Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla kan ta Astra Zenecas vaccin

Nya studier får Folkhälsomyndigheten att ändra rekommendationerna
Astra Zenecas vaccin rekommenderas nu även för personer över 65 år.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Sko
I början på februari beslutade FHM att Astra Zenecas vaccin bara skulle rekommenderas till personer under 65 år. Den rekommendationen har nu ändrats.
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅN
Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu Astra Zenecas vaccin för alla. 

Nya studier gör att FHM bedömer att skyddseffekten är bra även för personer över 65 år, som tidigare inte rekommenderats ta vaccinet. 

– Det har en väldigt god skyddseffekt även för de som är 65 år och äldre, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

– Bra och efterlängtat, säger vaccinexperten Helena Hervius Askling.

Astra Zenecas vaccin har sedan den 2 februari enbart rekommenderats för personer under 65 år - men under torsdagen ändrade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer. 

FHM hänvisar till stora studier från Storbritannien, där det visats att Astra Zenecas vaccin skyddar även personer som är över 80 år. Nu rekommenderas vaccinet alltså för alla vuxna. 

– Nu har det kommit studier som visar att Astra Zenecas vaccin har en god skyddseffekt även för personer över 65 år. Vår bedömning är att alla vaccin som erbjuds i Sverige har en mycket hög skyddseffekt, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Johan Styrud: ”Jättebra”

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Läkarföreningen i Stockholm tar emot beskedet med glädje:

– Jättebra, vi behöver så mycket vaccin som möjligt. Vi måste vaccinera så många som möjligt för att inte få en tredje våg. Hoppas det här leder till att vi kan vaccinera fler.

Han säger att man kan känna sig ”fullt trygg” oavsett vilket vaccin man får, och att Astras Zenecas vaccin fått ett oförtjänt dåligt rykte. 

– Det blev fel från början när Astra Zenecas vaccin fick dåligt rykte för att de hade för få 65-plussare i sin studie. Nu har de gjort en ny studie som visar att deras vaccin ger fullgott skydd. Det är så många rykten i omlopp, så det är bra att ett rykte dödas, säger Johan Styrud.

Expert: Bra att inte chansa

Helena Hervius Askling, vaccinforskare och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, är positiv till dagens besked om Astra Zenecas vaccin:

– Det är bra och efterlängtat. Nu kan vi använda alla tre vaccin till alla åldersgrupper, vilket innebär att fler blir vaccinerade fortare. De aktuella studier som finns visar att vaccinet har bra effektivitet mot sjukdom och död.

Att Sverige valde att avvakta med att ge företagets vaccin till äldre i väntan på mer faktaunderlag var klokt, anser hon.

– I de studier som vaccinet godkändes på var det en väldigt liten andel äldre människor. Men det fanns inga farhågor om att det skulle vara farligt. Storbritannien valde att ändå ge det till äldre direkt. I retrospektiv kunde man ha gjort så, men man ska inte chansa med vaccin, säger Helena Hervius Askling.

Maxgränsen på 500 i varuhus

Maxgränsen för 500 personer i bland annat varuhus presenterades under tisdagens pressträff. 

Gränsregeln uppdaterades under torsdagens pressträff. Det maximala antalet besökare i lokalerna ska beräknas på sådant sätt att varje besökare ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan, men maxantalet får inte överstiga 500 personer.

– Varuhus och butiker ska vidta lämpliga åtgärder för att man ska handla ensam, säger Sara Byfors. 

Maxgränsen kommer att träda i kraft 6 mars och gälla fram till 11 april. 

Folkhälsomyndigheten om varför vaccinet inte rekommenderades innan.