Den 6 mars bedömde Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning i Sverige som måttlig.
Sportlovsresenärer med symtom testades.
– Vi har ingen smittspridning i samhället, utanför de här personerna och deras närmaste krets, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten då.
Dagen efter, lördagen den 7 mars hade 180 personer bekräftats smittade i Sverige. Folkhälsomyndigheten uppgav för Expressen att deras bedömning var att det inte fanns ett stort mörkertal i Sverige ännu, men att det kunde ändras fort.
Melodifestivalens final genomfördes som planerat i Friends Arena på lördagen, inför runt 27 000 människor.
Samma kväll anordnades en 60-årsfest i Stockholm.
– Samma dag som vi hade den här festen var det Melodifestivalen med full publik. En av gästerna var en läkare som sa ”jag tar inte i hand, jag kramas inte, nu har det börjat, i morgon är det full beredskap och stabsläge på alla sjukhus”. Han var medveten om att det var i gång, säger födelsedagsbarnet till Dagens Nyheter.
Tänkte: ”Nu kommer han att dö”
Av de runt 100 gästerna insjuknade sedan 70 personer med influensaliknande symtom, rapporterar DN:s Emma Bouvin och Mikael Delin. Fyra personer har konstaterats smittade med covid-19.
Födelsedagsbarnets man testades positivt för viruset den 11 mars, och är en av två festdeltagare som vårdats i respirator efter festen.
– Jag har förstått nu att det är så de behandlar de här patienterna, men för mig kändes det ju som att ”nu kommer han att dö”.
Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger till DN att ju mer man smittspårade, desto fler fall utan säkra utlandskopplingar hittade man. Han tycker det är svårt att säga om fest-exemplet visar att man borde haft andra rekommendationer tidigare.
– Det är alltid lättast att titta i backspegeln. Det är väldigt svårt att komma med väldigt skarpa rekommendationer utan att ha en bra grund att stå på. Då kan man lätt bli misstrodd och få höra att man tar i för mycket. Det är bra att det sker successivt och balanserat. Men nu är det definitivt läge att avråda alla från att ha de här sociala kontakterna.
10 mars: ”Mycket hög risk” för samhällsspridning
Födelsedagsbarnets man var den som drabbades värst efter festen. De allra flesta fick lindriga symtom. Efter helgen 7-8 mars konstaterades fler och fler fall i Sverige. Den 10 mars bedömde myndigheten att det var en mycket hög risk för samhällsspridning.
– Var och en med symtom ska begränsa sina sociala kontakter. Vad innebär det? Har man ett arbete där man möter andra människor bör man stanna hemma, sa generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens den dagen.
Den 11 mars förbjöds sedan allmänna sammankomster med fler än 500 personer i hela landet.