Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell: ”Inte säkert vi nått peaken på andra vågen”

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens presenterades en lägesrapport över spridningen av covid 19 i Europa. Spridningen ser inte ut att ha nått sin peak, även om det finns tendenser till minskad spridning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan fortsätter att öka i Sverige och i världen.

Anders Tegnell säger under presskonferensen att peaken kanske inte är nådd än och att belastningen på sjukvården lär öka under de kommande två veckorna.

Samtidigt ser Tegnell inga tecken på en flockimmunitet som skulle kunna minska smittan. 

94 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 500 smittade avlidit i landet.

– Nästan alla regioner är hårt drabbade, säger Anders Tegnell.

En liten minskning syns, som möjligtvis kan vara en effekt av de lokala allmänna råden som har införts. Men enligt Tegnell är det för tidigt för att våga andas ut.

– Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning, säger han.

Stockholm drabbat hårt

Tegnell berättar att Stockholm drabbats hårt av den andra vågen.

– Vi har sett att Stockholm legat på nivåer som varit högre än resten av landet, upp emot dubbelt så högt. Och även under andra vågen har Stockholm drabbas mer och ligger med hög sannolikhet högre än alla andra.

Däremot finns det inga nya siffror med hur många som kan vara immuna i Stockholm, meddelar Tegnell.

– Frågan om flockimmunitet är svår, det har vi lärt oss under den här resan. Men vi ser inga tecken på en immunitet som bromsar smittan nu. 

Antalet patienter kommer öka

Samtidigt förutspår Tegnell att belastningen för alla sjukhus runtom i landet kommer att öka. Och att en topp kan nås om två veckor.

– Det är lite svårt att veta var peaken kommer att hamna någonstans nu, men vi vet att sjukhusinläggningarna har ett eftersläp på en till två veckor. 

– Vi ser i dag på datan, att möjligt finns det en viss avstanning i smittökningen. Men när det översätts till att det lugnar ner sig inom sjukvården, det vet vi inte än. Men som minimum tar det två veckor. 

Tegnell får också frågan om en eventuell tredje våg och när den skulle kunna slå mot Sverige:

– Det är svårt att bedöma, nu när vi befinner oss, i vad som möjligheten är peaken på andra vågen, men kanske inte är det. Vi ser fortfarande en ökning i flera länder i Europa, så man ska ha ett öga framåt och se att det är nog inte över med den här vågen heller. 

Se också: