26 forskare: Barns smitta bör oroa inför skolstarten

I förra veckan tog Anders Tegnell upp den ökade spridningen av corona bland yngre människor.
Lena Einhorn, doktor i virologi.
Foto: Agneta Åkesson
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL
Barn i ett klassrum. Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Folkhälsomyndigheten gör fel bedömning om barns smittsamhet, skriver 26 forskare på DN Debatt.

”Det är nu, när smittotalen är relativt låga, som vi har en andra chans att ta kontroll över epidemin”, skriver de.

Enligt forskarna, som är medlemmar i Vetenskapsforum covid-19, finns det nu data från Sydkorea, USA och Israel som styrker att barnen är smittsamma – och data från Sverige som styrker att barnen kan bli allvarligt sjuka.

Professorerna Björn Olsen, Åke Lundkvist, Marie Gorwa och Cecilia Söderberg-Nauclér samt virologidoktorn Lena Einhorn och epidemiologen Barbara Caracciolo finns bland författarna.

”Kan bli allvarligt sjuka”

De resonerar även kring att de svenska smittofallen dalat sedan skolorna stängde, och anser att oron för en ökad smittspridning inför skolstarten är befogad.

”Eftersom barn är smittsamma, kan bli allvarligt sjuka, och det i dag är oklart hur också en mild infektion påverkar deras framtida hälsa, bör vi redan vid skolstart vidta åtgärder för att hålla smittan nere”, skriver de.

Forskarna föreslår bland annat att munskydd ska bäras i skolan, att idrotten ska hållas utomhus, att måltider ska ätas klass för klass och gruppundervisning undvikas. De föreslår även att barn i familjer där någon tillhör en riskgrupp ska tillåtas få hemundervisning – och uppmanar föräldrar att förse sina barn med munskydd oavsett rekommendationer.

Forskarna: Oron befogad

De hänvisar till de cirka 50 barn i Sverige som drabbats av ett hyperinflammatoriskt tillstånd som kopplas till covid-19 och att 32 barn fått vård på intensivvårdsavdelningar.

”Men vad som är lika allvarligt är att vi i dag inte vet vilka långtidseffekter infektionen har. Rapporter kommer dagligen om virusets påverkan på hjärta, lungor och hjärna, med symtom som kvarstår under lång tid”, skriver de och fortsätter:

”Den oro som finns inför höstens skol­öppning är därför befogad.”
Hör Sällberg om att Putins dotter ska ha vaccinerats mot coronaviruset.