Statsepidemiolog Anders Tegnell går igenom den resa som vårens coronaviruspandemi har inneburit, både för Sverige och för honom själv.
– Jag var inte oroad utan tänkte att det har var ännu ett litet utbrott som kineserna kan hantera, säger han i sitt sommarprogram om hur han reagerade på de första rapporterna om ett virus i Wuhan.
Han erkänner att han underskattade viruset i början, men att få prognoser har ”hamnat rätt i denna sjukdom”.
– Det är uppenbart att om man lyssnar på mina uttalanden från februari så var mina bedömningar av framtiden helt annorlunda än den som blev, säger han.
Anders Tegnell: ”Världen blev galen”
Anders Tegnell säger att han blev tagen på sängen när andra EU-länder ett efter ett valde att stänga ner helt i slutet på mars.
Sverige tog beslutet att införa riktlinjer och restriktioner, för att ”minska effekterna så mycket som möjligt”.
Tegnell beskriver Sveriges strategi som en ”klassisk pandemibekämpningsmodell” som han hade diskuterat med internationella kolleger i 20 år.
Han säger att han trodde att flera andra EU-länder skulle följa i Sveriges spår.
– Men då var det som om världen blev galen, och allt vi diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser, och stängde ner sina samhällen totalt.
– I Sverige höll vi kvar till det klassiska. Land efter land lämnade den linjen eftersom fallen blev för många och det politiska trycket för starkt. Och så stod Sverige ganska ensamt.