Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4 positiva nyheter som gör dig gladare i coronatider

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
J K Rowling har skapat en ny sajt för att hjälpa alla som måste stanna hemma att stå ut under coronakrisen.
Kan Harry Potter och hans vänner trolla bort tristessen?Foto: JAAP BUITENDIJK / AP WARNER BROS. PICTURES
Harry Potter at home - ny sajt för alla fans.

Mycket handlar om coronapandemin dessa dystra dagar.

Men det finns även positiva nyheter att rapportera om.

Här är några besked som förhoppningsvis kan göra oss lite gladare.

J K Rowling har skapat ny Harry Potter-sajt

Alla Harry Potter-fans kan glädja sig åt att författaren J K Rowling har skapat en ny sajt för att hjälpa alla som måste stanna hemma att stå ut under coronakrisen.

Harry Potter at home kan man testa sina kunskaper om Potter och hans vänner och ovänner på Hogwarts i frågesporter och korsord.

Här finns också en en färdplan för nybörjare – hur man läser Harry Potter-böckerna, komplett med en ordlista på alla de uttryck som flyger runt i berättelserna.

”Föräldrar, lärare och vårdgivare som arbetar för att hålla barn roade och intresserade medan vi är isolerade kan behöva lite magi” skriver författaren på Twitter.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1245320037356929025

Så räddades Ivars 100-årskalas

När Ivar Jansson i Köping var tvungen att ställa in sitt 100-årskalas på grund av coronapandemin – då tog känslorna över i sociala medier.

En insamling startades av Facebookgruppen med det långa namnet Lokaltidningsbesvikelser, och människor från hela landet skänkte pengar som räckte till tårta, blommor och 3 000 kronor – kanske till ett senare kalas.

Tårtan överlämnades av lokaltidningen Bärgslagsbladet och en grupp Köpingsbor sjöng för 100-åringen.

Personalen på Nordlunds äldreboende, där Ivar Jansson bor, har läst upp hälsningarna och kommentarerna på Facebook. På frågan om det inte är lite speciellt att fylla hundra år svarar Ivar Jansson:

- Ja, det verkar så, ändå är jag precis likadan i dag som dagen innan.

Under tiden i England: social distans-dans

Grannarna på en gata i Frodsham i nordvästra England dansar med varandra varje dag – men utomhus och med social distans.

Gyminstruktören Janet Woodcock, 54, fick idén sedan en av hennes grannar sa att hon saknade sin gruppträning sedan Storbritannien infört mycket striktare karantänregler.

I mer än en vecka har nu unga och äldre grannar på gatan Springbourne i Frodsham varje dag samlats utanför sina bostäder klockan 11 på förmiddagen för att dansa och röra sig under ledning av Janet Woodcock.

– Det är enkla saker egentligen, men det handlar om att röra på sig, träffas och bara ha lite roligt, säger hon till The Guardian. 

https://www.facebook.com/janet.woodcock.37/posts/10158710651269617

Så kan barnbarnen möta farmor digitalt

När barnbarnen inte kan träffa farmor eller morfar och deras kära släkting inte har tillräcklig datorvana – då finns lösningen här.

Den nya gratistjänsten Dataprata är ett verktyg för att hjälpa äldre med digitala kontakter, särskilt viktigt nu när det är besöksförbud på äldreboenden.

Dataprata är en samlingsportal som på ett enkelt sätt hjälper datorovana att kommunicera med video, ljud och bild. Tjänsten är framtagen av företagen Gibon och Daresay.

Sajten känner vilken sorts enhet användaren har, är enkelt uppbyggd med tydliga knappar, text och instruktioner för att hjälpa till att sätta i gång och använda de vanligaste apparna för videomöten. Lätt som en plätt, morfar!

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”. 

Stjärnkrögaren skänker mat till vården

Pontus Frithiofs ska ersätta lunchgäster med vårdpersonal