Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell: ”Jag var långt ifrån ensam i den här bedömningen”

Fick flera frågor i ”Aktuellt” om bland annat smittspridningen.
Anders Tegnell i ”Aktuellt” på tisdagskvällen.
Foto: SVT / Skärmdump
Akuten på Sundsvalls sjukhus har ett tält innan entrén på grund av coronaviruset.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick i tisdagens ”Aktuellt” flera frågor om de prognoser som nu framstår som felaktiga, om bland annat smittspridningen från Wuhan och Alperna.

– Jag var långt ifrån ensam i den här bedömningen. Vi byggde det rätt mycket på vad vi sett från de tidigare coronavirusen, säger han i programmet.

Anders Tegnell fick stå till svars för flera uttalanden som han gett under den pågående coronapandemin, när han besökte ”Aktuellt” i SVT.

Men först gav han en bild av läget just nu, som han kallar stabilt.

– Vi har pratat mycket om platån, vad man än kallar den är vi i ett stabilt läge nu, stabilt men väldigt kritiskt. Sjukvården klarar av det här, men det är uppenbart att det är väldigt jobbigt att ligga kvar på den här nivån under så lång tid som vi har gjort, säger han i programmet.

Anders Tegnell om kritiken från vården

Han tror att det kan ta flera veckor innan det svänger, men att när det gäller smittspridningen har vi nått toppen i Sverige.

– Men trycket ligger kvar på sjukvården ytterligare några veckor, säger han.

Från vården har det kommit kritik att Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten använder uttryck som stabilitet och han får en fråga från programledaren Lotta Bouvin-Sundberg om hur noga han väger sina ord, när till exempel sjukvården är så hårt ansträngd.

– Vi pratar rätt mycket om det på myndigheten, hur viktigt det är att vi sänder rätt budskap. Men det är också viktigt att tala om att det vi gjort har faktiskt haft effekt. 

”Jag var långt ifrån ensam”

Anders Tegnell konfronteras av Lotta Bouvin-Sundberg i ”Aktuellt” med flera av de felaktiga prognoser som han tidigare gett tidigare under coronapandemin, till exempel om att smittan inte väntades få spridning utanför kinesiska Wuhan.

– Jag var långt ifrån ensam i den här bedömningen. Vi byggde det rätt mycket på vad vi sett från de tidigare coronavirusen, Sars och Mers, där båda två har fungerat på den här typen av insatser, säger Tegnell.

Angående hans uttalande om Alperna, där han tidigare sagt att det inte fanns någon smittspridning, säger han:

– Det byggde helt och hållet på den information vi fick från Italien i det läget. Vi är vana vid att bygga våra slutsatser på den information vi får från respektive land.

Tegnell menar att de antaganden som gjorts byggde på den information som fanns vid tillfället. Nu kan han konstatera att viruset har varit mer oberäkneligt än vad man först trodde.

Försöker förstå smittan i äldrevården

Anders Tegnell får också frågan om de lägre dödstalen i Sveriges grannländer inte beror på de hårda restriktioner som införts där.

– Ja, möjligen. Det vet vi inte. Det finns länder som infört enorma restriktioner, Storbritannien, Holland, Belgien, Spanien, men inte fått någon effekt. 

Han säger att myndigheterna nu försöker förstå varför viruset spridits mer på äldreboenden i Sverige, än i vissa andra länder.

Men han tror inte att det var ett misstag att inte tidigare isolera äldrevården.

– Nej det tror jag inte. Varningar mot besök kom tidigt och när förbudet så småningom kom och kan vi inte se några hack i kurvan. Det är väldigt lite som talar för att det är just besöken som är problemet.