Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold: Sant eller falskt – 20 frågor om corona

Hör experter om för och nackdelar med snabba test.
Agnes Wold läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON
Är du säker från att smittas om du har munskydd på bussen?
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON/TT
Finns det risk för husdjur att smittas av corona?
Foto: Shutterstock
Behöver jag vaccineras om jag redan haft corona?
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Skyddar du dig mot coronasmitta av att handla i affären med plasthandskar – och kan våra husdjur blir coronasjuka?

Professor Agnes Wold reder ut vad som är sant och falskt om coronaviruset.

– Barn sprider inte smitta lika mycket, varför vet man inte, säger hon.

Påstående: ”Corona kan smitta via mat

Tveksamt – 

– Rent teoretiskt så skulle du kunna få i dig det den vägen. Det som talar emot är att det inte finns några indikationer på att de skett någon gång.

Påstående: ”Om jag har munskydd på bussen eller i mataffären kan jag vara säker på att inte smittas

Falskt – 

– Absolut inte, helt falskt! Den första ordentliga studien där man lottade folk till att alltid använda munskydd visade en reduktion med 14 procent i hur många som fick coronasjukdom. Det är en mycket liten effekt och den var inte ens statistiskt säkerställd. Det är absolut inte så att risken att smittas går ner till noll med munskydd, den kanske reduceras lite grand.

Påstående: ”Det räcker att tvätta händerna med tvål och vatten, handsprit är överflödigt”

Sant – 

– Du kan använda antingen tvål och vatten eller handsprit. De har samma funktion i att lösa upp höljet runt viruset så att det inte kan infektera.

Påstående: ”Det hjälper att trycka på stoppknappen på bussen med knogarna för att inte få corona på fingrarna och därmed minska risken för smitta”

Tveksamt – 

– Det är klart att om du trycker med knogarna och det finns virus på stoppknappen så får du på knogarna, det säger sig självt. Risken att smittas via ögonen beror på hur man gnuggar sig i ögonen. Jag tror att fler gnuggar med knogarna i ögonen än med fingertopparna.

Påstående: ”Jag behöver inte vaccinera mig om jag redan haft corona”

Tveksamt  

– Det vet vi inte än. Det kommer ta lång tid innan vi vet om vaccination ger bättre eller sämre svar jämfört med en naturlig infektion. Generellt för andra infektioner är att man få ett bättre immunförsvar av en genomgången infektion än av vaccin. Hur det förhåller sig med corona vet vi inte. Rent teoretiskt kan man tänka sig att skyddet skulle bli bättre med vaccin, men det finns inget som säger att det skulle vara så.

Påstående: ”Jag kan inte smitta andra om jag redan haft corona”

Sant – 

– Ja, det är i princip sant. Rent teoretiskt kan man få den en gång till, men det är rätt ovanligt och det finns inga studier på smittsamheten på de som blivit sjuka igen. Vad gäller andra infektionssjukdomar som man får en gång till så brukar man vara betydligt mindre smittsam andra gången och får en lindrigare sjukdom.

Påstående: ”Om jag isolerar mig i två veckor kan jag sen ta bilen och träffa äldre släktingar utan att smitta dem”

Sant – 

– Jajamensan!

Påstående: ”Man bör undvika att beställa varor online eftersom det kan finnas smitta på paketen”

Falskt – 

– Det är en helt irrelevant smittväg.

Barn och unga sprider inte smittan lika mycket som vuxna

Sant – 

– Men unga får du ta bort. Barn upp till 13–15 års ålder sprider inte smittan lika mycket. Däremot unga vuxna, 18– 25 åringar sprider jättebra. Varför små barn inte är smittsamma är det ingen som vet ännu. 

Påstående: ”Skoskydd minskar risken att smittas eftersom droppsmittan hamnar på golvet”

Falskt – 

– Tokfalskt! Vår gamla överläkare i vårdhygien sa att skoskydd har en enda funktion: att smutsa ner händerna.

Påstående: ”Att stärka immunförsvaret med vitamintillskott och probiotika är viktigare än träning för att minska risken för svår covidsjukdom.”

Falskt – 

– Inget av dem fungerar.

Påstående: ”Att ha på sig plasthandskar i mataffären minskar risken att smittas.”

Tveksamt – 

– Det är dumt att tänka för mycket på vad man tar i. Det finns inga säkra indikationer på att det smittar på det sättet från grejer och att du sedan tar dig i ansiktet. Det är en teoretisk spekulation. Den viktiga smittvägen är att andas in luft som andra andats ut.

Rent teoretiskt kan man peta in viruset i näsa och ögon. Det går inte att säga att det aldrig kan hända, men det är inte den viktigaste smittvägen.

Om man går och tänker på händerna för mycket så kanske man glömmer att hålla sig borta från folks andedräkt.

Påstående: ”Färre smittade dör av viruset nu än i våras.”

Tveksamt – 

– Det är det ju ingen som vet. Varken nu eller i våras är det någon som vet hur många som är smittade totalt. Det är omöjligt att veta, eftersom det finns många som har lindriga symtom och aldrig testas.

Påstående: ”Man blir mer mottaglig för virus, även coronavirus, på vintern”

Sant – 

– Det är inte det att man blir mer mottaglig utan det är att det sprids lättare. För man värmer upp kall utomhusluft i våra hus och då blir den torrare. Det påverkar spridningen av virusdropparna. Det avdunstar vatten från dem och de blir lättare och ramlar inte ner i back och kan ta sig lite längre.

Påstående: ”Vanliga husmorskurer som honungste och vitlök lindrar symtomen.”

Falskt – 

– Det kan jag inte tänka mig. Klart att om du hostar så hjälper det kanske att dricka te. Man får väl testa om man känner för det.

Påstående: ”Våra husdjur kan bli sjuka av corona.”

Sant – 

– Ja, katter kan tydligen det och de kan också bli sjuka. Om de smitta människor är väl tveksamt, det är nog väldigt ovanligt. Det är mindre vanligt att hundar blir smittade av vårt coronavirus. Men det är inget som man behöver tänka så noga på. Det är människor som står för den stora smittspridningen.

Påstående: ”Den ökända minkcoronan kommer göra vaccinen ineffektiva.”

Falskt – 

– Nej. Den är ju nu dessutom utrotad vad jag förstår. Det sker ju mutationer hela tiden. Rätt vad det är kanske det kommer en mutation som gör att ett vaccin inte fungerar, då får man ta ett annat. Men det är mer troligt att en sån förändring sker hos människor. Varför det skulle ske just i minkar förstår jag inte.

Påstående: ”Ett negativ pcr-test betyder att man inte kan smitta.”

Sant – 

– Ja, om det är rätt taget. Men om man inte får in pinnen tillräckligt långt kan det vara negativ fast man är infekterad. Det bästa är att gå på symtom, en vecka efter man fick symtom är man normalt inte smittsam.

– Du ska absolut inte springa omkring och ta massa prover för att kolla ifall du är frisk. Det är helt meningslöst för du kan vara sjuk nästa dag. Man ska bara ta coronaprov om man har symtom, eller om en läkare har uppmanat en att göra det, till exempel vid smittspårning.

– Dessutom är det resursslösande. Det kostar massa pengar för staten och det hindrar folk som behöver ta prover. Det är helt ansvarlöst att springa och ta onödiga coronatester.

Påstående: ”Att bara vara 8 personer vid julbordet innebär att det är säkert.”

Falskt – 

Naturligtvis inte, en utav de kan ju vara smittade. Det spelar ingen roll om du är åtta, sex eller fyra, ifall en är smittad så finns risken att andra blir smittade.

Påstående: ”Influensavaccin skyddar mot corona.”

Falskt – 

– Nej, det är två helt olika virus som inte alls är släkt. Precis som man inte slipper röda hund om man vaccinerar sig mot påssjuka.

Vaccinforskaren Matti Sällberg svarar på tittarnas frågor .