Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

49 gånger högre risk för ovaccinerade äldre

Så ser läget ut med vaccinpass i Europa.
Risken av läggas in på sjukhus är 49 gånger högre för en person som är över 65 och ovaccinerade, än den som fått tre doser i samma ålder.
Foto: Staffan Löwstedt / SVD TT NYHETSBYRÅN
Stor skillnad syns också mellan personer som fått boosterdos och de som inte fått.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har släppt nya siffror över risken att tvingas till sjukvård till följd av covid-19.

Bland personer över 65 är risken 49 gånger högre för den som inte vaccinerats, jämfört med den som tagit tre sprutor, rapporterar Washington Post.

Överlag visar siffrorna från CDC stora skillnader mellan vaccinerade och ovaccinerade vad gäller risken att läggas in på sjukhus efter att ha smittats med covid-19.

För personer som är 65 år och äldre är risken hela 49 gånger högre att hamna på sjukhus om personen är ovaccinerad, jämfört med en person som tagit alla tre sprutorna, visar siffrorna enligt Washington Post.

Även för personer mellan 50 och 64 år var skillnaden betydande. Då handlar det om en 44 gånger förhöjd risk.

Smittskyddsmyndigheten CDC hade vidare i sin undersökning som pågått från oktober till december 2021 tittat närmare på effekterna av boostervaccineringen. De kunde se att en person över 65 som fått två doser, oavsett slag, hade 17 gånger högre risk att hamna på sjukhus än de som fått tre doser.

Smittan ökar bland äldre i Sverige

Samtidigt som de nya siffrorna presenterats syns i Sverige en rekordökning av smittan i de aktuella åldergrupperna. Under årets två första veckor har antalet fall ökat med 100 procent bland personer som bor på särskilt boende, Säbo, eller har hemtjänst.

– Ett ökat insjuknande bland de allra sköraste kommer leda till ett ökat inflöde i hälso- och sjukvården. Vi ska inte tro att vi kan hålla de här verksamheterna utanför den här vågen, kommenterade Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under torsdagens pressträff.

I Sverige har ungefär 78 procent av alla över 60 år fått en tredje dos vaccin.

Matti Sällberg: ”Inte alls konstigt med en fjärde dos”