenny Linghede, projektledare vid SBB.

Läs mer på helahälsingland.se

Boende på äldreboenden bjuds på brakfest – sällskap köper hämtmat

25-årsfirandet av äldreboende Koltrasten i Härnösand blev inte av på grund av coronaviruset. Då fick enhetschefen Frida Norberg en idé och hörde av sig till sällskapet de Gamles vänner som nu bjuder alla boenden i kommunen på restaurangmat.

– Vi kommer att gå hela vägen för att förvandla matsalen till en restaurang med vita dukar och kandelabrar, säger Frida Norberg till Tidningen Ångermanland.

Läs mer på Allehanda.se 

Läkare och företagare från Sala fast i Peru: ”På gatorna patrullerar polis i pansarväst”

Drömresan för läkaren Eva Restorp och hennes sambo Bernt Johansson, som äger Holm Trävaror, blev inte som de hade tänkt sig. När de flög till Peru den 12 mars fanns det ännu inga restriktioner för att åka någonstans. De såg fram emot att besöka Sydamerika, där en av höjdpunkterna var att besöka den gamla inkastaden Machu Picchu. Men de fick i stort sett vända vid infarten till den mytomspunna platsen då karantän utlystes i landet. Nu får de inte åka hem utan följer utvecklingen från ett hotell i Lima.

– Jag är en hoppfull person men hoppet börjar minska successivt, berättar Eva Restorp uppgivet till Sala Allehanda.

Läs mer på salaallehanda.com 

 

 

 

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/