99 procent av de som dog hade andra sjukdomar

Svenska Helena Öman berättar hur det är att befinna sig i karantän i Italien.
Italiens hälsomyndighet har nu tittat närmare på 355 av dödsfallen, och kommit fram till att 99 procent av dem hade en flera underliggande sjukdomar före coronasmittan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Tyskland har över 12 000 smittade, men bara 28 dödsfall. Det betyder att coronaviruset i Tyskland endast dödar 0,2 procent av de som smittas – långt under de italienska siffrorna.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sedan coronautbrottet har närmare 9000 människor dött av viruset och Italien har näst högst antal dödsfall i världen. 

Italienska myndigheter har tittat på 355 dödsfall i landet – och resultaten visar att 99 procent av dem hade en eller flera underliggande sjukdomar. 

– Italien har en mycket äldre befolkning, säger Mike Ryan på WHO till The Telegraph. 

Totalt har 2978 dött av corona i Italien.

Landets hälsomyndighet har nu tittat närmare på 355 av dödsfallen, och kommit fram till att 99 procent av dem hade en flera underliggande sjukdomar före coronasmittan. 

Många av de som redan före corona-utbrottet var sjuka, var också äldre. Totalt var det endast tre – 0,8 procent – som saknade en underliggande sjukdom. 

Resten, 99,2 procent, hade en eller flera underliggande sjukdomar, där hela 75 procent hade högt blodtryck. Diabetes och hjärtsjukdomar var också vanligt.

Italien är det land efter Kina som har flest antal coronasmittade och flest antal dödsfall kopplade till viruset. Över 35 000 människor har smittats och närmare 3000 har dött, det ger en dödlighet på drygt 8,5 procent av de som drabbas. 

WHO: ”Tyskland har väldigt aggressiva testprocesser”

I Tyskland ser det annorlunda ut. Landet har över 12 000 smittade, men bara 28 dödsfall. Det betyder att coronaviruset i Tyskland endast dödar 0,2 procent av de som smittas – långt under de italienska siffrorna. 

Det kan bero på att Tyskland ligger ett par veckor efter Italien i termerna av när utbrottet började, men också för att Tyskland gör något annorlunda, och att den tyska demografin skiljer sig mot Italiens. 

– Tyskland har väldigt aggressiva testprocesser, säger Mike Ryan, hälsonödläges läkare på WHO, enligt The Telegraph.

Han fortsätter: 

– Italien har en mycket äldre befolkning. Och det är många sätt så att Italien är en förebild för att leva längre, men i det här fallet så betyder det att dödligheten kommer vara högre, säger Ryan. 

”Väldigt stor systemskillnad mellan Tyskland och andra”

Officiella siffror visar dock att trots att Italien har en generellt sett äldre befolkning, så har Tyskland en lägre procentuell andel äldre smittade än Italien. 

En stor anledning till att det ser ut så handlar om den tyska smittspårningen, som hittills kan ha hindrat att coronaviruset, i någon större utsträckning, drabbat de äldre, enligt läkare i Tyskland. 

– Det är en väldigt stor systemskillnad mellan Tyskland och andra länder. Våra restriktioner för introduktionen av en ny testmetod är väldigt liberala. I andra länder så finns det en central testauktoritet som sköter allt, säger Christian Drosten, ledande mikrobiolog på Berlins universitetssjukhus Charité till Watson magazine. 

Vid corona-utbrottet hade Tyskland 29,2 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare. Samma siffra för Italien var 12,5. 

För Sverige var den 5,8. 


Vanligtvis är vattnet i Venedigs kanaler grumligt. Men nu under karantänen har vattnet plötsligt blivit kristallklart.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.