Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

79-åriga Mias oro: ”Jag är jätterädd”

Johan Carlson vädjar till yngre att hålla avstånd: ”Orimlig situation”
Brit Rundberg, 87.
Mia Stubendorff, 79.Foto: LISA MATTISSON
Maj Lis Jonsson, 75.Foto: Privat

Flera äldre vittnar om fortsatt hänsynslöshet och att allmänheten inte håller behörigt avstånd till dem. Och situationen blir sämre för var dag som går. 

– Jag går med rullator och ser rätt gammal ut, jag tycker de borde förstå att hålla avstånd, säger Brit Rundberg, 87.

I början av september intervjuade Expressen tre kvinnor i riskgrupp om hur de upplevde coronaträngseln. Alla vittnade om en respektlöshet och att få människor såg till att hålla avstånd till dem. Expressen kontaktade dem igen för att se om läget förändrats under hösten.

– Nu är man ju jätterädd hela tiden och håller sig jättemycket på sin kant, säger Mia Stubendorff, 79 och fortsätter:

– Det är ju en väldig spridning utav smittan, och som högriskperson har man ju inte alls lust att frottera sig med folk särskilt mycket.

Mia Stubendorff, 79.Foto: LISA MATTISSON

Liksom senast uppger Mia att det är hon som måste ta initiativ till att folk ska flytta på sig. Hon är fortfarande nödd till att själv gå till mataffären och handla, och åker ibland tåg.

– Man kan åka vissa tider, när man tror att det är lite folk. Men det är mycket bekymmersamt att åka tunnelbana.

– Och jag går i mataffären, med viss skräck eftersom folk inte håller avstånd. Jag försöker att gå tidigt på förmiddagen när det inte är så mycket folk, men det är fortfarande för mycket folk för mig.

Hon menar att folk i allmänhet inte blivit bättre på att hålla avstånd, och att hon ofta behöver säga till.

– Jag tycker det har blivit sämre. Ofta är det så att man får göra en gest eller säga till om att hålla avstånd.

Vad gör du för gest då?

– Jag sätter upp armen för att visa andra om att hålla avstånd.

Hänsynslöst att folk inte håller avstånd

Brit Rundberg, 87, menar även hon att folk i allmänhet blivit sämre på att hålla avstånd.

– Somliga säger att det har blivit bättre och att folk går undan mer, men det tycker inte jag. Jag måste säga att det inte blivit bättre.

– Det gäller framför allt yngre personer, men också medelålders och de lite högre upp i åldrarna.

Brit Rundberg, 87.

Har du börjat säga till folk att hålla avstånd nu?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tycker de får väl tänka själva, jag vill inte bli smittad i alla fall, men om de inte tycker att det spelar någon roll så får de väll skylla sig själva.

– Nu vet jag ju inte hur det blir efter den här senaste presskonferensen, nu när de larmat kanske folk börjar skärpa sig.

Brit Rundberg tycker inte att det är hänsynslöst att folk inte håller avstånd till henne, snarare huvudlöst.

– Dels går jag med rullator och ser rätt gammal ut, jag tycker de borde förstått det att de borde va lite försiktiga då. Tillexempel när man är på på en passage av trottoaren där det är lite trångt, så är det alltid jag som får stå och vänta till folk har gått färdigt, säger hon.

De som springer är värst

Maj Lis Jonsson, 75, uppger att hon börjat gå och handla i sin närbutik i stället för att be andra att handla, hon promenerar fortfarande, helst i Hagaparken och det är ofta där folk är för närgångna. Värst är de som springer.

– När folk är för närgångna eller går med mobilen då hoppar jag åt sidan. Det skulle jag inte ha gjort tidigare, för då har jag tyckt att jag faktiskt också har rätt att gå här på trottoaren, men nu kliver jag ner på gatan om jag måste.

– De som springer är hänsynslösa, och man ser de inte för de springer så fort. Men man känner som en pust i nacken.

Maj Lis Jonsson, 75.Foto: Privat

Har du börjat säga till?

– Ja någon gång ibland, det blir ett spontant uttryck ”skärp dig” eller något sånt där, men de hör ju inte för då är de redan så långt bort.

– Så egentligen gör jag det inte i någon stor utsträckning, men jag reagerar på det och tycker att de är bland de värsta.

Maj Lis Jonsson berättar också att hon börjat använda munskydd de få gånger som hon åker kollektivt. Men menar att hon främst bär det som en symbol till omgivningen om att hålla avstånd.

Då kommer nya nationella råd inför julen.

LÄS MER: ”Det är livsfarligt att vara äldre nu” 

LÄS MER: Professorns krav när smittan skenar: Stäng skolorna nu 

LÄS MER: Vaccinsamordnaren: Då kan du vaccinera dig mot corona