Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell slår tillbaka mot kritikerna: ”Är absolut inte sant”

”Ibland låter det som att det här är ett avsiktligt ställningstagande” – hör vad statsepidemiologen sa i Söndagsintervjun i P1.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provrör från ett coronatest i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnell tänder till i Söndagsintervjun i P1 när han får frågor om den svenska coronastrategin.

Statsepidemiologen tar själv upp kritiker som antyder att Folkhälsomyndigheten räknat med att äldre ska dö. 

– Det är absolut inte sant, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är som vanligt lugn och sansad under Söndagsintervjun i P1. Han berättar om hur han upplevt kritiken mot Folkhälsomyndigheten och hur det att bli ansiktet utåt för Sveriges coronastrategi.

– Jag har inte riktigt tagit in det. Att al-Jazeera och BBC kommer på presskonferenser organiserade av Folkhälsomyndigheten fanns inte på kartan tidigare. På vägen hit var det fem-sex stycken som ropade ”heja Anders” eller gjorde tummen upp till mig.

Anders Tegnell om tatueringen: ”Inte ens roligt längre”

Kändisskapet är ovant och personkulten som uppstått runt honom finner han absurd. Dagen före intervjun hade en kollega skickat honom en länk till Dr. Albans låt ”Hello Sverige” om social distansering och att lyssna på Tegnell. Den stillsamme epidemiologen har till och med blivit förevigad som tatuering.

– Det är absurt. Och tatueringen är verkligen ”way off”. Det är inte ens roligt längre, säger Anders Tegnell, men småskrattar ändå samtidigt.

– Jag försöker väl att trösta mig själv med att på något sätt finns det väl en poäng i det, det skapar en trovärdighet för det vi håller på med på myndigheten. 

De höga dödstalen i Sverige sticker ut i jämförelse med våra nordiska grannländer, som valt att stänga ner och sedan långsamt öppna upp samhället. Anders Tegnell förklarar hur Folkhälsomyndigheten resonerat när de fattat besluten om att inte stänga grundskolorna eller den svenska gränsen. 

– Det är en fruktansvärd situation vi hamnat i som verkligen utmanar många delar av samhället och som också belyser en del svagheter i det svenska samhället som vi kanske sett men inte riktigt hela vägen förstått. Jag tänker på den äldrevård där mycket av det här hänt.

Tegnell tillsammans med Socialstyrelsens Johanna Sandwall på en pressträff angående viruset.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Här är statsepidemiologen bredvid Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialstyrelsens Taha Alexandersson har också varit en av personerna som ofta deltagit vid pressträffarna, tillsammans med Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vad skulle vi gjort?”

Kritiker har menat att Sverige borde ha stängt ner helt. Då hade man hunnit lösa de omdiskuterade problemen som finns i äldreomsorgen. Men Anders Tegnell håller inte med om att en nedstängning minskat smittspridningen inne på äldreboendena.

– Det finns de som säger att vi skulle ha gjort en massa innan. Men vad skulle vi gjort? Hur skulle man utveckla äldrevården på några veckor, när det är problem vi har kvar ända sedan äldrereformen?  Vad exakt hade vi kunnat göra som hade förändrat så mycket? När jag ställer den frågan får jag inte så många svar längre.

Till sist tänder han till:

– Ibland låter det som att det här är ett avsiktligt ställningstagande. Att vi sagt att ”Okej vi tar 4 000 döda äldre för att snabbare få en immunitet och öppna samhället”. Det är ju absolut inte sant. 

Är det inte precis det ni gör? frågar programledaren Martin Wicklin.

– Ingen skulle kunna drömma om att ta den typen av beslut.

Tegnell menar att de äldre som dör är en svårskyddad och väldigt utsatt grupp som i Sverige ofta samlas på samma boenden. Även om vi stängt ner landet hade dessa patienter behövt mycket vård och ändå behövt träffa olika människor.

– Även om man stänger ner samhället helt och hållet behöver de väldigt mycket vård av olika personer. Och smittan har ju kommit in på äldreboenden i länder som har total lockdown, som Italien och Frankrike. 

Hör Björn Olsen svara på frågor om antikroppar, klustersmitta och viruset i sommar.