Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Anna Ekströms svar på lärarnas coronaupprop

Utbildningsministern: ”Vi har tyvärr vant oss med att läsa om skolor på tidningarnas kriminalsidor”.
Anna Ekström.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

Med anledning av pandemin har över 8 000 lärare skrivit på ett upprop om att få jobba hemifrån utanför lektionstid.

Nu svarar utbildningsminister Anna Ekström (S) på uppropet.

– Jag kan inte som minister tala om hur man ska lägga upp arbetet på en viss arbetsplats. Däremot utgår jag från att arbetsgivarna gör vad de kan, säger hon.

Liverapport om coronaviruset

Av Folkhälsomyndighetens allmänna råd för hela landet framgår att ”arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt”. Men inom skolan är det inte alltid så.

Expressen har tidigare rapporterat om en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Lärarförbundet visar att nästan hälften av alla lärarna måste delta i fysiska möten på jobbet.

Bara tre av tio uppger att de får arbeta på distans när de inte undervisar eller är i barnverksamheten.

Alexander Skytte som är idrottslärare på en skola i Järfälla startade i fredags en namninsamling riktad till utbildningsminister Anna Ekström (S):

”Vi vill att Anna Ekström kallar till presskonferens och uppmanar alla huvudmän att lärare bör enbart hålla i sina schemalagda lektioner. Utöver detta ska arbetet bedrivas på distans.”

– Lärare tvingas vara i dåliga miljöer, helt utan anledning. Vi tvingas till fysiska personalmöten eftersom huvudmännen gör som de vill, har Alexander Skytte tidigare sagt till Expressen. 

På onsdagen hade namninsamlingen 8 471 underskrifter.

Ministerns svar

Nu svarar Anna Ekström på uppropet.

– Jag kan inte som minister tala om hur man ska lägga upp arbetet på en viss arbetsplats. Däremot utgår jag från att arbetsgivarna gör vad de kan för att, i den mån det är möjligt, se till att man inte har många människor trångt i samma rum om man till exempel har ett möte.

Varför utgår du från det?

– På samma sätt som jag utgår från att alla svenskar följer de här råden och rekommendationerna. 

Det finns många exempel på att alla svenskar inte följer råden. Och vad gäller skolhuvudmännen finns en undersökning som visar att nästan hälften av lärarna måste delta i fysiska möten på sin arbetsplats.

– Nu är det sju av tio svenskar som har olika former av skärpta rekommendationer. Då utgår jag ifrån att det här är något man tar till sig. 

Anna Ekström om höstens skolstart.