Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wold: Så skyddar du dig mot corona om du är över 70 år

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Agnes Wold ger de viktigaste råden till de som är över 70 år – om hur de ska göra för att undvika corona.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
”När det är otäcka tider så vill man ju träffa de närmaste, och det är det som man måste förhindra”, säger Agnes Wold.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Äldre får gärna ta promenader utomhus, menar Wold.
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men att hålla sig hemma i stället för att träffa yngre släktingar är också mycket viktigt.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT
Information om coronaviruset i en tunnelbanenedgång i Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personer över 70 år räknas in bland de som riskerar att bli mycket sjuka av coronaviruset.

Agnes Wold, professorn i klinisk bakteriologi, ger sina bästa tips till hur äldre ska skydda sig.

– När det är otäcka tider så vill man ju träffa de närmaste, och det är det som man måste förhindra. 

Coronavirusets fortsatta spridning i Sverige gör Folkhälsomyndigheten och regeringen tar till nya åtgärder för att bromsa ned smittspridningen. 

De som är över 70 år räknas på grund av sin ålder in som en särskild riskgrupp, som därför kraftigt bör begränsa sina sociala kontakter.

Enligt Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är det just vikten av att undvika andra människor som är det viktigaste tipset av dem alla. Även om det kan ta emot.

– Förrän detta är över får de tyvärr inte träffa släktingar, som sina barn och barnbarn. Inte några trevliga släktmiddagar. 

Riskerna med att som äldre träffa yngre personer är enligt Agnes Wold större än att träffa en annan äldre person. Anledningen är att yngre ibland inte ens vet om att det är sjuka.

– Rent krasst är mycket säkrare att bjuda hem en gammal person. För en gammal kan inte gå runt och ha en liten släng av corona liksom. Får de corona blir det ju jättesjuka. Det farliga är de yngre som kan ha en så mild sjukdom att de inte märker det.

Kan man då som 70-plussare bjuda hem en annan vän över 70 år?

– Egentligen inte, det är det som är problemet.

Att träffas utomhus är dock en helt annan femma, säger Agnes Wold, som påpekar att viruset med all sannolikhet sprider sig lättare inomhus än ute i friska luften.

– Promenader är jättebra. Annars får man ju blodpropp och det är ju inte bra.

Men kan man som äldre till exempel sitta på samma parkbänk? Eller är det för nära?

– Ja lite grann, men utomhus är det väldigt riskfritt. Det är klart man ska hålla avståndet där också, men det viktigaste är inomhus. Det är en helt annan spridning. Så det behöver man väl inte tjata om, ifall de sitter på samma parkbänk.

Däremot är riskerna på inomhus på platser som mataffärer något som alla, inklusive de äldre, behöver ta stor hänsyn till. Agnes Wold menar att den som är över 70 år allra helst helt ska undvika affärer som läget är nu. Även om många mataffärer har extra öppettider då bara folk i riskgrupper är välkomna.

– Ja man bör ju det egentligen. Men om du nu handlar på sådana här riskgrupptider, så håll bra avstånd och stå med en meters lucka i kön. Det är trängseln som är riskfylld. 

AGNES WOLDS VIKTIGASTE TIPS TILL DE SOM ÄR 70 PLUS

Träffa inte släktingar, särskikt inte yngre då de kan vara smittade utan att veta om det.

Träffa helst inte heller andra äldre inomhus.

Att träffas utomhus går däremot utmärkt. Men det är inte optimalt att sitta för nära varandra.

Ta promenader för att undvika andra hälsoproblem, så som blodproppar.

Åk inte i kollekttrafiken

Försök undvika mataffärer, håll avstånd om du absolut måste dit.

Be någon om hjälp om du behöver något på ett apotek. Där blir det ofta trångt.

Kontakta inte sjukvården om du bara är ”lite” dålig. Andningsproblem är det största varningstecknet.

Du som är runt 70, inse och acceptera att du tillhör en riskgrupp.

Du som är ännu äldre, tänk på att du kan belasta sjukvården även du inte själv är orolig.

Undvik apotek

Agnes Wold pekar även ut apotek som en plats som personer i riskgrupper bör se till att hålla sig undan ifrån.

– Där är det också viktigt att någon annan går och hämtar, för där kan det bli ganska trångt. Apotek är ju inte så himla stora. Det ska man akta sig för också. 

Bör äldre personer undvika kollektivtrafiken?

– Ja, egentligen ska det inte vara ute i kollektivtrafiken. De kan ju vara ute och promenera och så där. Jag vet inte vad de ska ut i kollektivtrafiken och göra, för de ska ju inte till jobbet. Och Sverige har vi det så bra så att det alltid finns något trevligt ställe att promenera på i närheten. Det är inte som i Londons innerstad.

I takt med att antalet coronasmittade i Sverige snabbt har ökat har också sjukvården blivit allt mer belastad. Wold påpekar att det därför är viktigt att inte belasta vården i onödan. 

– Det är inte när man blir lite dålig som man ska kontakta vården, utan det är när man har svårt att andas. Dyspné heter det på fint språk. Alltså det är när man absolut inte orkar plocka ur diskmaskinen. Luften räcker inte till, man blir helt matt och trött.

Så man ska inte slänga sig på luren och ringa 1177 om man är gammal och börjar må dåligt?

– Luren kan du väl slänga dig på, men du ska absolut inte slänga dig i väg till sjukvården.

De senaste veckorna har det blossat upp en debatt i Sverige om de äldres attityd till covid-19, då vissa menar att det finns äldre som inte tar viruset på tillräckligt stort allvar. Agnes Wold tror dock de allra flesta förstår allvaret. 

– Jag tycker de flesta verkar förstå det här. Det tror jag nog. Det finns så fruktansvärt många äldre personer, en miljon eller något sådant. De flesta sköter naturligtvis det där. Man ska inte tjata på dem alltför mycket.

Två olika typer av äldre

Samtidigt delar hon in de äldre i två olika grupper. Som hon av olika anledningar uppmanar att tänka till: De ”yngre äldre” och de ”äldre äldre”.

– De yngre äldre är de här som är just runt 70. Då vill man ju inte låtsas om att man är äldre. Det har ju varit så mycket propaganda för detta. Att 70 är det nya 50, och de är så himla fräscha, de spelar golf och de reser hit och dit. Men det det handlar om är reservkapacitet i lungorna och i blodomloppet. Så även om du är jättefräsch och säger att ”jag har mycket bättre kondis än en slö 25-åring”, så är det så att den lata 25-åringen klarar sig mycket bättre i respirator än du. 

– Det har att göra med hur bra hjärtat är och hur stora och elastiska dina lungor är. Det märker man ju inte när man blir äldre. Man har mindre reserver och då klarar man intensivvård mycket, mycket sämre, fortsätter Agnes Wold.

Den andra kategorin enligt professorn är de som hunnit en längre bit över 70 och som behöver se helheten med coronahotet i samhället.

– Sen har vi de ”äldre äldre” och de känner väl att 'äsch det är inte så viktigt'. Det är lite coola inför det här med livet och döden. Men det är ju nästan farligare då. Det är ju det att vården blir belastad om de blir sjuka.

I slutändan återvänder samtidigt ändå professorn till hon tror att de flesta äldre i Sverige vid det här laget ändå har insett allvaret med coronaviruset.

– Det är tufft för de här äldre, men det är coola också. De fattar nog det.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.