27 forskare och läkare: Inför munskyddskrav

Överläkaren: ”Vi har 1100 procent fler döda än Norge”
Björn Olsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Einhorn.
Foto: Agneta Åkesson
Cecilia Söderberg-Nauclér.
Foto: SKÄRMDUMP

En grupp läkare och forskare som tidigare kritiserat den svenska coronastrategin kräver nu att Sverige inför obligatoriskt munskydd.

I en debattartikel i Aftonbladet ifrågasätter 27 läkare och forskare vad strategin egentligen syftade till, när äldre måste fortsatt isolera sig.

”Det är dags att ändra strategin så att våra äldre och de med riskfaktorer kan kunna komma ut, och leva ett normalt liv,” skriver de 

27 läkare och forskare skriver i dag i en debattartikel hos Aftonbladet om den svenska coronastrategin.

De frågar sig vad strategin syftade till och menar att resultatet av tudelade råd för unga och äldre har gjort att smittan fortsatt spridas i landet – där yngre kan leva nästan som vanligt medan äldre ska isolera sig, skriver de i artikeln.

”Det enda som uttalats glasklart är: Är du 70 plus ska du göra allt för att inte bli smittad! Är du 70 plus ska du undvika kontakter.”

Forskarna ifrågasätter äldres situation

Bland de 27 läkarna och forskarna finns bland annat Lena Einhorn, doktor i virologi, Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i medicinsk mikrobiell patogenes.

De undrar hur länge de äldre ska orka isolera sig och tvingas leva utanför samhället.

”Så ska det inte behöva vara.”

”Det är dags att ändra strategin”

För att bromsa smittspridningen tar de upp frågan om munskydd, och ger exempel från studier som visar att munskydd stoppar smittan.

”Det vetenskapliga stödet för munskydd är nu omfattande”, skriver de.

Även åtgärder som många länder tillämpat men inte Sverige, om karantän för personer som varit i nära kontakt med en smittad, lyfter de upp som ett ”obegripligt inslag” i Sveriges strategi.

”Det är dags att ändra strategin så att smittan når samma nivå som i våra grannländer, och våra äldre och de med riskfaktorer kan kunna komma ut, och leva ett normalt liv.”

 Karin Tegmark Wisell om vad som gäller för personer i riskgrupp:

Dessa restriktioner gäller fortfarande