Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna-Karin: ”Vi vill inte jobba utan rätt utrustning”

Björn Olsen: "Vi får inte tumma på reglerna"
”Jag har inte varit så rolig själv men när man hör att folk man känner blivit jättesjuka är det klart man blir orolig”, säger Anna-Karin Andersson.
Foto: Privat
Ambulanspersonal har något högre krav på skyddsutrustning, eftersom de är så pass när patienterna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABIL/IBL

Vårdpersonal gör uppror mot de nya, sänkta kraven på skyddsutrustning.

På ett dygn har Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven samlat tiotusentals medlemmar.

– Vi vill visa att svensk vårdpersonal är orolig, säger Anna-Karin Andersson, en av initiativtagarna.

Regioner i Sverige har sänkt kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning när det kommer till hantering av misstänkt coronasmittade patienter. Dessutom råder brist på utrustning.

Det oroar personalen.

En av dem som har reagerat är Anna-Karin Andersson, 42, från Luleå. Hon jobbar som ambulanssjuksköterska i region Norrbotten.

Upprop mot sänkta krav

Hon berättar att hon och tre kolleger diskuterade de nya reglerna på lördagsförmiddagen, varpå en av dem bestämde sig för att starta en Facebookgrupp:

#vägrasänkahygienkraven Covid-19.

”Ett nationellt upprop emot SKRs beslut att sänka hygienkrav för Covid-19 till lägre nivå”, står det i beskrivningen.

– Vi pratade om det ansträngda läget och om att vi inte fått de leveranser av munskydd vi beställt. Materielbristen börjar bli kännbar och det känns olustigt att jobba då, säger Anna-Karin Andersson.

På några timmar fick den nya gruppen tusentals medlemmar. I skrivande stund, efter ett och ett halvt dygn, har den över 24 000 medlemmar.

– Den växer orimligt snabbt. Uppenbarligen var det många som kände som vi, säger Anna-Karin Andersson.

”Folk vill inte jobba utan rätt skyddsutrustning”

I gruppen berättar vårdpersonal om sina tankar och upplevelser. 

”Jag kan meddela redan nu att jag kommer inte under några omständigheter att vårda patienter med Covid-19, utan komplett och säker skyddsutrustning”, skriver till exempel en person.

En annan skriver:

”Nu tar jag hem munskydd från Kina. Leveransen skickades igår med DHL och ska doneras till sjukvården i Sverige. Jag accepterar inte att mina kollegor ska arbeta utan adekvata skydd mot Coronaviruset”.

– Folk vill inte jobba utan rätt skyddsutrustning. Många regioner har sen länge sänkt kraven, säger Anna-Karin Andersson och fortsätter:

– Här i Norrbotten har inte pandemin tagit fart riktigt än, så att vi redan innan den har börjat står utan skyddsutrustning känns jätteolustigt.

Efterlyste munskydd på Facebook

I torsdags gick ambulansen i Norrbotten ut med en efterlysning om munskydd. Då hade de bara åtta stycken kvar.

– Nu har vi fått in jättemycket från företag och privatpersoner. Vi har inte fått de leveranser vi har beställt, men med hjälp av givmilda personer klarar vi oss ett tag till.

Enligt Anna-Karin Andersson är syftet med Facebookgruppen att visa på oron hos den svenska sjukvårdspersonalen.

– Vi vill visa på att vi inte vill ha några sänkta hygienkrav. Vi vill ha bästa möjliga skyddsutrustning, och vi vill få fram det till de som bestämmer.

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/2/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

WHO slår hål på myterna.