Agnes Wold: Så klarar du hemmaplugget bättre

Smittskyddsexperten: ”Finns en risk att skolorna stänger i närtid”.
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte tal om något trevligt fikalov när gymnasier, högskolor och universitet är stängda, betonar Agnes Wold. 

– Tro inte att blivande arbetsgivare tycker att det är okej att du inte lärde dig den matte du behövde, för att skolorna stängde. Nu måste unga ta eget ansvar, säger professorn i klinisk bakteriologi.

Här delar hon med sig av sina bästa tips för de barn och ungdomar som måste stanna hemma i coronakrisen.

Att universitet, högskolor och gymnasier stängt för att minska risken för coronaspridning i samhället betyder inte att terminen är slut, framhåller Agnes Wold. Hon sitter själv vid sitt arbetsbord på Göteborgs universitet och förbereder digital undervisning för blivande läkare – som hon vanligtvis skulle ha träffat i föreläsningssalen på Sahlgrenska akademien.

– När du i framtiden söker jobb bryr sig ingen om att det varit coronakarantän och att du påstår att du därför inte klarade matematiken för att ta dig in på universitetet, säger Agnes Wold. 

Många gymnasister kommer ju få visst lärarstöd på videolänk, men även om professor Wold inte vill underskatta värdet av lärarledd undervisning så vill hon slå ett slag för att det finns fler bra sätt att lära sig. 

– Det finns studier som visar du lär dig mest när du själv lär ut till andra. När du förklarar för andra använder och befäster du kunskaperna på ett helt annat sätt. Det är därför läkare kan så mycket, för de har förklarat samma sak om och om igen. 

Agnes Wold fortsätter:
– Men det förutsätter förstås att du först själv sätter dig och läser på. Läkarutbildningen är tuff och det är svårt att jobba mycket ensam. Man måste bli förhörd och samarbeta för att klara sig bra. Mitt råd till unga är att dela upp studierna i etapper och stämma träff på videolänk med studiekompisar ett visst klockslag. Då kan man förhöra varandra och berätta om olika kapitel.

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN

Bra att bryta stillasittandet och röra på sig

För att beslutet att stänga ner på-plats-undervisningen för äldre elever och studenter verkligen ska ge effekt på smittspridningen i samhället är det viktigt att ungdomarna inte hänger i gallerior eller i onödan belastar kollektivtrafiken, varnar professorn.

– Men många uteserveringar kommer nog att tidigarelägga öppnandet och då kan man sitta där och plugga. 

Dessutom är det bra att bryta stillasittandet och försöka röra på sig. Ta raster och gå promenader, tipsar Agnes Wold.

– Tro inte att smittan finns utomhus. Det är helt ofarligt att jogga, så länge man håller minst 1,5 meters avstånd till andra som man ska göra så här i coronatider.

Agnes Wold tycker att föräldrar ska vara tacksamma för att grundskolor i Sverige – till skillnad från i många andra länder – än så länge hålls öppna. 

– Blir det aktuellt att stänga grundskolor blir det förstås ett himla jobb att fixa lunch till barnen, men då kanske det är läge att ha hemkunskapslektioner med barnen och lära dem laga mat?

Att yngre barn kanske får ha skärm mer än vanligt om förskolor och grundskolor stänger eller om föräldrar måste jobba hemifrån bekymrar inte Agnes Wold.

– Skärmar är i sig inte farliga. Det farliga är om barnen inte alls rör sig, men det har ingenting med skärmar att göra, säger hon. 

Professorn har också ett råd till ungdomar som nu kanske får mer tid över än de önskar. 

– Hjälp gärna mor- och farföräldrar som ännu inte har datorkunskap att koppla upp sig på videolänk så att ni kan hålla kontakten den vägen och visa dem hur man skaffar bank-ID och liknande. Har ni pengar över – köp bra datorgrejer med mikrofon och sådant till mormor. 

Men om föräldrar hjälper mor- och farföräldrar att installera datorer ska de äldre ta en promenad under tiden så att man inte umgås fysiskt över generationsgränserna i coronatider, betonar Agnes Wold. 

– Ni får ringa mormor och hjälpa henne att få datorn att fungera.

Smittskyddsprofessorn Jan Albert svarar på de vanligaste frågorna om corona.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.