94 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 500 smittade avlidit i landet.
– Nästan alla regioner är hårt drabbade, säger Anders Tegnell.
En liten minskning syns, som möjligtvis kan vara en effekt av de lokala allmänna råden som har införts. Men enligt Tegnell är det för tidigt för att våga andas ut.
– Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning, säger han.
Stockholm drabbat hårt
Tegnell berättar att Stockholm drabbats hårt av den andra vågen.
– Vi har sett att Stockholm legat på nivåer som varit högre än resten av landet, upp emot dubbelt så högt. Och även under andra vågen har Stockholm drabbas mer och ligger med hög sannolikhet högre än alla andra.
Däremot finns det inga nya siffror med hur många som kan vara immuna i Stockholm, meddelar Tegnell.
– Frågan om flockimmunitet är svår, det har vi lärt oss under den här resan. Men vi ser inga tecken på en immunitet som bromsar smittan nu.
Antalet patienter kommer öka
Samtidigt förutspår Tegnell att belastningen för alla sjukhus runtom i landet kommer att öka. Och att en topp kan nås om två veckor.
– Det är lite svårt att veta var peaken kommer att hamna någonstans nu, men vi vet att sjukhusinläggningarna har ett eftersläp på en till två veckor.
– Vi ser i dag på datan, att möjligt finns det en viss avstanning i smittökningen. Men när det översätts till att det lugnar ner sig inom sjukvården, det vet vi inte än. Men som minimum tar det två veckor.
Tegnell får också frågan om en eventuell tredje våg och när den skulle kunna slå mot Sverige:
– Det är svårt att bedöma, nu när vi befinner oss, i vad som möjligheten är peaken på andra vågen, men kanske inte är det. Vi ser fortfarande en ökning i flera länder i Europa, så man ska ha ett öga framåt och se att det är nog inte över med den här vågen heller.