Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 000 coronaskadade på jobbet – flest kvinnor

Sjuksköterska berättar om sitt arbete.
Nästan 5 000 anmälningar har inkommit till Försäkringskassan gällande coronarelaterade arbetssjukdomar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nästan 5 000 anmälningar har inkommit till Försäkringskassan gällande coronarelaterade arbetssjukdomar.

Flest anmälningar kommer från kvinnor och vårdyrken är den värst drabbade kategorin, enligt statistik som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

– Tyvärr tror jag det kan handla om det vi har sagt, det finns klassperspektiv i detta, man har inte skyddat arbetarna lika mycket anser vi, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till radion.

Försäkringskassan har under coronapandemin fått in nästan 5 000 anmälningar där svenskar smittats på sitt arbete och tagit skada. Det visar en sammanställning från Arbetsmiljöverket som Ekot tagit del av.

80 procent av anmälningarna har inkommit från kvinnor som drabbats av coronarelaterade arbetssjukdomar.

De yrkesgrupper som flest anmälningar kommit från är undersköterskor, sjukvårdsbiträden och liknande yrken. Totalt 2 101 anmälningar. Även flera anmälningar har kommit från hemvårdsbiträden och personliga assistenter.

Fackföreningen Kommunal organiserar yrkena.

– Ja det här är ju för oss helt nya siffror, vi blev väldigt överraskade när vi såg att det var så väldigt stor skillnad på undersköterskor men även vårdbiträden jämfört med andra yrkesgrupper inom sjukvården, säger Tobias Baudin, ordförande för fackföreningen, till Ekot.

Vårdförbundet: Man nekas arbetsskada

Baudin tror att det handlar om klassperspektiv, där man inte har skyddat arbetarna.

Sjuksköterskor står också för en stor del av anmälningarna, knappt 1 400 stycken. Omkring 170 anmälningar har kommit från läkare.

– Man har tappat förtroendet för arbetsgivaren, man har tappat förtroendet för politiken men också hur hanteringen av helheten har varit och att man liksom nekas man arbetsskada, nekas man försäkringsskyddet som vi egentligen har om jag behöver bli sjukskriven, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till radion.

Folkhälsomyndigheten korrigerar sina coronasiffror.