Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

250 000 döda av covid-19 i Europa

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritannien har Europas högsta dödstal sedan coronapandemins början och brottas nu åter med höga dödstal.Foto: MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK / MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Europa har passerat 250 000 döda, som första kontinent efter Latinamerika.

Storbritannien, Italien, Frankrike, Ryssland, Belgien och Spanien står för en femtedel av dödsfallen sedan pandemin startade.

Det rapporterar Reuters.

Men det är i Central- och Östeuropa som flest avlider i förhållande till folkmängden just nu.

Efter en nedgångsperiod under sommaren vände smittan i Europa uppåt igen i augusti. Även dödstalen har nu skjutit fart i flera länder i vad som nu allt oftare beskrivs som en andravåg av pandemin.

Flest dödsfall i Europa har Storbritannien med cirka 45 000 döda. Därefter kommer i tur och ordning Italien, Spanien, Frankrike, Ryssland och Belgien. Sverige har det tionde högsta dödstalet på kontinenten.

Om man i stället ser till dödstalen i förhållande till folkmängden är det lilla San Marino som ligger högst, följt av Belgien, Andorra, Spanien, Storbritannien, Italien och Sverige, enligt Worldometers.

Tjeckien hårdast drabbat just nu

Central- och Östeuropa, som kom lindrigt undan i våras, är nu hårt drabbat. Flest döda i förhållande till folkmängden de senaste två veckorna har Tjeckien, med 10 dödsfall per 100 000 invånare, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Därefter kommer Rumänien, Ungern, Belgien och Polen. 

Sverige har haft 0,2 dödsfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

 

Ett råd är att undvika kollektivtrafiken om möjligt.