Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell positiv till snabbare coronatester

Anders Tegnell: Ingen andra våg i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De dyra och långsamma coronatester som används i Sverige i dag kan ersättas av betydligt billigare och snabbare antigentester. 

Antigentester ger svar inom ett par minuter – men än är de inte tillräckligt bra för att kunna rullas ut på bred front. 

– Så fort vi får en testvariant som har bra prestanda och som vi vet vad vi kan förvänta oss av, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Svenska Dagbladet

Skillnaderna mellan de nuvarande testerna som används i Sverige, så kallade PCR-tester, och antigentester är att PCR-testerna måste analyseras i labb, medan antigentesterna ger svar på ett par minuter. 

En viktig del i kampen mot coronaviruset är att identifiera sjukdomsfall, isolera dem och därefter smittspåra. Dagens svenska testkapacitet är med PCR-testerna känslig för situationer där många människor vill testa sig samtidigt. Därför bör de nya testerna implementeras så snart det är möjligt, menar Kåre Bondeson, sektionschef för mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i en intervju med SvD. 

– Det verkar omöjligt att förstå hur vi ska klara av det här om vi inte börjar använda antigentester, säger han till tidningen.

Enligt Bondeson kan antigentesterna utöka testkapaciteten kraftigt.

Tegnell: ”Inte riktigt framme än”

Ett PCR-test kostar drygt 1 400 kronor styck enligt schablonprisberäkning från Sveriges kommuner och regioner, ett antigentest drygt 45 kronor, enligt Nature

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till SvD att Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen, men att antigentesterna inte är aktuella i dagsläget. 

– Prestandamässigt är de inte riktigt framme än. Våra mikrobiologer tror att de kommer att komma så småningom. Än så länge har de inte så hög prestanda att vi kan använda dem, men det verkar som att vi är ganska nära nu.

Men så fort testernas prestanda är god nog så är det aktuellt att implementera dem i Sverige, enligt Tegnell.

– Absolut. Så fort vi får en testvariant som har bra prestanda och som vi vet vad vi kan förvänta oss av.

Tegnells uppmaning: "Gå inte på AW".