KI har analyserat 300 000 tester – bjuder in till fest

Anders Tegnell sa på torsdagen att ökningen av nya smittade nu håller på att avta.
Tester för covid-19. Genrebild.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Karolinska institutets labb har analyserat fler än 300 000 pcr-tester för coronaviruset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Lars Engstrand, professor i smittskydd på KI samt chef för Nationellt pandemicenter.

Karolinska institutet har nu analyserat fler än 300 000 coronatester – varav 13 950 var positiva.

På lördagen samlas 50 personer ur personalen för att fira arbetet.

– Vi är självklart medvetna om att vi inte kommer göra något klantigt vad det gäller coronasmitta, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på KI.

I slutet av mars gick Karolinska institutet in för att hjälpa till med analys av PCR-tester, alltså tester som påvisar aktiv coronasmitta. På uppdrag av regeringen bildades Nationellt pandemicenter (NPC). Labbet har kapacitet att analysera cirka 5 000 prover per dag.

På torsdagen översteg antalet genomförda provanalyser 300 000.

– Vi har 316 000 tester den här veckan. Vi kommer nog ha 325 000 eller något sådant i morgon, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på KI och chef för NPC-labbet.

KI-personal samlas för att fira

Av de 316 737 tester som gjorts fram till fredagen har 13 950 tester varit positiva. 296 380 tester har varit negativa och övriga 6 407 tester var felaktiga, eller gav ett otydligt svar.

Totalt är det cirka 100-150 medarbetare på KI som har jobbat med analyserna, och efter veckans resultat har man beslutat att bjuda in till ett firande på lördag.

– Personalen har i princip jobbat dag och natt med det här sedan vi startade. Så nu ska vi ha en litet tacksammanträde, säger Lars Engstrand.

”Kommer inte klanta till det”

Avdelningen har beslutat att max 50 personer får delta. Firandet sker dessutom i en stor lokal, med stort avstånd mellan borden, berättar Engstrand.

– Jag har varit stenhård om att det här måste uppfylla Folkhälsomyndighetens regler. Vi har haft en inbjudan som gått ut till alla, men då har vi satt stopp på den här listan.

– Är det några som är proffs på smittspårning och smitta så är det vi. Vi kommer inte att klanta till det.

Nationellt Pandemicenters arbete sker på uppdrag av regeringen. I dag står labbet för mellan 20-25 procent av landets totala testkapacitet per vecka.

Lars Engstrand tror att arbetet kommer att fortsätta långt framöver.

– Vi kan inte avsluta det här för då tar vi bort de här 20-25 procenten av Sveriges hela testkapacitet. Det går ju inte så vi kommer nog att fortsätta in på nästa år.

Region Stockholm ska prioritera äldre i vaccineringen.