Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

27 av 96 döda på samma äldreboende

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Enligt anmälan rör sig personal ”hindersfritt” mellan avdelningar med både smittade och osmittade. OBS! Genrebild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket beskrivs situationen på äldreboendet i Solna som ”extremt svår”.
Foto: Google maps
WHO:s Michael J Ryan försvarar nu Sveriges hantering av pandemin.
Foto: SALVATORE DI NOLFI
Folkhälsomyndigheten håller presskonferens.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Michael J Ryan, vd på WHO, hyllar Sveriges coronastrategi och menar att Sverige ”kan vara framtida modell för världens hantering av coronaviruset”.

– Det finns en uppfattning att Sverige har låtit sjukdomen sprida sig. Inget kan vara längre från sanningen. Sverige har en hård policy för social distansering, säger han.

2 462 personer har avlidit i covid-19 i Sverige – en ökning med 107 nya fall sedan tisdagen.

– Det är väldigt hög siffra och en siffra vi inte har sett med någon sjukdom under väldigt lång tid, säger Anders Tegnell.

Michael J Ryan, vd på WHO, hyllar Sveriges coronastrategi. Vid WHO:s presskonferens på onsdagen sa han att Sverige ”kan vara framtida modell för världens hantering av coronaviruset”.

– Det finns en uppfattning att Sverige inte har infört restriktioner och har låtit sjukdomen sprida sig. Inget kan vara längre från sanningen. Sverige har en hård policy för social distansering. Det de gjort annorlunda är att de har förlitat sig på sin relationen mellan befolkningen och myndigheterna.

Över 20 300 personer har hittills bekräftats smittade i Sverige. Det beror bland annat på att fler personer inom vården testats, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Det här är definitivt inte över”

2 462 personer har avlidit efter att ha smittats. Angående en eftersläpning i rapporteringen säger Anders Tegnell att de får in 90 procent av fallen inom nio dagar, men att dödstalen inte liknar något Sverige varit med om på mycket länge. Trycket på vården är fortsatt högt, säger statsepidemiologen.

– Med gemensamma insatser har vi klarat av att hålla kurvan under det som markerar vårdens kapacitet. Vi är många som sliter för att vi ska vara där, säger han och fortsätter:

– Det här är definitivt inte över, långt ifrån över. Det här är en situation som vi måste leva med under en lång tid och helt säkert ett virus som vi måste hitta sätta att leva med under ännu längre tid framöver.

559 personer vårdas just nu på intensivvårdsavdelningar i Sverige.

– 1 884 som är inneliggande på andra avdelningar än IVA-avdelningar. 77 procent av covid-19-patienterna som inte är inneliggande på IVA. För att sätta de här siffrorna i perspektiv, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen vid onsdagens presskonferens.

https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/17/

27 av 96 på äldreboende har avlidit

Att smittan tagit sig i på landets äldreboenden har pekats ut som en anledning till dödstalen i Sverige.

På onsdagen kom rapporter om att var fjärde av de 96 boende på Berga äldreboende i Solna har dött, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Enligt anmälan rör sig personal ”hindersfritt” mellan avdelningar med både smittade och osmittade. Enligt anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket beskrivs situationen på äldreboendet i Solna som ”extremt svår”. 

SVT Nyheter skriver att upp till hälften av personalstyrkan har varit sjukskriven. 

”Skyddsombudet har också slagit larm om att personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”, står det i anmälan.

Sakarias Mårdh, vd för bolaget A&O Temabo AB som driver boendet, säger att uppgifterna inte stämmer.

– Vi har varit väldigt noga med att inte röra oss mellan smittade och osmittade avdelningar. Det skulle vara att sprida smitta i huset på ett olämpligt sätt.

Vad har ni för rutiner för att garantera att inte det ska kunna hända?

– Man byter skyddsmaterial om man har jobbat med någon som har smitta. Under samma arbetspass ska man normalt sett inte gå mellan olika avdelningar på det sättet, utan man ska vara på en avdelning under sitt arbetspass.

Hur säker är du på att det inte har skett ändå, i strid med era rutiner?

– Jag är ganska säker på att man har följt de hygienrutiner som vi har.

Brist på information

Av anmälan framgår det också att det ”ofta är oklart vilka som har eller inte har smittan”. 

Fackförbundets skyddsombud skriver att personalen upplever att det finns en brist på skyddsutrustning och bristande information om hur den skyddsutrustning som finns ska användas.

Sakarias Mårdh håller inte med om att det skulle råda brist på skyddsutrustning. Under en period har det varit brist på skyddshandskar i storlek small, uppger han, men det har hela tiden funnits handskar i andra storlekar.

Han uppger att det finns skriftlig information om hur utrustningen ska användas. Efter samtal med Kommunal har man också tagit fram information i form av filmer och bilder som finns tillgänglig för personalen på intranätet, säger han.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Jenny Madestam och Lotta Gröning om politikens utveckling.