Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Andra vågen anländer fortare än vad vi trodde”

Anthony Fauci: ”Om vi inte följer riktlinjer får vi en andra våg”.
Den franska läkaren Patrick Bouet fruktar att det inte finns tillräckligt med vårdpersonal för att klara en andra coronavåg. Arkivbild.Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes hälsominister Olivier Véran.Foto: ELIOT BLONDET / AP TT NYHETSBYRÅN

En andra våg av coronaviruset riskerar att överbelasta den franska vården.

Varningen kommer från den franska experten Patrick Bouet som fruktar att utbrottet kommer pågå hela hösten och vintern, enligt TT.

– Den andra vågen anländer fortare än vad vi trodde, säger han i en intervju med tidningen Le Journal du Dimanche.

Tidigare i veckan gick Frankrikes hälsominister Olivier Véran ut till det franska folket och varnade för att smittan ökar i landet.

Patrick Bouet, som är chef över läkarförbundet CNOM, tycker inte att ministern lyckades förmedla allvaret i situationen.

– Det han inte sa är att om tre till fyra veckor kommer, om inget förändras, Frankrike att ha ett utbrett utbrott över hela landet, under flera långa höst- och vintermånader, säger han till tidningen, enligt TT.

Inte tillräckligt med personal

Om Bouets farhågor besannas tror han inte att det kommer finnas tillräckligt med vårdpersonal för att hantera spridningen lika bra som i våras – då de utförde ”mirakel”. 

– Många av dem är utmattade, traumatiserade, säger han till Le Journal du Dimanche, enligt TT.

Den gångna veckan har 4 100 personer lagts in på sjukhus i Frankrike på grund av covid-19. I torsdags och fredags bekräftades omkring 16 000 nya coronafall i landet, vilket är de högsta siffrorna hittills per dygn, enligt TT.

Under lördagen minskade dock antalet nya registrerade fall något till 14 400.

LÄS MER: Flera städer i Europa stängs: ”Oroande”

LÄS MER: Tegnell: Därför skiljer Sverige ut sig (Premium)

Corona: Hur allvarligt är läget egentligen?