Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ambulanspersonalen: Inte bara äldre blir sjuka

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Specialistsjuksköterska Pelle Sandén och ambulanssjukvårdare Joni Rääf i SVT:s inslag i ”Aktuellt”.Foto: Skärmdump / SVT

Covid-19 slår allra hårdast mot de äldsta i samhället. 

Men även yngre människor kan få andningssvårigheter och behöva akutvård, vittnar ambulanssjuksköterskor i SVT:s ”Aktuellt”

Ambulanspersonalen sliter hårt under långa arbetspass för att rycka ut till de drabbade av coronaviruset. I dag är hälften av alla uttryckningar för ambulansen i Stockholm coronafall, rapporterar SVT.

I ett inslag i ”Aktuellt” följer SVT med i en av ambulanserna som arbetar nonstop för att hjälpa de drabbade. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med dina frågor om corona

Inte bara äldre kräver vård

Och det är inte bara äldre som är i akut behov av sjukvård, vittnar ambulanspersonalen om. När ambulanssjukvårdaren Joni Rääf och specialistsjuksköterskan Pelle Sandén rycker ut är flera fall i deras egen ålder.

– Det är en född -73, så det här med yngre människor fortsätter i dag, konstaterar Joni Rääf inför en uttryckning.

Det är hård åtgång på skyddsutrustning inom vården, och ambulanserna är bara en av grupperna som är beroende av en fullgod utrustning. För att spara på utrustningen går de in en i taget till patienten för att göra en första bedömning. 

Efter några timmar på passet medger Joni att åldersfördelningen påverkar honom.  

– Jag vill inte det här, men nu börjar det kännas lite. Vi har ju inte kört in en gammal än, det är ju samma som i går? Det är det som känns så där. 

Statistiken visar åldersfördelningen 

Statistik från Svenska intensivvårdsregistret visar att även yngre människor krävt intensivvård på grund av covid-19. Inte bara ålder spelar in, utan även andra riskfaktorer såsom diabetes och andra underliggande sjukdomar. 

Experter har också framfört att de allra äldsta inte alltid klarar av intensivvård, som är en vårdform som tär på kroppen. 

Statistik från Svenska intensivvårdsregistret.Foto: Skärmdump / Svenska Intensivvårdsregistret

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger att han nåtts av flera i medelåldern som sjukdomen tagit hårt på.  

– Jag har pratat med folk i 40–50-årsåldern som säger att det här viruset var något av det tuffaste de varit med om. Men för de flesta handlar det om en mild luftvägsinfektion, säger han till SvD

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över