Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wold chattade med läsarna om coronaviruset

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Över 10 000 personer i Sverige har bekräftats vara smittade av corona – nära 900 svenskar har också dött i smittan.

Samtidigt firas det påsk och Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att inte resa.

På påskaftonskvällen chattade Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, om coronaviruset – här kan du läsa hennes svar.

Ska jag, kvinna på 70+, skippa tandvården nu? 

AGNES WOLD: Ja, det tycker jag. Om det inte är något akut. Själv tänker jag inte gå till varken tandläkare eller frisör förrän tidigast till hösten.


Det är superhärligt påskväder där jag bor. Vill umgås med mina nära & kära och njuta av solen. Har hört att det går bra när man är utomhus, men vad ska man tänka på?

AGNES WOLD: Håll avståndet – åtminstone en armlängd. Till 70+ bör du hålla 1,5 meter. Och tänk på att inte gå i stora flockar i bredd och tvinga 70-plussare att gå ut i diket för att hålla avståndet till er!


Det kommer ju nya bud hela tiden! Vad är det senaste om riskerna man ska tänka på som riskgrupp eller 70+?

AGNES WOLD: Det är samma hela tiden: Träffa inga andra människor, annat än utomhus. Och även ute bör man hålla avståndet – 1,5 meter.


70+ ska ju inte träffa andra annat än utomhus. Men många affärer, till exempel mataffärer, har ju speciella öppettider för riskgrupper. Om man besöker en sådan och håller stort avstånd till andra kunder, kassören sitter bakom plexiglas och man tvättar sig med handsprit så fort man kommer ut (har i fickan), är risken då jättestor?

AGNES WOLD: Nej, den är jätteliten. Det är därför man har sådana tider för riskgrupperna. Och de är ju ordentliga och hänsynsfulla mot varandra och håller avstånd, så det är nog ett väldigt säkert sätt att handla.


Kan jag som är 71 år gå till frisören? Jag har kol och högt blodtryck, men mår bra.

AGNES WOLD. Det skulle jag inte göra.


Kaffe med mormorsmor, 93 år, på hennes altan, är det lämpligt?

AGNES WOLD: Mycket lämpligt! Med goda småkakor och kanske lite likör?


Det är så många olika budskap. Jag är 73 år, ibland sägs det att jag får gå till mataffären mellan 07-08 på morgonen och ibland sägs att jag inte alls får gå dit. Vad gäller?

AGNES WOLD: Du FÅR gå dit. Där är bara en massa andra i din ålder (eller äldre) och de är disciplinerade och håller avståndet så det är minimal risk!


Jag jobbar på förskola, min man har högt blodtryck och är 70+. Hur bör jag agera?

AGNES WOLD: Att förskolebarn skulle smitta dig med corona är nog inte så troligt. Men du är ändå i jobb och träffar människor, till exempel barnens föräldrar. Ska du vara 100% säker på att inte smitta din man, så är bäst att hitta någonstans han kan bo själv eller tillsammans med någon annan i karantän tills det här är över.


Vi är 70+ och har isolerat oss minutiöst senaste månaden, vi har bara gått ut med hundarna och inte haft kontakt med någon, inte heller handlat. Nu har vi haft kontakt med en frisk person vid genomgång av husbilen och oroar oss att vi kanske trots allt blivit smittade om han skulle ha varit en frisk smittbärare. Hur lång tid tar det i så fall innan vi känner symtom? 

AGNES WOLD: 5 dagar ungefär. Så har ni inte blivit sjuka på en vecka, så är det lugnt. Vad duktiga ni är!


Jag har en son som längtar så mycket efter sin morfar som är 70 +. Innan coronaviruset sågs de varje dag. Han har inte varit på förskolan på över en månad, han har bara varit hemma och på tomten. Vågar man låta dem ses?

AGNES WOLD: Det tycker jag inte. Inte för att jag tror att han är sjuk och smittsam, men då kommer 70-åringen i kontakt med dig och så träffar han andra och så vidare. Bättre att vänta. Mina barnbarn får inte heller träffa sin morfar (eller mormor).


Har tillfrisknat men mina lungor ömmar vid lätt ansträngning. Bör jag vara orolig och kolla upp det eller kommer det att läka av sig själv?

AGNES WOLD: Nej, avvakta. Det finns ändå inget att göra. Själva lungorna har ingen känsel, så det troliga är att det är muskler som blivit ansträngda, möjligen lungsäcken som blivit lite inflammerad. Det gör förhoppningsvis över!


Jag bor i ett höghus med en liten hiss. Vågar man åka hissen med tanke på att någon som kanske har smittan kan ha åkt hissen före mig? Många tar hissen. 

AGNES WOLD: Det är ingen fara. De där dropparna ramlar ner i golvet ganska snabbt och hänger inte kvar i luften!


Som rökare sätter jag mig i riskzonen när det gäller sjukdomar, är det mer riskfyllt med detta virus för att det kan sätta sig på lungorna? Jag försöker sluta. 

AGNES WOLD: Ja, det här är verkligen ett virus som slår på lungorna. Så om du kan sluta, så försök!


Hur stor är smittrisken när någon handlar mat till mig? Jag tänker på om man ska sprita maten eller inte.

AGNES WOLD: Absolut ingen risk! Tvätta händerna innan du äter bara, så är du helt säker mot coronan! 


Finns det någon möjlighet att en av de vuxna i en familj med två vuxna och fyra barn blir väldigt dålig med covid-19, medan resten av familjen inte får några symptom alls?

AGNES WOLD: Absolut. Att barnen inte får symtom är som det brukar, jag har hört om flera sådana familjer där barnen inte blir sjuka alls. Och eftersom vissa blir enormt sjuka och en del extremt lite sjuka, även bland vuxna, så kan det ju vara så i en familj att en är sjuk och den andra frisk, eller nästan frisk. Det hade varit intressant att ta prover från de båda föräldrarna för att se om den utan symtom hade viruset i näsan eller inte.


Kan man bli smittad om man rör handtag på kundvagnar?

AGNES WOLD: Det är väl inte så troligt. Och även om det skulle råka finnas coronavirus där så försvinner det om du tvättar händerna i varmt vatten med tvål, när du kommer hem.


Tror du att det kommer att vara möjligt att resa utomlands denna sommar?

AGNES WOLD: Nej, det tycker jag låter jättedumt. Det kan blossa upp en epidemi på det ställe man åker till med utegångsförbud och inställda kommunikationer. Stanna hemma, tycker jag


Vad tycker du om körsång? Kan en mindre kör med sångare som inte är i riskgrupp repa?

AGNES WOLD: Ja, det kan man väl. Men det låter som ett ypperligt tillfälle för viruset att sprida sig när man står där tätt med öppna munnar. Så vill man inte ha coronan, skulle jag nog inte sjunga ihop med andra får jag säga.


Jag har hört att immunförsvaret behöver ”gymnastiseras”, alltså utsättas för lagom mycket för att hålla sig alert, och därför om man har isolerat sig allt för mycket blir man som en svamp sen som suger åt sig alla möjliga virus. Stämmer det att immunförsvaret behöver utsättas för allt möjligt hela tiden för att hållas alert?

AGNES WOLD: Nejdå. Däremot måste små barn få träffa andra (gärna också katter och hundar) och träna sitt immunsystem för att inte få allergi. Men den vuxnes immunsystem är ganska färdigt och behöver inte tränas på samma sätt.


Vi beställer mat online och hämtar vid uthämtningsställe. Är risken stor att man blir smittad om någon sjuk hämtat varor innan oss?

AGNES WOLD: Nej. Tvätta händerna när du kommer hem, bara.


Smittar löpare mer än andra? De springer med öppen mun, stänker svettdroppar åt alla håll och sicksackar bland alla flanörer i parkerna.

AGNES WOLD: Jag blir också lite irriterad på deras flåsande. Jag tycker de kan springa på lite mer avskilda ställen än bland 70-plussare som försöker gå en stilla promenad.


Verkar inte finns någon som ”verkligen vet” om viruset är droppsmitta eller luftburen smitta. Men man gissar febrilt.... vad tror du? 

AGNES WOLD: Corona sprids med droppsmitta. Det går utmärkt att sprida sig snabbt i en befolkning med hjälp av droppsmitta – tänk bara på influensan som också sprids med droppsmitta (liksom vanlig förkylning). Jag gillar inte termerna ”droppsmitta” och ”luftburen smitta/aerosol”. För när man tänker på droppar, så tänker man på stora droppar som vattendroppar eller snordroppar. Både droppsmitta och aerosol sprids med droppar i utandningsluften och det är så små droppar att man inte ser dem. Men aerosoldropparna är ännu mindre och kan ”hänga” kvar i luften ett par timmar, medan droppsmittedropparna ramlar ner i golvet ganska omedelbart.

Att vi vet att det är droppsmitta beror på att man smittspårat hundratals patienter. Man ser då att om de smittat någon så är det nästan alltid en eller två personer som de haft nära kontakt med (typ: sambo), medan man inte spritt smittan till andra tågresenärer som sitter någon stolsrad framför eller bakom. Även i Kina såg man att 90% smittan var mellan hushållskontakter.

Av någon anledning tycks man tycka att det är mer ”status” och farligt med aerosol än droppsmitta. Men coronan är farlig och smittsam som droppsmitta. Typiska aerosolsmittor är mässling, vattkoppor och tbc.

Sedan kan det uppkomma aerosol vid vissa procedurer som man utför på IVA och därför måste IVA-personal ha virustäta andningsmasker på sig.


Vilket råd ger du till alla elever som är rädda för att bli smittade när skolan öppnar på tisdag?

AGNES WOLD: Elever behöver inte vara oroliga – det är gamla människor som blir sjuka.


Kan coronaviruset komma tillbaka om 10 år?

AGNES WOLD: Ja, men vid det laget får vi innerligt hoppas att vi har ett vaccin!


Är det lönt att hålla andan när man är nära folk? 

AGNES WOLD: Så gör jag i alla fall. Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar.


Norge, Danmark och Finland har inte ens tillsammans hälften av Sveriges dödssiffror. Hur tolkar du det?

AGNES WOLD: Jag tror att antalet fall man får i början beror på en huvudsaklig faktor – hur mycket befolkningen reser utomlands. Varje svensk reser utomlands i snitt en gång/år, vilket innebär att 25 000 svenskar varje dag kom in i landet. Dessutom förstås folk från andra länder som kommer hit för semester eller jobb. Det innebär att man ympar in smitta i befolkningen och vi vet nu att det skedde till och med innan alla dessa alpresenärer.

Jag tror att svenskarnas extrema kärlek till att åka utomlands har gett oss en relativt stor mängd smitta på ett tidigt stadium, vilket gav upphov till ”samhällssmittan”. Jag vet inte om man reser på detta extrema sätt i Danmark, Norge och Finland.

Vad gäller antalet döda beror det till mycket stor del på åldern på dem som smittats, eftersom det är 50 gånger större risk att dö för en 70+ än för en som är 50 eller mindre. Här har vi fått in smittan på äldreboenden och i värsta fall får vi in den hos dem som har hemtjänst. Det tror jag till stor del beror på att man har stor personalrotation och en massa timvikarier – det är omöjligt att bedriva ett smittsäkert arbete med gamla människor om man organiserar åldringsvården på det sättet. Jag inbillar mig, utan att veta säkert, att man har en mer stabil arbetssituation i äldreboenden i Norge och Finland.

Sjukvården tror jag är av samma klass i alla våra nordiska länder, det vill säga hög.


Min sambo har förmodligen covid-19 med de flesta symptom men de är väldigt milda, även nu en vecka sedan han blev sjuk. Jag undrar om smittrisken är lika stor nu som när han blev sjuk?

AGNES WOLD: Det tycks som om man framför allt är smittsam den första veckan och att smittsamheten avtar sedan. Men du måste tänka på inkubationstiden också. Om du blir smittad av honom, så tar det 5 dagar innan du blir sjuk. Hoppas du får milda symtom!


Smittar hosta bara rakt fram eller kan det smitta om man sitter bakom också?

AGNES WOLD: Nej, det ska mycket till för att dropparna ska lyckas ta sig bakåt och runt nacken.


Kan viruspartiklar fastna på tidningar så att man kan bli smittad när man tar i dem?

AGNES WOLD: Tja, kanske det. Men om du tvättar händerna när du läst tidningen (tvål och varmt vatten) så blir du av med alla eventuella virus.


Vid vilka grader dör viruset? Läste att det dör vid 60 grader, men hur kallt klarar det?

AGNES WOLD: Ofta sparar man virus och bakterier i frysen, så att kyla ner virus är ingen bra metod att bli av med det. Värme, uttorkning, UV-ljus, diskmedel, tvål och vatten, sprit, allt som löser upp fett – förstör detta virus.