Agnes Wold svarade på 120 coronafrågor

Studentmottagningar • Utlandsresa • Sommarstugan.
Agnes Wold chattade med Expressens läsare.
Foto: HENRIK JANSSON

Hur mycket skydd har man efter första dosen? Hur länge är viruset kvar i kroppen? Och hur ser du på Europasemester i sommar? 

Agnes Wold chattade på lördagskvällen med Expressens läsare – och svarade på 120 frågor i en över fyra timmar lång chatt. 

Läs frågorna och svaren här nedan. 

1. Hej Agnes. Jag har avstått min sista vaccination. Jag har haft covid i december och tog min vaccinationsspruta tredje mars. Två dagar efter det så läste man om några fall som avlidit av blodpropp, då bestämde jag mig för att avstå sista sprutan. Tänker att jag borde ha samma skydd som maken tex som inte haft covid men ska ha två vaccinationer.

Agnes Wold: Jadå, du har bra skydd eftersom du både haft sjukdomen och tagit en spruta.


2. Godkväll bästa Agnes Jag undrar hur mycket skydd man har efter första dosen Pfizer? Jag hade covid i mars 2020.

Agnes Wold: Eftersom du haft sjukdomen och dessutom tagit en spruta så har du nog så bra skydd man kan ha, ungefär.


3. Hej Agnes om man har hypotyreos och äter levaxin kan man ta pfizer vaccin då? Tacksam för svar.

Agnes Wold: Absolut - inga problem!


4. AZ som vacc 1. Vill inte ta det som dos 2. Hur göra? Får jag som myndig skattebetalare själv välja. Är så less detta överförmynderi.

Agnes Wold: Det kommer du troligen att få göra om ett tag tror jag. Men jag är ingen myndighet utan det är bara som jag gissar. Det finns inte ett dugg överförmynderi - vi har det väldigt bra som har tre utmärkta vaccin. Eftersom skyddet från en dos Astra är 95% mot svår sjukdom som kräver sjukhusinläggning går det heller ingen nöd på dig om du väntar ett tag.


5. Hej Agnes! Det här blir min höjdpunkt ikväll, så skönt att läsa dina svar. Nu till min fråga. Är fortfarande påverkad efter 14 månader från covid. Man hävdar att det är ångest, medan jag menar att ångesten kommer av att jag inte mår som jag gjorde förut. Orkeslös, andfådd och sorg över att inte bli helt ok. Men ingen kan svara på hur ett vaccin kan påverka mig. Kan jag ta vaccin, orkar inte gå runt rädd längre. Tack Agnes för svar. 

Agnes Wold: Usch, stackars dig. Det finns folk som har kvarstående symtom länge och vissa som tyvärr får skador på lungorna. Nu vet jag ju inte om det gäller dig eller om du kommer att återhämta dig. Jag tror inte att det är farligt att ta vaccin så gör du det. Det kan hända att du känner dig lite lättare till mods sedan du tagit sprutan.


6. Hur nära inpå (efter) en förlossning kan man vaccinera sig? Tänker främst på att man har större risk för blodproppar som nyförlöst om det nu kan spela någon roll...

Agnes Wold: Nej, det spelar ingen roll. Vaccinerna ökar inte risken för den klassiska typen av blodproppar, utan den ovanliga biverkan som Astra-vaccinet kan orsaka handlar om att man har antikroppar mot sina blodplättar som aktiveras och konsumeras. Ett mycket ovanligt syndrom som ger både proppar och blödningar. De andra vaccinerna har inte visats ge denna biverkan


7. Hur länge har man kvar viruset i kroppen? Blev sjuk nioende maj med lindriga symtom. Har kvar trötthet och hosta nu. Smittar jag fortfarande?

Agnes Wold: Nejdå. Man brukade säga att man var smittsam ungefär en vecka, men nu kanske det är lite längre med den brittiska mutationen. Men efter två veckor har du inte några riktiga virus kvar som kan göra någon sjuk. Man kan ändå fortsätta utsöndra virus så man fortsätter vara positiv i pcr, men man smittar inte för virusen är inte infektionsdugliga.


8. Varför krävs att alla har munskydd på sig när man vaccineras mot covid? Du och andra experter har ju sagt under hela pandemin att munskydd är helt meningslösa och kanske faktiskt bidrar till mera smittspridning?

Agnes Wold: Ja, det är väl för att man vill vara riktigt på den säkra sidan så man inte sprider något virus i samband med vaccinationen. Hur mycket effekt det är svårt att veta. Jag tror väl inte att munskydd i sig ger mer smitta, däremot att man då tänker att man är säker och minskar avstånden. 


9. Gravid med beräknad förlossning 30 juni, har blivit erbjuden vaccin. Bör jag tacka ja eller nej?

Agnes Wold: Det är sex veckor till beräknad förlossning. Covid är inte fosterskadande, men ökar risken att man föder för tidigt. Och det är förstås inte roligt att föda barn om man har en ordentlig infektion.

Hur du ska göra beror, tycker jag, på risken att du blir smittad. Om du jobbar ute i samhället och/eller har barn redan som har kompisar och kan ta hem smittan, kan det vara bra att vaccinera sig. Det finns inget som tyder på att vaccination under graviditeten är skadlig, men å andra sidan har man ju mycket mindre erfarenhet av vaccination av gravida, eftersom de av tradition inte är med i vaccinationsstudier.

Om du och din eventuella partner jobbar hemma och ni inte är särskilt exponerade för smitta, är risken liten att du får covid och du kan, om du vill, vänta tills du fött, innan du vaccinerar dig.

Vilket du än väljer kommer det säkert att gå bra. Du har passerat den farligaste tiden för att föda för tidigt. 


10. Blir det en våg fyra och fem tror du?

Agnes Wold: Jag har väldigt svårt att tro att det skulle bli någon omfattande smittspridning i så fall. Men jag har haft fel förr.


11. Hej! Jag var svårt sjuk i covid i april 2020, fick Modernas vaccin för 2 veckor sedan och fick 40 graders feber, huvudvärk, ledvärk och en kvardröjande trötthet i flera dagar. Ska jag ta spruta 2 och om jag gör det får jag ännu kraftigare reaktion då? Kan jag med fördel skjuta upp spruta 2 en tid, och i så fall hur länge ?

Agnes Wold: Du kan göra det ena eller det andra. Du har redan haft en infektion och tagit en spruta, vilket räcker. Du kan också vänta ett bra tag tills du tar en spruta till, om du vill. Du har ett utmärkt skydd och kan vaccinera dig om ett halvår om du tycker det känns bra. 


12. Hej! Hur lång tid efter Covid-vaccineringen (spruta 2) måste det gå, innan jag kan ta en TBE-vaccination?

Agnes Wold: Inte läst något om det men om du väntar en månad är det säkert helt OK. Egentligen vet jag inte om man behöver vänta alls.


13. Fick vaccin 1 med Astra Zeneca 1 april - det är frustrerade att gå och vänta på dos 2. Bör man kolla om man fortfarande har immunitet med ett antikroppstest?

Agnes Wold: Jag har fått en dos Astra och är inte ett dugg frustrerad - en dos AZ ger 95% skydd mot att behöva läggas in på sjukhus med covid och det tycker jag är fantastiskt. Man har visat att man får bättre skydd om man väntar rejält länge innan andra dosen.

Du kan inte mäta om du svarat på vaccinet med de vanliga antikroppstesterna, för de mäter antikroppar mot ett helt annat virusprotein (ribonukleoprotein) än det som vaccinet ger antikroppar mot (spikeproteinet)


14. Fick ont armén efter första pfeizer sprutan, törs jag ta den andra?

Agnes Wold: Jadå


15.
Jag fick Pfizer vaccin 1 för nio dagar sedan, har jag börjat få lite skydd ännu?

Agnes Wold: Ungefär vid 10 dagar börjar man få lite skydd, det såg man i vaccinstudierna i höstas. Men det är ju inte tillräckligt.


16. Hej Agnes! Har precis haft covid. Är det någon mening för mig att ta vaccin över huvudtaget? Är 40 år. Borde ju ha samma skydd som de som vaccineras nu, eller finns det någon fördel att ta vaccinet också?

Agnes Wold: Du har säkert samma skydd som de som fått vaccin. Det är ingen större poäng med att vaccinera sig nu. Du kan vaccinera dig i höst om du vill, kanske har man då några nya vaccinvarianter som ger skydd mot några virusmutanter som inte dagens vaccin ger.


17. Vi är ett gäng glada pensionärer, 6 par, som alla fått 2 vaccinationer. Kan vi träffas och äta lite gott tillsammans?

Agnes Wold: Självklart! Bon appetit!


18. Hur vanligt är det att man reagerar allergiskt på Pfizer eller Modernavaccin? Min vuxna dotter har ett flertal allergier men aldrig reagerat på vaccin. Dock hör man nu att detta skett trots inga tidigare vaccinreaktioner.

Agnes Wold: Det är extremt ovanligt med svåra allergiska reaktioner. Jag har visserligen inte sett någon direkt jämförelse mellan dessa vacciner och de mer klassiska vaccinerna som vi alla tar, men det kan vara så att de ger mindre allergi. Orsaken är i så fall att de inte innehåller något protein, och det är proteiner man blir allergisk mot. De innehåller bara RNA inbäddat i lite fettmolekyler. Vaccinerna är inte heller odlade på ägg som en del andra vacciner och alltså inte farliga på äggallergiker


19. Hej Agnes, Fick dos 1 Pfizer 20/5 (överbliven dos, så har inte gått före i den officiella kön). Vågar man, naturligtvis på ett ansvarsfullt sätt, fira midsommar men vänner trots att man inte fått spruta 2? Är 45 år och i övrigt frisk.

Agnes Wold: Ja, det kan man väl. Om du skulle bli sjuk så blir det säkert betydligt lindrigare i alla fall. Dessutom finns det väl chans att du kan hinna få en spruta till - än är det inte midsommar!


20. Vi har en Coronapositiv dotter hemma men än sålänge (en vecka) har resten av familjen klarat sig. Vi använder olika toaletter, vädrar (brrrr!) hela tiden och håller avstånd. Hur länge ska vi fortsätta innan det är riskfritt. Vi andra har alltså inte blivit sjuka och är negativa på test 

Agnes Wold: Förut sade man en vecka, men kanske är den brittiska varianten smittsam lite längre (det är den som dominerar nu). Så kanske några dagar till.


21. Hej Efter tidigare anafylaktisk chock av läkemedel. Kan det ha betydelse vid vaccination?

Agnes Wold: Ja, då ska du meddela det till vaccinatören så de kan bedöma om du ska göra några särskilda försiktighetsåtgärder


22. Kan man ha biverkningar ont i huvudet, illamående och yrsel i 2 veckor efter att ha tagit en dos av Astras vaccin? När peakar skyddet efter 1 dos vaccin ?

Agnes Wold: Nej, det låter lite mycket. Du har kanske drabbats av något annat. Jag vet inte om någon ”peak” med Astras vaccin, jag vet bara att om man väntar 12 veckor till andra dosen så får man ett väldigt bra skydd. Ett hyfsat skydd får du ungefär 3 veckor efter första sprutan


23. Hur ser du på Europasemester i sommar om man fått 2 doser vaccin? Bör man avstå?

Agnes Wold: Det tror jag går bra. Det är nog viktigt att man har papper på sin vaccination ifall det skulle bli kontroll


24. Vissa grupper som tidigare inte var ”riskgrupp” tex diabetiker utan komplikationer och som sköter behandlingen bra får nu ”förtur” till vaccinationer som andra riskgrupper, varför?

Agnes Wold: Jag fattar inte heller det om jag ska vara ärlig. Listan på riskgrupper har plötsligt blivit ganska lång.


25. Har fått uppfattningen att två doser AZ i princip ger 100%-igt skydd mot svår sjukdom och död. Vilket skydd mot svår sjukdom och död ger Pfizer efter två doser.

Agnes Wold: Mer än 95% i alla fall. Det är väldigt svårt att jämföra effekten av vaccinerna eftersom de inte jämförts i samma studie. Jag har också fått känslan att 2 doser AZ ger ett otroligt bra skydd. Men det kanske bara är för att jag själv fått Astra


26. Hej, jag väldiga problem med allergi som leder till andnöd. Har reagerat på livsmedel, pollen och läkemedel men aldrig vaccin. Vill gärna ta mitt vaccin men hur orolig behöver jag vara för allergiskreaktion? Har blivit lovade att få ta på vårdcentralen när det är dags

Agnes Wold: Det är riktigt att den som haft svåra allergiska reaktioner ska ta sin spruta på en vårdcentral, inte i ett vaccintält på en parkering. Och man ska sitta kvar 30 minuter i stället för 15.

Just de här vaccinerna verkar ge väldigt lite svåra allergiska biverkningar, kanske för att de inte innehåller något protein utan bara RNA och lite fetter. 


27. Hej hur stor är risken för att få de allvarligaste biverkningarna av Astras vaccin vid dos 2? Är 49 år.

Agnes Wold: Den är troligen betydligt mindre än 1/100 000. Det verkar som om det lilla fåtal som får den svåra biverkan får den redan vid dos 1. Troligen har man redan de antikroppar mot sina blodplättar som aktiveras (av okänd anledning) av vaccinationen, så om man inte reagerat på första sprutan har man förmodligen inte benägenheten att reagera på det sättet


28. Hej Jag arbetar på en större f-5 skola och vi har/har haft mååånga covidfall i olika omgångar. Jag är nästan konstant med i smittspårningen pga att jag utsätts för det på jobbet, viket ju påverkar min fritids. Är det inte dags att vi lärare får sprutan nu!? Den brittiska varianten verkar ju spridas bland barn.

Agnes Wold: Usch, ja, synd om er. Likadant är det för de yngre som jobbar inom sjukvården som får ta prover titt som tätt. Nu kommer det en väldig massa vaccin, tror ungefär 700 000 doser i veckan så det bör gå ganska snabbt tills 40-åringar kan få vaccinera sig och sedan 30-åringar några veckor senare


29. Tydligen är 30 åringar som haft krupp som barn i riskgrupp och går före 55 åringar. Konstigt eftersom det är ålder som är avgörande och 50-70 dom som är i slutenvården nu.

Agnes Wold: Förstår mig inte på detta, eftersom en 55-åring har 10 gånger högre risk att dö i covid än en 35-åring


30. Hej. Vi är 6 st kusintjejer som brukar träffas 2 ggr/år. Alla utom en har fått våra två doser. Kan vi träffas i egen stuga under ett par dagar?

Agnes Wold: Ja, för de som fått sprutorna är skyddade även om den ovaccinerade skulle råka vara smittsam. Och hon kan ju inte smittas av er som är vaccinerade


31. Hej Agnes, Är gravid i vecka 29. I gravidvecka 4, fick jag covid 19. I februari testades jag för antikroppar vilket jag då hade. Vet dock ej hur länge dem finns kvar. Nu har jag fått rekommendationen att vaccinera mig i och med att folkhälsomyndigheten ändrade sina riktlinjer för ngn vecka sedan. Är lite skeptisk om det är ngn idé när jag redan haft infektionen och ev har antikroppar fram till bf i början av augusti, och jag kanske inte ens hinner bli färdig vaccinerad. Dessutom så finns det ju så lite forskning på foster och vaccinet. Vad tycker du?

Agnes Wold: Snälla nån - varför skulle du vaccineras när du redan haft covid? Verkar inte så välgenomtänkt. Vänta du tills i höst eller när det passar efter att barnet är fött


32. Om de tänjt på riskgrupper. Hur räknas det då om man har dåligt med IgA antikroppar?

Agnes Wold: Jag googlade lite och hittade inga belägg för att selektiv IgA-brist skulle öka risken för covid-19. Generellt brukar inte IgA-brist ge ökad risk för virusinfektioner, utan infektioner med kapslade bakterier, till exempel i bihålorna. Fast hälften har inte någon ökad risk för infektioner över huvud taget


33. När kan/skall man ta först dosen efter covid sjukdom. Det finns lite olika bud på detta. Allt ifrån att du är symptomfri till minst 2 månader.

Agnes Wold: Jag kan inte begripa varför man ska skynda sig på att vaccinera sig när man nyligen haft covid. Dels är man ju skyddad, dels kan man få rätt kraftiga biverkningar av vaccinet om man redan har ordentlig immunitet efter sin infektion.

Själv skulle jag nog vänta minst 4 månader, det är mycket bättre att någon annan får sprutan och att den som haft infektion väntar till lite längre fram när det finns ännu mer vaccin


34. Blev smittad efter första sprutan med Pfizer och var hemma med lindriga symptom. Bör jag ta andra sprutan eller har jag nu antikroppar och kan vänta?

Agnes Wold: Du kan vänta. Du har ett toppenskydd


35. Fick första dosen Pfizer för 3v sedan, vågar jag gå till frissan?

Agnes Wold: Nja, du kan ju gå, men det är ännu bättre om du väntar tills du fått andra sprutan. Frisörer är ju ganska nära ansiktet


36. Sänder dig en stor kram för att du är så bra på att förklara för oss om allt detta som kan vara svårt att förstå annars... Jag har haft eländet, var väldigt sjuk, jag är pigg och glad igen men har problem med hjärntrötthet (läs trög) och har sämre syn. Vet du något om detta med synen?

Agnes Wold: Nej, synproblem har jag inte hört talas om. Jag är ingen särskild baddare på ögon men tänker att du kanske blivit trött i ögonmusklerana och inte ackomoderar(drar ihop och slappnar av linsen) lika lätt som du gjorde innan. En idé kan vara att gå till en optiker och kolla. Har en kompis som hade covid och var hjärntrött i nästan ett år, men nu är hon pigg igen. Hoppas du blir det också!


37. Är ganska säker på att jag fick urinvägsinfektion exakt ett dygn efter första dosen Pfiser vaccin! Är det en känd biverkning?

Agnes Wold: Mycket intressant. Aldrig hört talas om. Men det är ju inte helt omöjligt att skyddet av urinvägarna blir lite nedsatt tillfälligt i samband med den rätt kraftiga inflammation man får av sprutan. Eller också var det bara en slump


38. Hej Agnes, min särbo vaccinerades med Astras vaccin och efter 3 veckor fick han proppar på båda lungorna.:( Ingen fråga bara ett konstaterande.

Agnes Wold: Ja, det var väldigt tråkigt för honom men förmodligen bara en slump. Proppar i benen kommer åkande från blodkärlen (venerna) i benen och blodproppar i benen är dessvårre väldigt vanligt, inte minst i den äldre befolkningen. Man har inte sett någon ökad förekomst av sådana vanliga blodproppar med något av vaccinerna


39. Hej. Nu har jag tagit min andra spruta Pfizer,dock va ja lite nojjig med att blanda då ja fick AZ första sprutan. Men inga biverkningar eller nåt. Så att blanda vaccinen är ju hur lugnt som helst,iaf på mig :)

Agnes Wold: Utmärkt!


40. Hej! Hade väldigt lindrig covid för ett år sedan. Har fått en spruta Astra i början av mars. Nu måste jag välja om jag ska ta dos 2 av Astra eller Mrna-vaccin eller helt enkelt avvakta med 2:a dosen och invänta resultat från fler studier av att mixa vaccin. Jag vill inte riskera att smitta andra men är rädd för biverkningar. Kan du råda mig till ett av alternativen? Tack på förhand.

Agnes Wold: Du kan göra endera av tre saker:

1) Strunta i andra sprutan - du har haft en infektion och tagit en spruta och det räcker fint

2) Vänta på andra AZ-sprutan. Du har redan mycket bra immunitet av din infektion + första spruta och risken att du skulle få infektion nu är närmast obefintlig

3) Ta ett mRNA-vaccin för andra dosen. Det verkar gå väldigt bra, även om studierna inte är publicerade ännu. 

Vilket du än gör blir det jättebra. 


41. Min sambo tillhör riskgrupp (transplanterad) och fått 2 doser. Han vet just nu inte om han antikkroppar och får inte enligt sin läkare testa sig för att få veta. Den dagen har blir sjuk testar man enligt honom. Övriga i familjen har också fått 2 doser. Hur ska vi leva?

Agnes Wold: Det går inte att testa antikroppar efter vaccinet med det vanliga antikroppstestet, utan då måste man analysera antikroppar mot spikeproteinet. Jag tycker inte att antikroppstest verkar vara det väsentliga, utan det viktiga är att veta hur bra effekt vaccinet brukar ha hos transplanterade patienter med en viss sorts immunsuppression. Jag kan inte svara på det, men jag tror att transplanterade patienter inte får lika bra effekt av vaccinet som personer som har ett normalt immunsvar, men det beror förstås framför allt på vilken immunsuppression man står på. Därför bör man vara lite försiktig även efter vaccination tills smittspridningen gått ned. Förhoppningsvis lättar smittläget om ett tag. Alla övriga i familjen är ju väl skyddade och behöver inte oroa sig för att bli smittade och ta hem smittan, för den risken är väldigt liten när man fått 2 doser


42. Hej Agnes! Tusen tack för ännu en bra chatt. Jag är gravid i v 20 och vågar inte ta vaccinet, för mig tar det stop, jag vågar inte för min lilla bebis skull. Min 4åring går vanligtvis på dagis men har varit hemma 3v eftersom det varit enstaka fall av covid på dagis. Jag kan säga såhär, hon finner inget nöje med att vara hemma med mig längre... Vågar jag släppa tillbaka henne till dagis tro? Tacksam för svar!

Agnes Wold: Jag är generellt lite försiktig med att rekommendera vaccin till gravida, men i ditt fall säger jag: ta vaccinet genast! Det beror på följande:

1) Den stora risken med covid är att man föder för tidigt

2) Den allra värsta perioden för att föda för tidigt är just i mitten av graviditeten, för det är då det är på håret att barnet överlever och om det överlever handlar det om 20 veckor på neonatalavdelningen, kuvös och annat oerhört besvärligt. Många överlever inte heller.

3) Därför bör du absolut undvika att få covid just under den närmaste månaden

4) En fyraåring blir galen och kan inte hållas hemma ett par månader utan att ni blir helt slut båda två.

Så ta sprutan - det finns absolut ingenting som tyder på att den är farlig för graviditeten och den ger definitivt inte fosterskador. Däremot finns det en risk som inte är helt försumbar att du smittas av covid och föder alldeles för tidigt och det är väldigt farligt för barnet


43. Har första dosen pfizer för 3 veckor sen. Borde väl vara lugnt o äta nåt gott på Beefan? ;-)

Agnes Wold: Det tycker jag låter rimligt. Du kan väl hålla rimligt avstånd för du har inte ett perfekt skydd ännu


44. Hej, Jag har fått 2 doser vaccin. Varför skall jag fortsätta att leva som innan vaccinet? Dvs jobba hemma, inte resa osv. Vad är argumentet?

Agnes Wold: Nej, varför skulle du det? För den allmänna moralens skull ska man förstås hålla avstånd till personer man inte känner så att de inte känner sig obekväma. Men du kan självklart resa och gå till jobbet om det passar.


45. Hur skyddad är jag idag efter att ha fått första dosen av Modernas vaccin för två veckor sedan?

Agnes Wold: Immunsystemet har gått igång och du har fått ett visst skydd som kommer att öka under några veckor. När du får dos 2 så ökar skyddet ytterligare


46. Jag undrar om moderna vaccin på verkar min ovanliga hörsel sjukdom å tinitus är 53 år första dos på onsdag gärna vilja har något svar

Agnes Wold: Det tror jag inte, men du kan säkert få övergående symtom som huvudvärk och kanske får du mer tinnitus då. Men det bör i så fall vara övergående


47. Finns det någon risk med att ta vaccinet om jag precis fått reumatism konstaterat? Har ju alltså en pågående inflammation i kroppen.

Agnes Wold: Nej, man vaccinerar ju personer med allehanda inflammatoriska och reumatologiska sjukdomar. Det är extra viktigt för dem att få vaccin, eftersom dessa sjukdomar ökar infektionskänsligheten


48. Hej! Fick AZ i början av april, Kan jag vänta typ 15 veckor och då förhoppningsvis få Pfizer istället? Vill gärna det, få Pfizer... Är 70 plus.

Agnes Wold: Det kan du säkert. Men jag kan ju inte lova något för det är inte jag som bestämmer


49. Hej Agnes kan vi åka bil med 2 goda vänner om vi 4 har fått första sprutan?

Agnes Wold: Just att dela bil verkar vara något av det mest smittfarliga man kan göra, så det är bäst att ni åtminstone väntar 3 veckor efter sprutan och att ni är noga med att ingen känner sig det minsta dålig


50. Gjorde flimmaer ablation 14/4 har även takayasus atrit . trombekterad för 2år sedan törs jag ta astras vaccin eller vänta Isolerar mig på landet?

Agnes Wold: Jag förstår om du är orolig med den historian av kärlinflammation. Jag tror i och för sig inte att det har samband med det ovanliga syndromet som kan drabba den som fått Astra-vaccinet i mycket sällsynta fall. Men jag skulle faktiskt tro att du skulle få ett annat vaccin om du frågar din läkare. Det är ju inte det att du haft en blodpropp, utan att du haft kärlinflammation som jag tycker låter lite obehagligt


51. Hej Agnes! Har haft covid i 4 veckor, i måndags tog jag antikroppstest och har antikroppar. Hur länge bör jag vänta innan jag får vaccindos 1? Stort tack

Agnes Wold: Vården säger en månad men jag kan inte begripa varför man ska skynda sig. Om an inte har någon särskild anledning (att man måste vara vaccinerad för att resa, exempelvis), tycker jag att 4-6 månader låter rimligt


52. Hur stor risk är det att man smittar någon annan när man blivit frisk från covid-19 även om det bara gått en vecka sedan insjuknandet?

Agnes Wold: Den är mycket liten. Kanske lite större med den brittiska varianten än med den variant vi hade tidigare. Så man kanske ska undvika andra en halv vecka till


53. Hej! Har fått två doser av moderna, får många gånger höra av folk att man ändå inte ska känna sig säker då man kan sprida smitta ändå? Stämmer det?

Agnes Wold: Ytterst osannolikt. Man måste ju själv tillverka viruset i sina luftvägsceller och sedan andas ut dem för att smitta. Om man är vaccinerad så blir man vanligen inte infekterad och då smittar man inte heller andra.

Vaccin är förstås inte ett 100%-igt skydd, utan ungefär ett 95%-igt, dock.

Men om man blir sjuk trots att man är vaccinerad, blir man vanligtvis betydligt lindrigare sjuk och då är man också oftast mindre smittsam än om man har en rejäl infektion. 


54. Har låga trombocyter är 30 år. Haft krupp o nedsatt immunförsvar under uppväxten. Kan jag ta vaccin o borde jag få förtur.

Agnes Wold: Ja, du kan ta vaccin. Om du ska ha förtur kan jag inte bedöma.


55. Har endometrios, höga sköldkörtelvärden och en ovanlig neurologisk sjukdom. Hur vet jag att Pfizer biter efter två doser - alltså övh? Är 36 år och kvinna.

Agnes Wold: Därför att det är ett extremt effektivt vaccin och dina sjukdomar är inte någonting som brukar ge sämre förmåga att svara på vacciner


56. Kan du ge ett råd gällande vaccin dos 2? Fick AZ i mars. Blev dålig i 12 dagar i influensa liknade symptom. (Jag är nästan aldrig sjuk i influensa) va ska jag välja orolig att blanda vaccin.

Agnes Wold: Man brukar säga (även om det inte studerats vetenskapligt) att de som får Astra mår sämst efter första dosen och inte känner av den andra dosen så mycket, medan det är tvärtom med Pfizer. Så jag tror inte du behöver få svåra symtom vid andra dosen, men om du är orolig kan du kanske be att få ett annat vaccin


57. Reagerade kraftigt på första dosen av AZ med frossa, hög feber, huvudvärk, illamående och värk i kroppen. Var hängig ett på veckor. Hur är prognosen för att det blir lika vid dos två?

Agnes Wold: Vad jag har hört (inga garantier!) så har man värst symtom efter dos 1 med AZ och mindre symtom vid andra dosen


58. Törs jag leva lite friare två veckor efter första sprutan?

Agnes Wold: Ja, lite lagom friare


59. Hej Agnes I en tidigare chat skrev du att det är ovanligt med biverkningar efter Pfizer dos 1 (jag fick inga utom lite öm i armen ett par dagar) men ganska vanligt efter dos 2. Snart är det dax för mig att få denna andra spruta. Vilka biverkningar handlar det om och hur orolig behöver jag vara?

Agnes Wold: Inte orolig alls för det är inte farligt. Feber, muskelvärk, hänighet. Ligga på soffan en dag


60. Har fått första Pfizer sprutan för 3 veckor sedan. När kan man börja familjeplanera?

Agnes Wold: Skaffa barn menar du? Det är väl alltid rätt tid för det. Skulle du råka bli gravid innan andra sprutan har du ju ändå ett ganska bra skydd under graviditeten.


61. Är det säkert att gå på fest i juli om man då bara fått sin första spruta med vaccin?

Agnes Wold: Fest är dessvärre aldrig säkert när det gäller covid. Det är en typisk fest-mikrob som sprids bättre vid fester än nästan något annat tillfälle. Å andra sidan blir man ofta mindre sjuk om man hunnit få en spruta än om man är helt ovaccinerad


62. Hej Agnes! Hur fungerar skyddet som barn får via modersmjölken? Funderar på att sluta amma inom kort men är under vaccinering nu (fått första sprutan), hur mkt mjölk behöver barnet få i sig så att säga för att det ska ge effekt? Byggs det upp över tid eller räcker enstaka slurkar då och då?

Agnes Wold: Du får mest IgG-antikroppar av vaccinet och de går inte över i mjölken. Jag vet ingen som undersökt om man kan få lite sekretions-IgA också.

Barn får ett skydd mot många av de sjukdomar mamman haft genom att hon har IgA-antikroppar i mjölken. Antikropparna fungerar bara så länge man ammar, sedan är de borta. Men barnet kan ju bilda egna antikroppar och det måste det göra förr eller senare ändå. Att få antikroppar via mjölken är viktigast för prematura barn och det är därför för tidigt födda barn får mjölk från modersmjölksbank om mamman inte kan amma (vilket man ofta inte kan när man fött för tidigt). Fullgångna barn klarar sig bra i ett land som Sverige även om det inte ammas, för vi har väligt lite allvarliga infektioner här (när vi inte har covid)


63. Kan man ta vaccin om man har ms? Finns det fisk för att ens ms blir sämre?

Agnes Wold: Ja, men det är nog inte helt omöjligt att man kan dra igång ett skov av inflammationen i samband med vaccinationen. Det vet du nog bättre än jag, för du vet om du försämras av inflammationsepisoder såsom virusinfektioner


64. Hej! Är det vanligt att man blir sjuk efter andra sprutan av Pfizer? Hur lång tid efter vaccinationen kan man riskera att få biverkningar?

Agnes Wold: Biverkningarna kommer vanligen dagen efter


65. Hur blir det sen när man kan resa igen o behöver vaccin pass, hur reser man med barn som ej får vaccin?? Mvh Sofia

Agnes Wold: Ingen aning, men de måste ju vara undantagna. Vi vaccinerar ju inte barn


66. Gravid i vecka 36 men vågar inte ta vaccin pga oro för att det kan påverka bebisen. Är ju nästan i mål. Är dock livrädd att smittas. Hade (förmodligen) covid i mars förra året med massa andningsproblem och påverkan på hjärtat. Var dålig i över sju månader men fick aldrig antikroppar. Vad ska jag göra? Har sån ångest och gråter varje dag. Smittas jag igen nu som gravid och det blir som sist så kommer jag inte klara mig utan sjukvård.

Agnes Wold: Du ska inte oroa dig, för nu är du nästan framme. Skulle du bli sjuk, vilket är väldigt osannolikt, särskilt om du hade covid i mars förra året, så kommer barnet inte att påverkas. Du kan föda lite för tidigt, men du är ju redan i vecka 36 så det är inte så väldigt för tidigt. Och om du själv skulle bli så svårt sjuk att du inte kan andas så kan du vara säker på att de söver ner dig och plockar ut barnet. Inget farligt kommer att hända


67. Varför är du generellt försiktig att rekommendera vaccin till gravida? Jag känner mig orolig för om mitt ofödda barn kan få någon följdsjukdom som visar sig med tiden...? Av vaccinet.

Agnes Wold: Nej, vaccinet är inte fosterskadande. Men man brukar vara försiktig med att vaccinera kvinnor innan man har en massa erfarenhet. Det är bara en generell försiktighetsprincip. Samma sak gäller att man inte ska sätta igång och vaccinera barn, anser jag, innan man är extremt säker på att det är 100% ofarligt. Men man måste alltid väga risk mot nytta. Är man i tidig graviditet eller i mitten och har barn hemma och hög smittrisk så är det nog bra att vaccinera sig för att skydda sig mot risken att föda för tidigt.


68. Kan jag skjutsa barn och ungdomar i min bil, tog Astra Zeneca första dosen för fyra veckor sedan?

Agnes Wold: Nja, du är ganska bra skyddad. I alla fall mot svår sjukdom. Men en liten risk är det allt


69. Om föräldrarna är vaccinerade men barnen (2,5 och 4,5 år) inte är det: vågar man göra aktiviteter men barnen i sommar? Resor, museum etc?

Agnes Wold: Absolut. Föräldrarna är skyddade mot infektion och så små barn blir sällan sjuka och om de blir det så får de vanligen extremt milda symtom


70. Varför anser inte du att även vaccinerade ska följa de rekommendationer som finns? Det blir ju aningen motstridig information att Folkhälsomyndigheten säger en sak och du en annan.

Agnes Wold: Jag vet inte vad du syftar på för rekommendationer? Vi är fria att gå ut och äta men krogarna stänger ganska tidigt. Om arbetsplatsen säger att man ska jobba hemma så gör man givetvis det och om arbetsplatsen säger att man måste ha munskydd eller visir på jobbet så är det bara att lyda. Jag menar givetvis att om jag och mina kompisar är vaccinerade kan vi gå hem till varandra och äta middag och liknande aktiviteter. Jag tror inte Folkhälsomyndigheten bekymrar sig alls över det, de har säkert viktigare saker att tänka på


71. Hej, provar igen. Vågar jag ta SstreZenecas vaccin, får blåmärke och blodutgjutningar så fort jag stöter emot något samt små sår blöder upp till ett par timmar. Är fortfarande ovaccinerad.

Agnes Wold: Ja, allmän blödningsbenägenhet är ingenting som är förknippat med VITT-syndromet (vaccin-inducerad trombos och trombocytopeni). Det hade man upptäckt vid det här laget i så fall, eftersom man har undersökt alla de fall som drabbats av VITT väldigt noga och gått igenom deras journaler och labprover


71. Jag smittades (covid) av dottern och håller på att återhämta mig. Ska börja jobba snart. Om jag vill vänta några månader innan jag tar min första spruta vaccin, finns det plats för mig då? Hur längre kommer det gå att vaccinera sig?

Agnes Wold: Ja, det kommer hela tiden mer och mer vaccin så i slutet på sommaren kan man säkert gå på drop-in-ställen och få en spruta utan en massa trassel


73. I brevet från Region Halland, med erbjudande om vaccination, skriver de under rubriken ”Efter vaccinationen”: ”Du kan också sprida viruset till andra via dina händer, även om du inte själv blir sjuk.” Min fråga är: Har det dokumenterats att någon smittas på det sättet och i så fall i vilken studie?

Agnes Wold: Kanske i den så kallade Hallandsstudien ;)

Sjukvården är sådan här - de vill alltid vara så noga och varna för allt


74. Min far har ca 2 veckor efter sprutan fått en sån värk, dels i axeln sen har det gått ner i arm o hand. Han är över 90. Och vaknar strax efter01.00 o kan sen knappt sova ´Kan det ha något samband med sprutan eller hur skall vi gå vidare

Agnes Wold: Oj, så synd. Han bör uppsöka läkare och bli undersökt och detta ska anmälas som möjlig biverkan (även om det kanske inte är en biverkan ska allt sådant här anmälas ändå). Det kan ju också vara någonting helt annat som inte har med sprutan att göra


75. Moderna eller Pfizer. Vilken är bäst? Långsiktigt framförallt. Jag fick Moderna, men känner det som att alla fått Pfizer. Känner mig lite off.

Agnes Wold: Moderna är ju Dolly Partons vaccin. Då kan man väl inte vara ”off”?


76. Ang gravid v 20 och vaccin. Varför vill du generellt inte rekommendera vaccinet till gravida? Jag blir orolig när det står att man utgår från att nyttan överväger risken, att man chansar lite med sitt ofödda barn. Jag blir orolig att vaccinet kan leda till olika sjukdomar hos barnet som inte visas direkt vid födsel. Jag vill utgå från nyttan för mig som enskild människa och inte nyttan för samhället. Jag måste också erkänna att jag har bmi 35. Jag är absolut inte annars emot vaccin, bara osäker nu när det är så nytt. Supertacksam för ett tag till svar.

Agnes Wold: Nej, det kommer inte att bli några långsiktiga skador på barnet. Du ska absolut utgå från nyttan för dig själv och inte någon annan. Just nu håller man på och samlar mer och mer erfarenhet av vaccination av gravida - tänk på att det snart har vaccinerats EN MILJARD människor i världen (200 miljoner i Europa). Så många av dessa har förstås varit gravida. Ganska snart kommer vi att ha stora, stora studier som visar att det är fullständigt ofarligt att vaccinera sig om man är gravid. Men de är inte riktigt här ännu.

Att man är sjukligt orolig för allting när man är gravid är helt normalt och förmodligen biologiskt ändamålsenligt för att man ska skydda sig och fostret. Det är ytterligare ett argument för att vara ännu mer försiktig med alla ingrepp på gravida, inte för att de nödvändigtvis är farliga, utan för att man har förhöjd ångestnivå som gravid. Så om man är väldigt orolig för att vaccinera sig, så tycker jag att det kan vara bra att låta bli, om inte annat så för att slippa gå och oroa sig hela graviditeten (och i värsta fall få för sig att någon eventuell liten defekt på barnet beror på sprutan).


77. Tror du inte det måste finnas en faktor till vad gäller smittspridning, utöver dropp/aeresolsmitta? Varken influensa, vinterkräksjuka eller ens vanliga förkylningar har spritt sig i år, har hindrats av restriktionerna. Men Covid -19 har inte hindrats utan sprider sig lavinartat. Är det vetenskapligt bevisat att det inte kan smitta via mat? Eller delade toaletter?

Agnes Wold: Det är mycket konstigt detta virus för ibland är det inte så lättsmittat och ibland är det hur lättsmittat som helst. Jag får erkänna att jag inte heller riktigt begriper hur vi kan ha spridning av corona, men inte influensa/RSV/rinovirus/kikhosta. Men någon förklaring finns det och så småningom kommer den fram


78. P.g.a. allergier fick jag ta min första vaccindos på ett sjukhus och sitta 30 min istället för sedvanliga 15 min. Jag fick ingen reaktion. Behöver jag ta även dos 2 på ett sjukhus (istället för en t.ex. i en idrottshall) för att vara på den säkra sidan?

Agnes Wold: Det tror jag nog


79. Ser du ett slut på pandemin?

Agnes Wold: Ja, jag tror inte den kommer att ställa till så mycket bekymmer framöver. Lite utbrott under senare delen av hösten hos grupper som inte vaccinerat sig, kanske. Men jag har haft fel förut


80. Agnes, hur skulle du tänkt om du fått Astra som första dos och fick välja Pfizer/Moderna eller Astra som andra dos?

Agnes Wold: Det kan mycket väl hända. Jag fick min Astra 30/3 och ska få andra dosen i juni någon gång. Har faktiskt funderat på vad jag skulle göra om jag fick välja AZ eller Pfizer för andra sprutan och vet faktiskt inte. På något sätt har jag blivit lite kär i min Astraspruta så just nu lutar jag åt att jag skulle välja AZ även andra gången


81. Tog vaccinet i februari och har svår pannhuvudvärk och är ljud och ljuskänslig efter vaccinet! Hur normalt är det att man får det?

Agnes Wold: Usch, då. Det har jag inte hört om förut. Gå och kolla upp så det inte är något annat


82. Hej har just tagit min första dos Pfizer, har ont på olika platser i kroppen, bör jag vara orolig inför nästa dos?

Agnes Wold: Nej, det är bara immunsystemet som är igång och donar


83. Hej, Agnes! Engligt dig, vilka är villkoren för skuldfritt resande i sommar?

Agnes Wold: Att man inte flyger. Helst tåg


84. Hej Såg ditt svar här om att skjutsa barn i bil efter 1 sprutan och att det ändå finns en risk. Hur är det då när man fått 2a sprutan kan man göra det då? Och hur långt tid efter 2a sprutan i så fall?

Agnes Wold: Ja, 2 veckor efter andra sprutan är man fullvaccinerad och kan göra allt man vill


85. Fick Astra Zeneca som första dos av vaccinet. Nu ca 12 veckor efter ska jag få Pfizer eller moderna som dos nr 2. Börjar bli tveksam till kombination av vaccinen? Ska jag vara rädd för att kombinera vaccinen?? Mvh kvinna 30 år

Agnes Wold: Nej, det finns absolut ingenting att vara rädd för


86. Hej Hade covid i nov och fick min första spruta AZ för fyra veckor sedan ,kan jag träffa mina barnbarn nu ,har jag ett bra skydd så jag inte behöver mer vaccin ?

Agnes Wold: Du har ett skydd mot svår sjukdom, men inte ett komplett skydd. Efter andra dosen är du så skyddad du kan bli. Så du kan inte utesluta att du blir smittad av dina barnbarn, men i så fall får du troligen lindrig sjukdom. Om jag vore du så skulle jag vänta några veckor för just nu minskar smittan snabbt i samhället så det blir mer säkert ju längre tiden går.


87. Har hört att de som får biverkningar av vaccinet har haft COVID19. Stämmer det?

Agnes Wold: Man får generellt mer biverkningar om man först haft sjukdomen och sedan vaccinerar sig. Det beror på att immunsystemet redan har aktiverats mot viruset och när man kommer in med vaccinet blir det en väldigt kraftig aktivering.

Men man får ofta biverkningar även om man inte haft covid. Jag fick Astra och fick frossa exakt 12 timmar efter sprutan, hade feber hela natten och var sedan rätt risig nästa dag. Jag har aldrig haft covid


88. Kan jag åka i samma bil som andra om jag fått BÅDA doserna vaccin?

Agnes Wold: JA!


89. Bästa Agnes, har ingen bil, tar gärna taxi av bekvämlighet. Du skriver: ”att dela bil är något av det farligaste”, något sånt. Hur ser du på att ofta åka taxi?

Agnes Wold: Jag åker också taxi ibland (har ingen bil). Jag tänker att man inte åker så länge. Och har man tur så har de en plexiskiva emellan. Men i våras kände jag mig lite obekväm. Nu är jag vaccinerad och bekymrar mig inte för detta


90. Hej. Har man något skydd direkt el dagarna efter första dos?

Agnes Wold: Nej, det tar ungefär 10 dagar innan skyddet kickar in. Det beror på att cellerna måste dela sig ganska många gånger. Från början har man bara ett fåtal lymfocyter som är specifika för spikeproteinet hos coronaviruset. De aktiveras och delar sig så de blir ungefär 1000 gånger flera än de var från början. Och så ska de aktiveras och mogna så de kan göra sitt jobb, till exempel döda virusinfekterade celler eller bilda antikroppar

Om man tittar i Fas 3-studierna för Pfizer och Moderna ser man det hela mycket tydligt. Man har en vaccinerad grupp och en ovaccinerad grupp (placebo). Man registrerar covid-infektioner i båda grupperna. Fram till dag 10 efter första sprutan så följs kurvorna åt - både ovaccinerade och vaccinerade har samma risk att bli sjuka, men efter dag 10 blir det nästan inga fler sjuka i den vaccinerade gruppen, medan de ansamlas i den ovaccinerade gruppen.


91. Jag hämtar ibland en 4 åring på förskolan och kör hem i bilen, jag öppnar alla fönster några cm och fått för mig att det är bra så det ventilerar och kommer in ny luft. 

Agnes Wold: Jodå, det är säkert bra


92. Vilka tips har du för en person som har ångest över denna pandemi. Är fullkomligt livrädd för att bli sjuk. I min värld tänker jag att alla blir superdåliga. Detta styr hela livet just nu. Samtidigt så tycks extremt många inte bry sig överhuvudtaget.

Agnes Wold: Det var besvärligt för dig, jag antar att du lider av generaliserat ångestsyndrom och oroar dig orimligt mycket för saker och ting. Jag vet ingen annan utväg än terapi. Kanske finns det datorbaserad terapi att tillgå, för jag gissar att du inte vill träffa en människa som du oroar dig för kan smitta dig. Jag googlade lite och hittade denna länk (det finns flera och jag vet inte om den här är bättre än någon annan):https://www.livanda.se/kbt-internetterapi-angest.aspx

Det är bäst att du sätter igång så snart som möjligt, för du kommer inte att sluta oroa dig av dig själv, även om smittan avtar.

Just oro för smitta är ju en av de vanligast oro-arna som drabbar personer med ångestsyndrom.


93. Jag hade Covid i julas och har sedan dess långtidscovid..Mår bra för övrigt men 3 ggr har jag legat i feber några dagar-nu senast tisd-fred. Har tid för min första spruta nu på torsdag-ska jag ta den eller vänta?

Agnes Wold: Jag tror inte det är någon nackdel att ta sprutan


94. Är 78 år fått båda sprutorna blev förkyld nån vecka efter,testades positiv. Kan det vara av vaccinationen?

Agnes Wold: Nej, det är trots vaccinationen. Men eftersom du fått båda sprutorna så blev det bara en förkylning, vilket ju var väldigt bra.

Vaccinet innehåller inget ”levande” vaccin, så man kan inte få covid av att vaccinera sig. 


95. Nytt försök! Vaccinerar man fortfarande riskgrupper? Är 53 årig diabetiker typ 1 i Skåne. Har ännu inte blivit kallad till vaccinering. Är jag bortglömd?

Agnes Wold: Ingen aning om hur de organiserar det hela i Skåne.


96. Hej Agnes, Vet du varför SLE och RA inte räknas som riskgrupp. Med tanke på immunförsvaret funktion samt medicinering tex metotrexat? Tack för att du svara på så många frågor

Agnes Wold: Det är väl helt enkelt så att man inte sett att personer med RA eller SLE har högre risk att 1) få covid 2) få svår sjukdom eller dö om de får covid. Eftersom sjukdomen härjat i ett år nu och hundratals miljoner haft sjukdomen, så har man vid det här laget rätt mycket data på vilka sjukdomar som ger ökad risk och vilka som inte gör det. Metotrexat är väl alltför milt för att sätta ned immunsvaret tillräckligt för att verkligen öka risken. Transplanterade personer har ökad risk, men de står ju på väldigt tung immunsuppression - en helt annan kaliber än den man ger vid RA och SLE


97. Hej Kan vaccinet hjälpa om man har postcovid. Varför och hur går det till.

Agnes Wold: Vet inte och vet inte vad mekanismen i så fall skulle vara (ifall det hjälper)


98. Om man fått första dosen av pfizer ska ta dos 2 om 3 veckor man har precis plussat och är i vecka 5 nu kan man ta andra dosen eller ska man avvakta ?

Agnes Wold: Fattar inte riktigt. Generellt gäller att det inte är farligt att vänta längre än det intervall som man uppger från tillverkarna. I Storbritannien gjorde man så att man gav de flesta en dos först innan man började med dos 2 och det gick ju jättebra. De ligger bland de lägsta i Europa i smittspridning nu


99. Hej Agnes! Är gravid i v 22, bf september. Hade Covid i december och fick konstaterade antikroppar i januari. Hur bör jag tänka kring vaccin om det blir aktuellt? (Ej i riskgrupp, 31 år). Är det bättre att vänta?

Agnes Wold: Finns ingen anledning att vaccinera sig om man gått igenom infektionen, det ger ett bra skydd. Du kan vaccinera dig när barnet är fött


100. Kan man ta vaccinet, fast man äter Loratadin (receptfri allergimedicin) p g a pollenallergi? Tar även receptfri kortisonspray (låg dos) i näsan p g a pollenallergi. Ska man pausa medicineringen några dagar innan vaccin?

Agnes Wold: Ja, det kan du.

Om du står ut att pausa kan det nog göra att vaccinet tar lite bättre för kortison är ju antiinflammatoriskt och inflammation är bra för att kicka igång immunsystemet


101. He! Jag fick en allergisk reaktion efter vaccinering med Pfizer. Jag fick betapred på vaccinationsstället och efter två timmar ytterligare en gång på akuten. Påverkar betapred effekten av vaccinet?

Agnes Wold: Inte helt omöjligt att det dämpar vaccinsvaret något. Aldrig sett några studier på det, men vanliga febernedsättande Alvedon gör att man får lite sämre antikroppssvar vid vaccination (inte covid dock utan annat vaccin), så det är inte omöjligt.


102. Hej, hur kommer det sig att oron är så stor över risken för blodproppar av Astra Zenecas vaccin, med tanke på samma risk av exempelvis p-piller som används dagligen av så många människor?

Agnes Wold: Därför att det är en helt annan sorts blodproppar av ett obehagligare slag. Blodproppar i venerna i benet, exempelvis, hör till våra allra vanligaste sjukdomar. Men den biverkan som drabbat ett fåtal av dem som fått Astra-vaccinet är en helt annan sak. Det bildas antikroppar mot ett protein hos trombocyter och antikropparna aktiverar trombocyterna så man får proppar på konstiga ställen och trombocyterna förbrukas också och man kan få blödningar sekundärt till propparna. Det är ett livshotande och mycket svårbehandlat tillstånd och har ingenting att göra med de vanliga blodpropparna som visserligen kan bli farliga om de hamnar på fel ställe och täpper till ett blodkärl men annars går bra att behandla


103. De här med mrna vaccin är som jag förstått de helt ny teknik som testat nu för första gången hur vet man att de funkar å inte ge men framöver. 

Agnes Wold: Det är visserligen första gången man ger det som vaccin till en människa, men varje gång du får en förkylning så sker exakt samma sak som när du får ett mRNA-vaccin: ett virus ser till att injicera sitt RNA in i dina celler som tvingas tillverka virusprotein. Så detta sker kanske 5-10 gånger om året, livet ut. Samma sak sker när du får kräksjuka, men då sprutas RNA in i tarmcellerna i stället av kräksjukeviruset.

mRNA bryts ned snabbt - det är borta inom 1-2 dagar och då upphör även tillverkningen av virusproteinet. Sedan kommer ”infekterade” celler att tas till lymfknutorna och initiera ett immunsvar, precis på samma sätt som sker varje gång du är förkyld.


104. Tror mig ha haft mycket lindrig covid under tidig vår. Har fått första AZ för några veckor sedan och dos två I mitten av juni. Är det någon risk med detta?

Agnes Wold: Nej, det låter väl utmärkt!


105. Har en pågående covid infektion. På måndag har det gått en vecka, jag har blivit lindrigt drabbad. Nästa helg skulle jag behöva köra min mamma 85 år (har fått bägge vaccinen )två timmar i bil. Finns det någon risk att jag kan smitta henne?

Agnes Wold: Ja, normalt brukar man säga att man smittar en vecka efter att symtomen sätter in men det finns vissa misstankar att man kan smitta under längre tid med den brittiska varianten (som dominerar nu).

Det låter inte som en toppenidé att du skjutsar 85-årig mamma i bil direkt efter covid. Kan verkligen ingen annan göra det?


106. Hört flera som säger att det är bättre att få biverkningar av vaccin än att inte få det pga att det visar att kroppen reagerar, stämmer det? Jag har inte känt någonting.

Agnes Wold: Biverkningarna är ett tecken på att immunsystemet aktiverats och ger inflammation. Men vaccinerna är ju exceptionellt effektiva och skyddar 95% av alla som tagit dem, så det är klart att man kan få ett jättebra immunsvar utan biverkningar. Har inte sett någon studie där man jämfört biverkningar med skyddet man får efter vaccination.


107. Hej Agnes Om man haft påvisade antikroppar via ett Ven test på vårdcentralen. Sen tar man lett hemma test flera månader senare som visar negativt, kan jag ändå lita på mina antikroppar från första testet på vårdcentralen??

Agnes Wold: Ja


108. Tror inte min fråga kom fram Får man amma när man vaccineras? Ammar en 2,5 åring

Agnes Wold: Självklart kan man amma. Vaccinet går inte över i mjölken, det stannar i muskeln och i de lymfknutor som dränerar muskeln där vaccinet sprutas in.


109. Hej. Jag är lite nojig över att blanda vaccin. Fick Astra som första dos. Valde Pfizer nu till andra dos. Vad säger studierna? Inga biverkningar på att blanda?

Agnes Wold: Det är ingenting att nojja över


110. Tack för alla gånger du har svarat på frågor här på Expressen sedan pandemin började! Du har gett mig ett lugn mitt i allt kaos Agnes!

Agnes  Wold: Underbart att höra! Tack ska du ha!


111. När mina föräldrar 80 + och jag fått två doser kan vi då umgås 1vecka i en liten villavagn?

Agnes Wold: Jaha då!


112. Jag vill ha Sputnik vacinnet, när kan jag få det? Vill själv bestämma vad som ska sprutas in i min kropp.

Agnes Wold: Du får nog vänta tills det är godkänt av EMA.


113. Min son fick sin första vaccinspruta för tre veckor sedan. I dag har han fått konstaterad bältros. Kan det ha något samband? Kan han ta spruta två om tre veckor?

Agnes Wold: Det var någon annan som frågade om bältros. Jag har inte hört det förut, men vem vet?


114. Ni ljuger ju!!! Vi har flera allvarligt sjuka och dödsfall efter andra sprutan som testats positivt för covid-19 samt några som testade positivt utan några symtom alls!!! Agnes varför talar du inte sanning?!! Vem styr dig?!!

Agnes Wold: 

1) Jag ljuger aldrig

2) Ingen människa har sagt att vaccinerna är 100% effektiva, för sådana vacciner finns nämligen inte. Om vaccination tar bort 99% av all sjukdom, och 10% av de sjuka måste komma till sjukhus, så blir det i alla fall ett antal patienter som vaccinerats och trots det hamnat på sjukhus. På sjukhuset ser man ju bara de sjuka, inte alla de som hade blivit sjuka om de inte vaccinerats och som är friska (eller har lindrig sjukdom) ute i samhället

3) Jag styrs av mig själv


115. Det pratas aldrig om oss som inte kan ta vaccin. Kommer man strunta i om vi blir smittade?

Agnes Wold: Nej, eftersom just dessa vacciner även kan tas av personer som har immundefekter. Det är nämligen inga ”levande” vacciner som innehåller virus. Utan bara RNA. De verkar också ge ovanligt få allergiska biverkningar. Så dessa vacciner är inte alls som de ”levande” vaccinerna MPR och andra, som inte kan tas av personer med defekt immunförsvar


116. Hej, Agnes! Vart kan man se vad som skiljer Pfizer och Astras vaccin i tillverkningsingredienser eller är det klassat som hemlig stämplat av tillverkarna? Är det så så kan det vara vad som helst i och man ska då lita på personer som tjänar miljarder inom läkemedelsindustrin.

Agnes Wold: Det är bara att googla så får man upp enormt trista dossier-er på 50-100 sidor där allt står på väldigt byråkratiskt språk. Jag har lyckats läsa innehållsförteckningen, sedan somnade jag.

Här finns ett exempel:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_en.pdf


117. Hej Hade covid i oktober och har fått min första spruta. Hur stort skydd har jag. Är 50 år.

Agnes Wold: Jättebra skydd. 


118. Gokväll! Kan det vara möjligt att Guillaume Barre’ syndrom kan ha utlösts av 1a vaccindosen Astra?

Agnes Wold: Guillain-Barré är ju något man alltid tittar efter i vaccinstudier för det är en klassisk biverkan av aktivering av immunsystemet. Jag har inte hört att något av vaccinerna skulle ha GB som biverkan


119. Är det nån idé att bara ta en spruta?

Agnes Wold: Det är alltid idé att ta en vaccinspruta. Då är immunsvaret i alla fall lite förberett

TV: ”Vi jobbar jättemycket med plan B”

Richard Bergströms oro för framtiden.