Två trubadurer står i Bernadottehemmets trädgård och spelar för de boende, som avnjuter musiken från balkongen. Men Vera Blom tyckte att det blev lite kallt och har rullat in till sitt rum.
Hon har hört att smittspridningen ökar i Uppsala och just nu är högst i landet.
– Det är förskräckligt! Folk är så dumma. De lyder inte Anders Tegnell, säger hon.
– Men nej, man kan inte vara rädd. De är så duktiga här.
I mars tog sig coronaviruset in på Bernadotte, ett vård- och omsorgsboende i stadsdelen Valsätra med 80 platser. I maj kom en ny våg, värre än den första. Vera satt avskild på sitt rum och träffade bara personalen som kom in med mat.
– Jag led inte så mycket av det. Jag har ju min radio, den lyssnar jag mycket på. Och jag har en vacker utsikt, säger hon och tittar ut mot trädgården där trubadurerna nu håller på att packa ihop.
”Nu går det som det går”
Men trots att de boende hölls i karantän insjuknade Veras grannar en efter en, och före sommaren hade 15 av dem gått bort.
– Man fick inte tänka på det. Jag tänkte: Nu håller jag mig här, nu går det som det går, säger Vera Blom.
Bernadotte var ett av 91 äldreboenden i landet som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, valde att granska ytterligare efter en första tillsyn av alla boenden. Ivo har ännu inte meddelat sitt beslut.
Mellan vecka 38 och vecka 42 ökade antalet fall i Region Uppsala från 18 till 131 fall per 100 000 invånare, enligt Folkhälsomyndigheten.
Skärpta råd – fullare bussar
Men Anne-Margaret Zade-Oppen, 91, som just varit och handlat på Ica i Norby ett par kilometer från Bernadotte är inte ”ett dugg orolig”.
– De är respektfulla här och håller sig på avstånd. Men jag ger mig inte ner på stan. Där har jag nog inte varit på ett halvår, säger hon.
Den 20 oktober infördes skarpare råd för Region Uppsala än för resten av landet. Bland annat uppmanas invånarna att avstå från att resa med allmänna färdmedel. I regiontrafiken minskade andelen bussar som var mer än halvfulla under förra veckan. Men på stadsbussarna, där trängseln ofta är störst, ökade den andelen, enligt Upplands lokaltrafik.
Feifei Xu, 36, har varit med sin dotter på pianolektion inne i stan och tagit sjuans buss hem till Norby.
– Man kunde ha kört bil. Men det är också lite krångligt att parkera inne i stan, säger hon.
”Är det andra vågen?”
Efter utbrotten på Bernadotte i våras finns oron för att smitta de boende ständigt i bakhuvudet, säger vårdbiträdet Delicia Niteka.
– Man tänker ju det jämt. Om man kommer hit med smitta drabbar det hela huset.
I början av oktober kom viruset tillbaka. En man som just flyttat in på Bernadotte testade genast positivt. Enligt ledningen måste han ha varit smittad när han kom.
Verksamhetschefen Dzhon Zubenko minns hur tankarna gick:
– Är det andra vågen som kommer? Blir det så förfärligt som i våras? Det fanns oro att det skulle spridas. Men samtidigt en tro på att medarbetarna har gått igenom det här och kan det, säger han.
Mannen hölls avskild på sitt rum och vårdades bara av samma, fullt skyddsutrustade personal. All personal fick en repetitionsutbildning om alla rutiner vid smitta.
– Ungefär som en flygvärdinna pratar om säkerhetsregler varje gång man ska flyga. Tjatigt, men nödvändigt.
Tror inte på upprepning
Det slutade lyckligt. Inga nya fall har konstaterats – och den smittade är nu frisk. Hans hustru, som just har besökt honom, sitter på bänken utanför entrén och väntar på sin taxi.
– Han är gammal och sjuklig, men han överlevde. Det är en fantastisk historia, säger hon.
Bernadottes andra verksamhetschef, Pip Engkvist, är inte orolig för att vårens tragedi ska upprepas. Orsaken är enligt henne enkel:
– Vi använder visir i dag, som vi inte gjorde i våras. Vi fick in smitta på våra avdelningar innan beslut om visir i all nära vård togs.