Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

23 forskare: Inför krav på munskydd i Sverige

Då rekommenderas du använda skyddet.
Ett tjugotal läkare och forskare kräver i dag att Sverige inför krav på munskydd.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Forskare har kommit farm till att munskydd är det enskilt bästa sättet att komma till rätta med coronakrisen.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT
Lena Einhorn, medicinsk doktor i virologi.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Ett tjugotal läkare och forskare kräver i dag att Sverige inför krav på munskydd.

Det finns ingen ursäkt för att ”avstå från att rädda svenska liv med denna numera tydligt evidensbaserade och mycket billiga metod,” skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

Samtidigt visar en amerikansk studie på att munskyddskrav haft en enorm effekt på minskad smittspridning av covid-19.

Artikeln är underskriven av 23 läkare och forskare, däribland Lena Einhorn, medicinsk doktor i virologi och Cecilia Söderberg-Nauclér professor vid Karolinska Institutet.

Av dessa 23 har alla utom en tidigare skrivit under debattartiklar som kritiserat Folkhälsomyndigheten och Sveriges coronavirusstrategi.

De är kritiska till Folkhälsomyndighetens inställning att det inte finns tillräckliga bevis på att munskydd kan minska smittspridning, eller att det eventuellt kan ha motsatt effekt.

”Vad som torde vara säkerställt är att samhällen som infört munskyddstvång inte, som Tegnell befarar, ser någon ökad incidens av covid-19”, skriver de och tar upp länder som Sydkorea, Singapore och Taiwan. 

De kräver en omedelbar helomvändning, och införande av munskyddskrav.

”Munskyddsbruk är en enkel åtgärd, som till skillnad från en total nedstängning inte medför några ekonomiska påfrestningar på samhället.”

Studie: ”Bästa sättet”

Samtidigt har forskare från Texas och Kalifornien i USA jämfört spridningen av covid-19 i Italien och New York före och efter obligatoriskt munskydd.

Båda platserna – hårt drabbade av viruset – kunde se en drastisk minskning av spridningen direkt efter det att åtgärden sattes in.

Enligt forskarnas beräkningar kunde man se att Italien undvek 78 000 nya fall mellan den 6 april och den 9 maj, tack vare ansiktsmasker. 

I New York undveks 66 000 nya fall mellan den 17 april och den 9 maj.

”Att bära munskydd i offentliga miljöer är det bästa sättet att undvika mellanmänsklig smitta,”, skriver forskarna i rapporten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Denna billiga metod, i kombination med social distansering, karantän och smittspårning, är det bästa sättet att stoppa covid-19-pandemin innan ett vaccin finns framtaget.

Jenny gör egna munskydd – ger smarta tips:

Sjuksköterskan: ”De är enkla att göra”.