Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23 miljoner invånare – men helt tomt på gatorna

Donald Trump kallar viruset för en "osynlig fiende".
Inte många människor i sikt.Foto: AJIT SOLANKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Indien trappar upp sina försök att hålla nere spridningen av coronaviruset.

Nu råder total nedstängning – och på bilder från landets miljonstäder blir förvandlingen tydlig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Indien stänger ner stora delar av landet med start på tisdag – däribland samtliga inrikeståg, som vanligt ses som ett viktigt nav i landet, samt inrikesflyg, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Inrikesflygen som årligen lockar 144 miljoner människor upphör med start på tisdagskvällen.

På Twitter vädjade premiärminister Narendra Modi till folket under måndagsmorgonen, svensk tid:

”Många tar fortfarande inte nedstängningarna på allvar. Rädda dig själv, rädda din familj, ta anvisningarna på allvar”, skrev Narendra Modi. 

Samtidigt meddelandes att ett utegångsförbud gäller mars månad ut i ett försök att stävja spridningen av coronaviruset. Det efter att befolkningen inte ansetts ha tagit tidigare uppmaningar om social isolering och avhållsamhet på allvar. Myndigheter i flera av Indiens provinser har dessutom förbjudit folksamlingar och varnat för repressalier om vid regelbrott, rapporterar Reuters.

Folktomma gator

På bilder från städer runtom i landet kan man se hur de nya, tuffare tagen har gett effekt.

I Ahmedabad, den största staden i delstaten Gujarat, ses vanligtvis överbefolkade gator och vägleder nu eka tomma. Entrén till stadens tågstation var tom på människor under måndagen.

Foto: AJIT SOLANKI / AP TT NYHETSBYRÅN

På ytterligare en bild från Ahmedabad ses en man cykla längs en folktom gata med igenstängda affärer.

Foto: AJIT SOLANKI / AP TT NYHETSBYRÅN

23 miljoner invånare men folktomt

Folktomma gator och torg går även att hitta i huvudstaden New Delhi med över 20 miljoner invånare.

I nuläget har Indien bara rapporterat drygt 500 fall av coronaviruset, varav nio dödsfall, men enligt experter beräknas den siffran öka markant framöver, vilket i sig skulle belasta en redan bristfälligt sjukvård, skriver Reuters.

Redan under söndagen, innan det mer omfattande utegångsförbudet trädde i kraft, kunde man se en drastisk minskning av antalet människor på offentliga platser.

Inga passagerare på perrongen under söndagen eller måndagen.Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

På bilder från måndagen kan man vidare se hur tåg tills vidare står avställda i New Delhi.

Tågen står stilla i Indien.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Påtvinga utegångsförbud”

Uddhav Thackeray är chefsminister i delstaten Maharashtra i västra indien. Med start på tisdagen träder ett utegångsförbud i kraft för att tvinga människor att stanna hemma. Däribland i staden Bombay med över 12 miljoner invånare.

– Trots återkommande uppmaningar följer inte människor reglerna. Det har tvingat regeringen att påtvinga ett utegångsförbud, säger Uddhav Thackeray, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

På måndagskvällen meddelade den indiska regeringen att 30 stater och territorium, totalt 548 distrikt, är under ”total nedstängning”.  

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

”Ekonomin skrämmer mig - inte viruset”

Expressen besöker stadsdelen Corona i New York.